Genel

TÜİK'ten açıklama geldi! Bu bölümlerden mezuna istihdam yüksek!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranını %71,7 olarak belirledi. Bu mezunların iş bulma süresi ise 13,9 ay olarak tespit edildi. Ön lisans mezunlarının ise geçen yılki göre bu oranı 64,9 olarak belirlendi. İşte istihdamın yüksek olduğu bölümlerin detayları…Bu istatistiklere göre lisans mezunlarının istihdam oranı %71,7 oldu

Üniversite mezunlarının iş bulma oranları bölümden bölüme farklılık gösterirken TÜİK’ten konuyla ilgili bir istatistik geldi. Bu istatistiklere göre lisans mezunlarının istihdam oranı %71,7 oldu. İş bulma süresinin oranı ise 13,9 ay oldu. Diğer yandan ön lisans mezunları 2022 yılına göre %64,9 oranında iş bulma istatistiğini ortaya koydu. İstihdamın yüksek olduğu bölümler ise TÜİK verilerine göre açıklandı ve bu haber özellikle de yeni mezunları ilgilendiriyor. 

Lisans ve ön lisansta en yüksek istihdam sağlayan bölümler 

Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması: Eğitim ve Öğretim Alanları 2013 (ISCED-F, 2013)’e göre belirli bölümler öne çıktı. Bu verilere göre ilk beş alanda sağlık ve refah, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri, doğa bilimleri ve matematik ve istatistik yer aldı. Lisans bölümlerinden en yüksek istihdam oranına sahip olanlar arasında ise özel eğitim öğretmenliği, elektrik öğretmenliği, elektronik öğretmenliği ve otomotiv öğretmenliği yer aldı.

 

Diğer yandan ön lisans düzeyindeki istihdam oranı en yüksek olan bölümler arasında sırasıyla polis meslek eğitimi, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı, kaynak teknolojisi, metalurji ve endüstriyel kalıpçılık yer aldı. Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması: Eğitim ve Öğretim Alanları 2013 (ISCED-F, 2013)’e göre ön lisans mezunlarının en iyi iş bulabildiği bölümler ise sırasıyla; mühendislik, imalat ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri, doğa bilimleri, matematik ve istatistik, tarım, ormancılık, veterinerlik ve balıkçılık oldu.

Lisans ve ön lisans mezunlarının iş bulma süreleri

Lisans mezunları 2021 yılında 13,6 oranında iş bulma süresine sahipken 2022 yılında 13,9 oranı ile dikkat çekti. Ön lisans mezunları ise 2021 yılında 14,8 ayda iş bulabilirken 2022 yılında 15,3 ayda iş bulabilme oranına sahip oldu.

TÜİK Nisan 2023 dış ticaret endekslerini açıklandı!

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı! İşsiz sayısı 3 milyon 585 bin kişi oldu!

TÜİK verilerine göre vatandaş maaşının büyük bölümünü gıdaya harcadı!