14 / 05 / 2024

Tüketici kredileri kullanımı arttı!

Tüketici kredileri kullanımı arttı!

Aydın Ağaoğlu "Bu durum, eskiye oranla daha iyi bir gösterge olup, aslolan tüketicilerin tasarruflu davranmaları ve gelir durumlarına göre harcama yaparak aşırı borçlanmalardan kaçınmalarıdır" dedi...



Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketici kredilerinin artması ve kredi kartı kullanımının azalmasına ilişkin, "Bu durum, eskiye oranla daha iyi bir gösterge olup, aslolan tüketicilerin tasarruflu davranmaları ve gelir durumlarına göre harcama yaparak aşırı borçlanmalardan kaçınmalarıdır" dedi.


Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevduat bankalarının tüketici kredilerinin 8 Kasım itibarıyla önceki haftaya göre yüzde 0,54 artışla 229 milyar 483 milyon 954 bin liraya yükseldiğini, kredi kartı kullanımının ise yüzde 1,07 azalışla 89 milyar 788 milyon 87 bin liraya gerilediğini söyledi.


Kredi kartının Türkiye'de ödeme aracı olmaktan çıkarılıp kredi enstrümanı olarak kullanılması, bankaların da bu duruma elde ettikleri yüksek faiz nedeniyle sıcak yaklaşmaları neticesinde milyonlarca insanın borçlandığını öne süren Ağaoğlu, "Tüketiciler bütün çabalarına rağmen kredi kartı borçlarını sıfırlayamamıştır" ifadesini kullandı. 


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2010 yılında çıkarılan yönetmeliğin eylül 2011'de yürürlüğe girmesiyle asgari ödeme miktarlarının arttığına işaret eden Ağaoğlu, nakit çekime getirilen kısıtlamayla kredi kartı borçlularının tıkandığını, bir kısmının da icralık olduğunu savundu. 


Ağaoğlu, bu noktada gerek "POS tefecileri" olarak bilinen sektörün, gerekse bazı bankaların müşterilerinin kredi kartı borçlarını uygulanan yüksek faiz nedeniyle ödeyemeyeceklerini anladıklarından tüketici kredisiyle borç yapılanması yoluna gittiklerini iddia ederek, sözlerini şöyle tamamladı: 


"Dolayısıyla tüketici yine borçludur fakat ortalama ağırlığı kredi kartı borcu olarak azalmış, tüketici kredilerinde yükselme olmuştur. Bu durum, eskiye oranla daha iyi bir gösterge olup, aslolan tüketicilerin tasarruflu davranmaları ve gelir durumlarına göre harcama yaparak aşırı borçlanmalardan kaçınmalarıdır."


AA


Geri Dön