23 / 12 / 2024

Tüketici teknoloji ürünleri pazarı, 2. çeyrekte rekor kırdı!

Tüketici teknoloji ürünleri pazarı, 2. çeyrekte rekor kırdı!

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ikinci çeyreğinde daha önceki çeyrek dönemlerde elde ettiği en yüksek pazar değeri rekorunu kırdı. Buna göre toplam pazar yüzde 25 artışla 5,5 milyar lira değerini elde etti.



GFK Araştırma Grubunun iş birimi ''GFK TEMAX Türkiye''nin ''görüntüleme, Telekom, bilgi teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörleri''ni içine alan tüketici teknolojisi ürünleri araştırmasına göre, bu yılın ikinci çeyreğinde tüm sektörler pozitif büyüme gösterdi.

Bu büyümede, özel günler (Anneler Günü, Babalar Günü), okul kapanış dönemi, yaz tatil döneminin başlaması, yeni teknoloji ve ürünlerin pazara giriş yapması etkili oldu.

Bu şekilde yılın ikinci çeyreğinde toplam tüketici teknolojisi pazarı yüzde 25 artışla 5,5 milyar lira değerini elde etti. Pazar, bu çeyrek dönemdeki başarıyla 2011 yılının ilk yarısını, geçen yıla göre yüzde 25 artışla 10,6 milyar TL değeri ile tamamladı.

TELEKOM SEKTÖRÜNÜN YILDIZI PARLADI

Alt sektörler itibariyle bakıldığında en hızlı büyüyen sektör olan Telekom, bu dönemde yüzde 43,5 artış gösterdi.

Telekom sektörünü bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 38,2 büyüme kaydeden Tüketici Elektroniği sektörü izledi. Bilgi Teknolojileri (IT) sektörü de geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 28 büyüme gösterdi. Küçük ev aletleri ve görüntüleme pazarlarının ikisi de sırasıyla yüzde 16,5 ve yüzde 12,3 artarak pozitif büyüme kaydetti. Tek haneli artışlar büyük beyaz eşya ve ofis ekipmanları sektörleri tarafından gerçekleştirildi. Büyük beyaz eşya sektörü yüzde 9,5'lik bir büyüme oranı yakalarken, ofis ekipmanları sektörü için büyüme oranı yüzde 7,8 oldu.

Bu dönem, en dikkat çekici sonuçlarından biri telekom, tüketici elektroniği, görüntüleme ve küçük elektrikli ev aletleri sektörlerinin, rekor kıran satışlar gerçekleştirerek, tüm pazarı en yüksek seviyeye taşıması oldu.

Araştırmaya göre, telekom sektörü, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,5 büyüyerek, 1 milyar 433 milyon lira pazar değeri ile telekom sektörüne şampiyonluk getirdi. Bu şekilde, 2011 yılının ilk yarısının sonunda, telekom sektörü 2010 yılına göre yüzde 38,1 büyüme ile 2,8 milyar lira değerini kaydetti. Sektördeki tüm ürün grupları çift haneli büyüme gösterdi. Sektörde cep telefonu ve akıllı telefonların baskın olmasına rağmen telsiz telefonlar da bu çeyrekte oldukça başarılı oldu. Tüketiciler, geleneksel kablolu telefonlarını serbest konuşma, hoparlör ve aydınlatma özelliği olan telsiz telefonlarla değiştirmeye devam etti. Bu dönemde cep telefonlarından akıllı telefonlara teknolojik dönüşüm bu dönem de devam etti. Dönüşümün etkisi pazardaki mevcut marka ve model sayısı üzerinde de görüldü. Marka ve model sayısı akıllı telefonların lehinde artış gösterdi. Akıllı telefonların gelişimine paralel olarak dokunmatik ekranlar daha yüksek pay aldı. Dokunmatik ekranların yanı sıra gelişen diğer trendler anlık mesajlaşma ve 5 MP oldu.

TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ VE BİLİŞİM SEKTÖRÜ

Tüketici elektroniği sektörü de yüzde 38,2'lik büyümesiyle, büyüme hızı olarak bu yılın ikinci çeyreğinin en iyi ikinci performans gösteren sektörü oldu. Tüketici elektroniği sektörü bu dönemde yüzde 39,1'lik büyüme ve 1,7 milyar lira ciro ile tamamladı.

Geçen yılın aynı çeyreğine göre hem adet hem ciro olarak iki haneli büyüme göstererek sektörün en çok büyüyen ürün grubu navigasyon cihazları oldu. Navigasyon cihazlarının pazardaki toplam cirosu ev sinema ve ses sistemleri, kameralar, DVD oynatıcılar ve MP3/MP4 çalarların cirolarını geride bırakarak, sektörde tüplü televizyonlardan sonra üçüncü sıraya yerleşti. Öte yandan, tüplü televizyon pazarı ise bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre hem adet hem de ciro olarak yarı yarıya daralma gösterdi.

Bu daralmada LCD/Plazma TV pazarındaki LED, 3D ve Smart TV - Internet TV olarak da bilinen ürün grubu- gibi teknolojiler başlıca rol oynadılar. Türk tüketiciler eski tüplü televizyonlarını ve eski LCD/Plazma televizyonlarını, bahsedilen yeni teknolojilere sahip televizyonlarla değiştirdiler.

2011'in ikinci çeyreğinde 900 milyon lira elde eden bilişim sektörü, 2011'in ilk yarısında toplam 2 milyar liraya ulaştı. 2011'in ikinci çeyreğinde, 2011'in ilk çeyreğine göre bilişim teknolojileri sektöründe yüzde 14'lük bir küçülme yaşansa da, sektör geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 28 büyüme gösterdi. Elde edilen cironun önemli bir kısmı taşınabilir bilgisayarlardan sağlandı Fiyatları düşmeye devam eden net-bookların yükselen satış trendi bu çeyrekte de devam etti ve net-bookların satışları geçen yılın aynı çeyreğine göre tek haneli büyüme gösterdi. Bu çeyrekte yapılan birçok kampanya, promosyon ve okul sonu tatil dönemi tüketicileri daha yüksek RAM ve işlemcili taşınabilir bilgisayarları satın almaya teşvik etti.

ANNELER GÜNÜ KÜÇÜK EV ALETLERİNE YARADI

Küçük ev aletleri sektörü de 2011 yılının ikinci çeyreğinde, 533 milyon TL ciro elde ederek son üç yıldaki en yüksek değerine ulaştı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 büyüme gerçekleştirdi. Sektörde, anneler günü etkisi hemen hemen tüm ürün grupları tarafından hissedildi. Sektörün, büyüme oranına göre en yüksek performans gösteren ürün grubu fritöz oldu.

Anneler Günü etkisiyle saç kurutucuları ve gıda hazırlayıcıları, sıcak içecek hazırlayıcıları da iyi bir bir performans gösterdi. Diğer büyüyen kategoriler, erkek traş makineleri, saç şekillendiriciler, kazanlı ütüler, doğrayıcılar, el blendırı, mikser, tost makineleri ve meyve sıkacakları oldu.

Kötü performans gösteren tek ürün grubu ise sektör içinde en düşük paya sahip olan ekmek yapma makineleri oldu.

Görüntüleme sektörü ise 2011'in ikinci çeyreğinde daha önceki çeyreklere göre en iyi performansı gösterirken, rekor derecede satış elde edildi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,3 büyüyerek 112 milyon TL elde eden sektör, yılın ilk yarısını geçen senenin ilk yarısına göre yüzde 14,5 artışla 201 milyon TL elde ederek tamamladı. Sektörün bu göz kamaştırıcı performansına dijital fotoğraf makineleri ve dijital fotoğraf çerçeveleri iki haneli büyümeleriyle katkıda bulundu.

BEYAZ EŞYADA DURUM

İkinci çeyreğin en büyük pazarı olan Büyük Beyaz Eşya Sektörü, 2010 yılının aynı çeyreği ile kıyaslandığında yüzde 9,5 büyüdü ve 1,5 milyar lira pazar değeri elde etti. Yarı yıl analizleri dikkate alındığında ilk iki çeyrek toplamında, bir önceki yıla oranla yüzde 14,2 büyüyen sektör, 2,7 milyar lira pazar değerine ulaştı. Bütün ürün grupları büyüme gösterirken, sektörde baskın olan buzdolaplarında az da olsa küçülme meydana geldi. Çift haneli büyüme gösteren ürünler ise çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri oldu. Çok fonksiyonlu cihazlar (MFD), yazıcılar, lazer kartuşlar ve inkjet kartuşlardan oluşan ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri sektörü 2011 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre olumsuz bir çeyrek yaşayarak yüzde 10 küçüldü.

2011'in ikinci çeyreğinde 99 milyon TL elde eden sektör geçen senenin aynı çeyreğine göre yüzde 8 büyüme gösterdi.

DEĞERLENDİRME

Araştırmanın değerlendirme bölümünde ise şöyle denildi: ''Türkiye'nin ilk çeyrekte yakaladığı büyüme oranı Türkiye'yi birçok Avrupa ülkesi arasında ilk sıraya taşıdı. En yüksek pazar değerine ulaştıktan sonra gelecek dönemde pazar büyük olasılıkla az bir düşüş tecrübe edecektir, fakat yine de üçüncü çeyrek dönem değeri 2010'un aynı dönemdeki değerinin üzerinde olacaktır. Küresel ekonomide meydana gelen olumsuz duruma karşı Türk hükümetinin tepkisi ve stratejileri, tüketici teknolojisi ürünleri pazarının gelecek dönemlerdeki performansı üzerinde büyük bir olasılıkla bir baskı oluşturacaktır''

AA


Geri Dön