23 / 11 / 2024
fuzul

TÜİK'in toprak satışına ilişkin rakamları açıklamaması TBMM gündeminde!

TÜİK'in toprak satışına ilişkin rakamları açıklamaması TBMM gündeminde!

Türkiye İstatistik Kurumu 2015'ten bu yana yabancılara toprak satışına ilişkin rakamları açıklamıyor. İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, konuyu Meclis’e taşıyarak toprak satışına ilişkin rakamların neden gizlendiğini sordu.




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015'ten bu yana yabancılara toprak satışına ilişkin rakamları açıklamıyor. İYİ Parti  Adana  Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak “Rakamlar neden gizleniyor?” diye sordu. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye'de 1923-2002 yılları arasında 79 yılda yabancılara 11 milyon metrekare toprak satışı yapılırken, AKP hükümetleri döneminde ve 2003-2012 yılları arasında, 139 bin 828 yabancıya 137 milyon 192 bin 230 metrekare taşınmaz satışı yapıldı. Yapılan bu satışlarda en fazla mülkiyet edineneler ise Suriye, Lübnan, İngiltere, ABD ve Mısır vatandaşları oldu. Ağırlıklı satışlar İstanbul, Bursa, Antalya, Muğla, Konya, Trabzon, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Harran bölgesinde oldu.

 

TÜİK in toprak satışına ilişkin rakamları açıklamaması TBMM gündeminde!

NEDEN GİZLENİYOR

İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, TÜİK'in 2015'ten bu yana yabancı gerçek ve tüzel kişilere yapılan toprak satışına ilişkin verileri paylaşmadığını söyledi. Çulhaoğlu, rakamların neden paylaşılmadığını sordu ve ne kadar toprak satışı gerçekleştirildiğine ilişkin inceleme yapılması için Meclis'e araştırma önergesi verdi. Çulhaoğlu şu şekilde konuştu:

“Toprağımız sabit kalmakta hatta erozyonla azalmakta iken nüfusumuz artmaktadır. 2015 yılı sonu itibarıyla mesken, işyeri, arsa bazında kaç yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiye satış yapıldığı bilgilerine ulaşılamıyor. İktidar, 2012'de tapu kanununda değişiklik yaptı. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz mal edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırıldı. Çanakkale'yi geçemeyenler ve Sevr'i gerçekleştiremeyenlerin emellerine ulaşabilmek için yeni metotlar, hileli ve örtülü yollar deneyerek bugün topraklarımızı ele geçirmeye çalıştıklarını unutmamalıyız.”

200 milyon metrekare arazi kiraya verilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, tarımsal yerli üretim için 2023'e kadar 200 milyon metrekare Hazine arazisi çiftçilere kiraya verilecek. Bu kapsamda, Hazine'ye ait tarım arazilerinin ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden doğrudan kullanıcılarına kiralanması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla geçen yıl mayıs ayında başlatılan, yaklaşık 218 bin çiftçiyi kapsayan uygulamaya 180 bin çiftçi başvuruda bulundu. Türkiye genelinde uygulamaya en çok başvuru 14 binle Adana kentinden geldi. Hatay'dan 10 bin 200, Konya'dan 8 bin 900, İzmir'den 8 bin 73, Muğla'dan ise 7 bin 830 çiftçi uygulamaya başvuru yaptı.

Gerekli şartları taşıyan 45 bin çiftçiye 497 milyon metrekare taşınmaz kiraya verildi. Diğer başvurular ise değerlendiriliyor.

 

Çiftçilere 200 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verilecek!


Geri Dön