28 / 04 / 2024

TÜİK'e göre, konut satışlarında yüzde 16,51 artış yaşandı!

TÜİK'e göre, konut satışlarında yüzde 16,51 artış yaşandı!

TÜİK verilerine göre, konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 16,51 artış yaşandı. Bununla birlikte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 gerileme yaşandı



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı inşaat sektörü değerlendirme raporunda, içeride açıklanan konut satışlan ve yapı izinleri rakamlarının sektöre yönelik önemli ipuçları içerdiği, dışarıda ise inşaat sektörünü yakından ilgilendiren Kuzey Afrika gerilimine yönelik gelişmelerin önümüzdeki döneme ışık tutacağı belirtildi.

İMSAD'ın yayınladığı Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda Libya'daki gerilimin inşaat sektörüne etkisi, konut satışları ve yapı izinleri verileri ele alındı. Raporda, içeride yaşanan gelişmelerde dikkat çekici unsurun konut satışları ile yapı ruhsatları arasındaki uyuşmazlık olduğu belirtildi. Buna göre; özellikle müteahhitlik sektörünün uzun vadeli proje çalışmalarına devam etmesi nedeniyle yapı ruhsatları alımlarında hızlı bir çıkış yaşanırken, aynı dönemde konut satışlarındaki artış göreceli olarak sınırlı gerçekleşti. Yine yapı kullanım izinlerindeki yükseliş de sınırlı düzeyde artış kaydetti.

KONUT SATIşžI YÜZDE 16.51 ARTTI

Son açıklanan TÜİK verilerine göre, konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 16,51 artış yaşandı. Bununla birlikte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 gerileme yaşandı. Yani 2009 yılının 4. çeyreğinde 116 bin 229 düzeyinde gerçekleşen konut satışları 2010 yılının 4. çeyreğinde 97 bin 517 düzeyine geriledi. Rapora göre, 2009 yılındaki satış rakamlarını yakalayamayan konut sektöründe, bunun temel nedeni fiyatların yüksek olması. Kriz sonrasında hızlı bir yükseliş gösteren gayrimenkul fiyatlarının 'şiştiğine' yönelik oluşan görüşler alımların da istenen düzeyde olmamasına neden oluyor.

Yapı izinleri istatistikleri incelendiğinde yine gayrimenkul sektöründe bekleyen talebe yönelik bir hazırlığın etkili olduğu görülüyor.
Buna göre; yapı ruhsatında hızlı bir artış yaşandığı görülürken, yapı kullanım izinlerinde aynı performans yakalanamıyor. Yani yatırımcı uzun vadeli yatırım yapmak için yapı ruhsatı alıyor, ancak mevcut stoklara yönelik talep istenen düzeyde olmadığı için yapı kullanım izni alma ihtiyacı sınırlı düzeyde oluşuyor.

Yurtdışı ayağı dikkate alındığında ise; özellikle müteahhitlik sektörünün 2008 yılından beri kaybettiği ivme dikkat çekiyor. Libya gerilimi sırasında bölgeye ticaretin tümüyle durması ve bazı malzemelerin krize yolda ya da fabrikada yakalanması ya da bölgeye yönelik olarak üretimde olması İMSAD üyelerini de etkiledi.
Akit


Geri Dön