03 / 01 / 2025

Tüketiciyi konut kredilerinde koruyacak düzenleme geliyor!

Tüketiciyi konut kredilerinde koruyacak düzenleme geliyor!

Tüketici kredileri sözleşmelerinin ardından tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe girecek. Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak.



Tüketici kredileri sözleşmelerinin ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe girecek.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 28 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen "Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği"ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek.


Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. 


Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir kısmını vadesinden önce ödeyebilecek, bu hallerde konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli indirimi yapacak.


Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve sadece krediyle ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.


AA




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tüketici kredileri sözleşmelerinin  ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler  yarından itibaren yürürlüğe girecek. 

 

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 28 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan  ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen "Konut Finansmanı Sözleşmeleri  Yönetmeliği"ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren  bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek  zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu  tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek. 

 

Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın  kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi  halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı  kuruluşu tarafından kabul edilecek. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun  olamayacak ve zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümler saklı olacak. Konut  finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir  sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin  geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek. 

 

Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını  veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce  ödeyebilecek. Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre  ilgili hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak. 

 

 Erken ödeme tazminatı 

 

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer  verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit  tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi  durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep  edebilecek. 

 

 Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna  erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde  1'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek. Erken ödeme tazminat tutarı hiçbir  şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacak. Tüketicinin  borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi  bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda erken ödeme indirimi veya faiz  hesaplanırken, tüketicinin ödemeyi yaptığı tarih esas alınacak ve bu tarih  tüketici aleyhine olacak şekilde değiştirilemeyecek. 

 

 Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde,  kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul  edilecek. 

 

 Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde  ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da  aynı kredi için her iki yöntem esas alınarak belirlenebilecek. Faiz oranının  sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihteki oran  tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek. 

 

 Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut  finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı  tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş  olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az 2 taksiti ödemede temerrüde  düşmesi halinde kullanılabilecek. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını  kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında  bulunması gerekecek. 

 

Yıllık maliyet oranının yer alması zorunlu olacak 

 

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranının yer alması  zorunlu olacak. Faiz oranının değişken olarak belirlendiği konut finansmanı  sözleşmelerinde, konut finansmanı kuruluşu, sözleşme öncesi bilgi formuna ek  olarak borçlanma faizinde önemli bir artış olmasının doğurabileceği olası riskler  göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek yeni bir yıllık maliyet oranına  ilişkin bilgiyi vermek zorunda tutulacak. 

 

 Sözleşmeye ilişkin açılan hesap için ücret ve masraf alınmayacak 

 

 Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu  hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu  hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu  hesap tüketicinin, aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile  kapanacak. 

 

 Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile  ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak. 

 

 Konut finansmanı sözleşmesine istinaden tüketiciden talep edilecek her  türlü ücrete ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak kağıt üzerinde yazılı  şekilde tüketiciye verilmesi zorunlu olacak. Taksit vadesi, kanunlarda tatil  olarak kabul edilen bir güne rastlarsa kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil  olmayan ilk güne geçecek. Kurulmuş olan sözleşmeye ilişkin olarak tüketicilerin  iletişime geçebilmesi için konut finansmanı kuruluşu tarafından bir telefon hattı  tahsis edilmesi durumunda, bu hat ile ilgili olarak konut finansmanı kuruluşu  olağan ücret tarifesinden daha yüksek bir tarife seçemeyecek. 

 

 Tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz  raporunun bir örneği tüketiciye verilecek. 


Vatan



Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


22 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayanılarak hazırlanan, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği 22.11.2015 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Bu yönetmelikle ile tüketici kredilerinin (Taşıt, Konut, İhtiyaç kredilerinin) tüm süreçlerinde köklü değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler ile birlikte kredi veren kurumlarda bulunan bazı işlemler için uygulama farklılıklarının da önüne geçilmiş oldu.


Bu yönetmelikle kredi işlemlerinde ne gibi değişiklikler olduğuna bir bakalım:


Kredilerde Ara Ödeme Yapılması Durumunda


Ara ödeme, tüketicinin ödeme planında yer alan bir taksit tutarından az olmamak üzere, herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi ara ödeme olarak kabul edilir. (Erken ödeme ise genellikle borcun tamamının kapatılması durumunda kullanılan ifadedir.)


Ara ödeme yapılması durumunda, kalan taksit sayısı ve ödeme tarihleri değişmeden yeni taksit tutarı ve yeni ödeme planı oluşturulur. Ancak, tüketicinin talep etmesi halinde taksit sayısı değişmeyecek şekilde erken ödemesi yapılan taksit sayısına göre ödemesiz dönem de seçilebiliyor.

Mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri belirlenebilmesi ise yönetmelikte tarafların mutabakatına bırakılıyor. Yani, tüketicinin taksit sayısı ve ödeme tarihi değişikliği talebine, kredi veren kurumun onay vermesi gerekiyor. Kredi veren kurumun onay vermek için çeşitli ek şartlar sunabilmesi de bu madde ile bir yerde mümkün kılınıyor. 


Öte yandan konut kredisi ara ödemelerinde alınacak komisyon oranları, Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği'nde "…Erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde % 1'ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise % 2'sini geçemez…" şeklinde tanımlanıyor.


Kredi Taksitinin Geç Ödenmesi Durumunda


Geç ödeme durumu geçmiş dönemlerde uygulanan yüksek faiz ve masraflardan dolayı tüketicileri en fazla zorlayan ve mağdur eden unsurların başında geliyordu. Bundan dolayı ilgili mevzuatlarda kredi geç ödenmesi ile alakalı birçok düzenleme yapıldı. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 13.maddesinde "Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının %30 fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez…" şeklinde tanımlanmaktadır. Akdi faiz oranı olarak ifade edilen ise ödeme planında yer alan yani krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranıdır. Örneğin, krediyi aylık %1 faiz oranı üzerinden kullan bir kişiye en fazla %1,30 oranından aylık anaparası üzerinden bir gecikme faizi uygulanabilir.


Öte yandan kredi veren, kredinin birbirini izleyen en az iki taksitinin ödenmemesi durumunda borcun tamamının ödenmesini, tüketiciye 30 gün süre vererek isteyebilir. Ancak kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için kredi sözleşmesinde yer vermesi gereklidir. Verilen süre içerisinde ödeme yapılmaması durumunda yasal işlemler (yasal takip) başlatılabilir.


Krediden Cayma Hakkı


Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkı verildi.

Krediden cayma hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler:


Cayma hakkı süresi, sözleşmenin kurulduğu tarihte başlar.


Tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden sonra 30 gün içinde geri öder.


Tüketiciden, hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında herhangi bir bedel talep edilemez. Bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi, kredi verene geri ödediği tarihten itibaren 7 gün içinde tüketiciye iade edilir.


Kredilerde Sigorta İşlemleri


Yönetmelikte, "Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz." şeklinde bir ifade yer alıyor. (Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) konut kredisi kapsamında düzenlenen bir sigorta olmadığı için yapılıyor.) 

Ayrıca tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır. Ancak bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir. 

Öte yandan kredi bağlantılı yapılan meblağ sigortalarında kredi borcunun belirlenen vadeden önce geri ödenmesi veya kredi borç yapısında değişiklik olması durumlarında sigorta sözleşmesi sonlandırılır.


Yönetmelik ile Değiştirilen Diğer Önemli Hususlar


Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanır.

Bu yönetmelikte düzenlenen sözleşmelere istinaden tüketiciden talep edilecek her türlü ücrete ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak kâğıt üzerinde yazılı şekilde tüketiciye verilmesi zorunludur. 

Taksit vadesi veya ödeme gününün, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlaması durumunda kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçer.


Sabah




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 28 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen "Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği"ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek.


Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak ve zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümler saklı olacak. Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek.


Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre ilgili hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak.


ERKEN ÖDEME TAZMİNATI

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilecek.


Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek. Erken ödeme tazminat tutarı hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacak. Tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda erken ödeme indirimi veya faiz hesaplanırken, tüketicinin ödemeyi yaptığı tarih esas alınacak ve bu tarih tüketici aleyhine olacak şekilde değiştirilemeyecek.


Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde, kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilecek.


Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınarak belirlenebilecek. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihteki oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek.


Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az 2 taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekecek.


YILLIK MALİYET ORANININ YER ALMASI ZORUNLU OLACAK

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranının yer alması zorunlu olacak. Faiz oranının değişken olarak belirlendiği konut finansmanı sözleşmelerinde, konut finansmanı kuruluşu, sözleşme öncesi bilgi formuna ek olarak borçlanma faizinde önemli bir artış olmasının doğurabileceği olası riskler göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek yeni bir yıllık maliyet oranına ilişkin bilgiyi vermek zorunda tutulacak.


SÖZLEŞMEYE İLİŞKİN AÇILAN HESAP İÇİN ÜCRET VE MASRAF ALINMAYACAK

Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap tüketicinin, aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak.


Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak.


Konut finansmanı sözleşmesine istinaden tüketiciden talep edilecek her türlü ücrete ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak kağıt üzerinde yazılı şekilde tüketiciye verilmesi zorunlu olacak. Taksit vadesi, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlarsa kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçecek. Kurulmuş olan sözleşmeye ilişkin olarak tüketicilerin iletişime geçebilmesi için konut finansmanı kuruluşu tarafından bir telefon hattı tahsis edilmesi durumunda, bu hat ile ilgili olarak konut finansmanı kuruluşu olağan ücret tarifesinden daha yüksek bir tarife seçemeyecek.


Tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneği tüketiciye verilecek.


TÜKETİCİ KREDİLERİNDE ERKEN ÖDEMEYE CEZA YOK

Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Tüketiciler bu konuda dikkatli olmalı. Yönetmelite yer alan haklarını iyi takip etmeli. Pek bilinmiyor anca, tüketici kredilerinde ise, erken kapama durumunda bankanın herhangi bir ek talepte bulunmaması gerekir. Çünkü böyle bir hakkı yok finans kurumunun" dedi.


TÜKETİCİ NE KAZANACAK

Örneğin, tüketici 36 aydan düşük bir taksitle 100 bin TL kredi aldı. Bu tüketici 50 bin TL ödeme yaptıktan sonra, kalan 50 bin TL'yi toplu ödemek istesin. Mecut durumda tüketici bin TL'lik erken ödeme cezasını da karşılaması gerekirdi. Ancak yeni yönetmelikle bu tutar 500 liraya düşecek.



Hürriyet




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut kredilerinde tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Tüketici, borçlandığı tutarın tamamını veya bir kısmını erken öderse, borçtan indirim yapılacak.


Tüketici kredileri sözleşmelerinin ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre; 


Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, tüketici ücretsiz bilgilendirilecek. 


Tüketicinin yazılı talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketici sigorta isterse dilediği firmadan yaptırabilecek. 


Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre ilgili hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak. 


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, erken ödeme durumunda banka tazminat alacak. Tazminat, anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek. 


Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.



Takvim





Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Tüketici kredileri sözleşmelerinin ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe girecek.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 28 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen "Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği"ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek.


Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak ve zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümler saklı olacak. Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek.

Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre ilgili hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak.


ERKEN ÖDEME TAZMİNATI

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilecek.

Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1’ini, aşanlarda ise yüzde 2’sini geçemeyecek. Erken ödeme tazminat tutarı hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacak. Tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda erken ödeme indirimi veya faiz hesaplanırken, tüketicinin ödemeyi yaptığı tarih esas alınacak ve bu tarih tüketici aleyhine olacak şekilde değiştirilemeyecek.

Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde, kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilecek. Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınarak belirlenebilecek. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihteki oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek.

Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az 2 taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek. Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekecek.


YILLIK MALİYET ORANININ YER ALMASI ZORUNLU OLACAK

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranının yer alması zorunlu olacak. Faiz oranının değişken olarak belirlendiği konut finansmanı sözleşmelerinde, konut finansmanı kuruluşu, sözleşme öncesi bilgi formuna ek olarak borçlanma faizinde önemli bir artış olmasının doğurabileceği olası riskler göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek yeni bir yıllık maliyet oranına ilişkin bilgiyi vermek zorunda tutulacak.


SÖZLEŞMEYE İLİŞKİN AÇILAN HESAP İÇİN ÜCRET VE MASRAF ALINMAYACAK

Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap tüketicinin, aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak. Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak. Konut finansmanı sözleşmesine istinaden tüketiciden talep edilecek her türlü ücrete ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak kağıt üzerinde yazılı şekilde tüketiciye verilmesi zorunlu olacak. Taksit vadesi, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlarsa kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçecek. Kurulmuş olan sözleşmeye ilişkin olarak tüketicilerin iletişime geçebilmesi için konut finansmanı kuruluşu tarafından bir telefon hattı tahsis edilmesi durumunda, bu hat ile ilgili olarak konut finansmanı kuruluşu olağan ücret tarifesinden daha yüksek bir tarife seçemeyecek. Tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneği tüketiciye verilecek.


Posta



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut finansmanı sözleşmelerinde tüketiciyi koruyan düzenleme bugün başlıyor. Düzenlemeyle 36 ayı aşmayan vadelerde erken ödeme cezası yüzde 2'den yüzde l'e indirildi.


Tüketici kredileri sözleşmelerinin ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler bugün yürürlüğe girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 28 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen 'Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek. Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak ve zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümler saklı olacak. Tazminat yüzde l'e indi Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilecek. Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek. 


Yeni Yüzyıl





Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Tüketici kredileri sözleşmelerinin ardından konut finansmanı sözleşmelerinde de tüketiciyi koruyan yeni düzenlemeler bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nm 28 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlük tarihi 6 ay sonra belirlenen "Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği"ne göre, konut finansmanı kuruluşları, finansmanın koşullarını içeren bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermek zorunda olacak. Kredi talebinin reddedilmesi durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketici ücretsiz olarak bilgilendirilecek. İşte yeni dönemin temel başlıkları: 


Tüketicinin yazılı ya da elektronik ortamda açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. 

Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. 


Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde l'ini, aşanlarda ise yüzde 2'sini geçemeyecek. Erken ödeme tazminat tutarı hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacak. 



YILLIK MALİYET ORANI NET GÖSTERİLECEK 

Konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranının yer alması zorunlu olacak. Faiz oranının değişken olarak belirlendiği konut finansmanı sözleşmelerinde, konut finansmanı kuruluşu, sözleşme öncesi bilgi formuna ek olarak olası riskler göz önünde bulundurularak ortaya çıkabilecek yeni bir yıllık maliyet oranına ilişkin bilgiyi vermek zorunda. Tüketicinin talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak. 


Vade öncesi ödeme olabilir 

Tüketici, borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksitten az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödeyebilecek. 


Faiz değişikliği için rıza şartı 

Faiz oranının sabit olması halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihteki oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek. 



Habertürk


Geri Dön