26 / 10 / 2024

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi Meclis'ten geçti!  Konut satışında usulsüzlüklere 6 milyon TL ceza!

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi Meclis'ten geçti!  Konut satışında usulsüzlüklere 6 milyon TL ceza!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.




Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Söz konusu kanuna göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim ya da elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine de imkan sağlayarak yeniden düzenleniyor. Buna göre, tüketici kredisi sözleşmesi yazılı ya da mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak.

Tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesine yönelik düzenleme göz önüne alınarak, söz konusu sözleşmeye bağlı diğer işlemlerin de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan gerçekleştirilebilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap, tüketicinin aksine yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması durumunda kredinin ödenmesi ile kapanacak.

Aynı hükümler, konut finansmanı kuruluşuyla tüketiciler arasındaki sözleşmeler için de geçerli olacak.

Söz konusu buKanunla, doğrudan satış sistemleri "doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesiyle istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman ve benzeri isimlerle komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında faaliyet gösteren doğrudan satıcıların tüketicilere mal ya da hizmet pazarladığı satış sistemi" olarak açıklandı. Doğrudan satış şirketinin, sermaye şirketi olması ve yönetmelikle belirlenen diğer koşulları sağlaması zorunlu hale gelecek.

Doğrudan satış sisteminin, elde edilecek kazancın ağırlıklı şekilde sisteme yeni doğrudan satıcılar kazandırılması ve bu sayede ortaya çıkmış olan menfaatlerin dağıtılması üzerine kurulmaması, mal ya da hizmetin tüketicilere satışını esas alması ve yönetmelikle belirlenen diğer ilkelere uygun olması gerekecek. Doğrudan satıcılardan, sisteme dahil olmaları ya da sistemde kalmaları için tüketiciye satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen yenileme, paket, ücret, aidat ve benzeri isimler altında herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge de alınamayacak.

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi Meclis ten geçti!  Konut satışında usulsüzlüklere 6 milyon TL ceza!

Doğrudan satış şirketinin belirlemiş olduğu miktar veya tutarda mal ya da hizmet satın alınması, doğrudan satıcının sistem içindeki seviyesini belirleyemeyecek. Doğrudan satış sistemi kapsamında mal ya da  hizmet satın alan tüketici 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu zaman içerisinde doğrudan satıcıya veya doğrudan satış şirketine yöneltilmiş olması yeterli olacak.
Doğrudan satış şirketi, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen hususlarda tüketicinin bilgilendirilmesini, talep ve bildirimlerini iletebilmesini sağlayan bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Söz konusu bu düzenleme, kanunun yayımından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

CEZALAR ARTIRILIYOR


Reklam ve haksız ticari uygulamalar hakkında maktu şekilde belirlenmiş olan idari para cezalarının yetersiz kalması sebebiyle caydırıcılığın artırılarak tüketicilerin etkin şekilde korunabilmesi için düzenleme yapıldı.

Haksız ticari uygulamalar hükmündeki yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında haksız ticari uygulamanın "3 aya kadar tedbiren durdurulması" ya “da tedbiren durdurulması" yaptırımı veya "60 bin TL’den  600 bin TL’ye kadar idari para cezası" uygulanacak.

İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 bin Türk lirasından 6 milyon Türk lirasına kadar uygulanacak.

Söz konusu denetimlerde yetkili ve görevli kişi ya da kuruluşlara her türlü bilgi ve belgenin doğru olarak gösterilmemesi durumunda 7 gün içerisinde bilgi ve belgelerin doğru olarak verilmesi ya da yerinde inceleme imkanının sağlanması ihtar edilecek. İhtara rağmen aykırılığın devamı durumunda 80 bin TL’den az olmamak üzere aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki mali yıl sonunda oluşan yıllık gayrisafi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası verilecek.

Gayrisafi gelirin bildirilmediği ya da yanlış bildirildiği durumlarda ön ödemeli konut satışlarında 6 milyon TL, diğer satışlarda 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak.

 

Konut ilanlarında yeni dönem başladı! İşte 5 soruda Elektronik İlan Doğrulama Sistemi!

Ferit Şahenk, borç krizinde! Galataport hisselerini satmaya hazırlanıyor! 

Milli Emlak yüzde 20 indirimle 139 adet arsa, arazi ve iş yeri satıyor! 


Geri Dön