28 / 04 / 2024

Tüketim harcamalarının azalmasını neden gösteren banka, Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü!

Tüketim harcamalarının azalmasını neden gösteren banka, Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü!

QNB Finansbank, artan tüketim harcamaları, kredi büyümesi ve sıkılaşmaya atıfta bulunarak 2024 Türkiye büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 3,5’e revize etti.



QNB Finansbank baş ekonomisti Erkin Işık ve ekonomistler Deniz Çiçek ile Kaan Özçelikkale’nin konuyla ilgili olarak yayımladığı raporda kartlı harcama verilerindeki reel değişimin üç aylık ortalamasının ekim sonu itibarıyla negatife döndüğüne dikkat çekilerek “Bu sonuç, yılın ilk yarısında büyümeye en büyük katkıyı sağlayan tüketim harcamalarının ikinci yarıda zayıfladığına işaret etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Ekonomistler ekim sonu itibarıyla 13 haftalık ortalama reel net kredi kullanımının sıfır seviyesinin altına düşerek tarihsel eğilime göre yavaş bir reel kredi genişlemesine işaret ettiğini vurguladı.

Tüketim harcamalarının azalmasını neden gösteren banka, Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü!

Bloomberght.com’daki habere göre QNB Finansbank ekonomistleri raporlarında şu değerlendirmelere yer verdi: “Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile likidite ve kredi düzenlemeleriyle birlikte yürüttüğü sıkılaştırmanın devam etmesiyle, önümüzdeki dönemde reel kredi kullanımında daha belirgin bir yavaşlama olmasını öngörüyoruz. Bu da bir miktar gecikmeyle birlikte, iç talep ve büyüme göstergelerinde zayıflamaya yol açacaktır.”

İÇ BORÇ STOKUNDA TCMB PAYI AZALDI

Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) makro ihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarına devam ederken, bilançosunda da sadeleşme eğilimini sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Ekim ayında TCMB'nin iç borç stokundaki payı yüzde 4,6 seviyesine kadar indi. Böylelikle TCMB'nin bu varlıklardaki payı deprem öncesi seviyelere yakınlaştı. Geçen yılın sonunda açıklanan 2023 Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninde 2023 yılında bankanın tahvil alımlarının bilanço büyüklüğünün yüzde 7'sine kadar yükseltilmesi öngörülmüştü.

Merkez Bankası’nın iç borç stokundaki payı mayıs ayında yüzde 7,4’e kadar çıkmıştı. Böylelikle pandemiden bu yana en yüksek seviye izlenmişti. Haziran 2020'de TCMB'nin iç borç stokundaki payı yüzde 7,6'ya ulaşmıştı. Yönetim değişikliğinin ardından bu payda gerileme eğilimi başladı. TCMB'nin iç borç stokundaki payı Temmuz'da yüzde 6'nın altına, Eylül'de ise yüzde 5'in altına indi. Pandemi nedeniyle ortaya çıkan olumsuz etkilerin ortadan kalktığı 2022 yılında bu pay yüzde 4’e kadar düşmüştü.

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön