24 / 12 / 2024

Tüm barajlar doldu Gördes boşaldı!

Tüm barajlar doldu Gördes boşaldı!

İzmir'in 2011 yılından itibaren içme suyu aldığı Gördes Barajı’nın göl alanı zeminden su sızmasını bir türlü önlemeyen DSİ, kapsamlı onarım yapmak üzere barajdaki suyu boşaltıyor.



Yağışlarla Ege Bölgesi’ndeki barajlar yüzde 95’lik rekor doluluk oranlarına ulaşırken, Gördes’de bu oran yüzde 5’e düştü. Baraj boşaldıktan sonra İzmir’e su verilemeyecek ama diğer barajların dolu olması ve yeraltı kaynakları nedeniyle kentte su sıkıntısı yaşanmayacak.


Yağışlı sezon nedeniyle Ege Bölgesi’nde barajlar doldu. İzmir’e su verilen barajlarda da rekor seviyelere ulaşıldı. Tahtalı Barajı yüzde 95, Balçova yüzde 87, Ürkmez yüzde 93, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 82, Güzelhisar Barajı yüzde 92 aktif doluluk oranına ulaştı. Ancak, hem su sızıntısı hem de DSİ’nin onarım yapmak için kademeli olarak su bırakmaya başladığı Gördes Barajı’nın doluluk oranı her geçen gün azaldı. Nisan ayı ortalarında yağışların kesildiği dönemde aktif doluluk oranı yüzde 5’e düştü.


BARAJ GÖLÜ ZEMİNİNDE SIZINTI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde 2009 yılında açılışını yaptığı, İzmir’e 2011 yılından itibaren su verilmeye başlanan Gördes Barajı’ndaki su, onarım yapılacağı için zorunlu olarak boşaltılmaya başlandı. DSİ baraj göl alanının sağ sahilinde jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zeminin zafiyetinden kaynaklı bir kısım su sızıntısı olarak açıkladı. Baraj gölünün sahil bölümünün zeminindeki su geçirgenliği önlenemedi. Su barajı aşarak başka yerlerden çıktı. DSİ, barajın ilk su tutmaya başladığı dönemde farkına varılan, 2013 yılında alınan bazı tedbirlere karşın önlemeyen ve her geçen gün artan su sızıntısını ortadan kaldırmak için, baraj gölündeki suyun tamamen boşaltılmasından sonra gerçekleştirilecek zemin iyileştirme projesi hazırladı.


2013’DE BETON ENJEKTE EDİLDİ AMA ÖNLENEMEDİ


DSİ, 2014 yılı sonunda  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’ne Gördes’de yapacakları projeyi ve bir süre su verilemeyeceği konusunda bilgi verdi. İZSU önce karşı çıkmasına karşın sonra uzlaşma sağlandı. DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, "Gördes barajında su tutma işleminin başlanmasını müteakip baraj gövdesi ile ilişkisi olmayan, baraj göl alanının sağ sahilinde jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zeminin zafiyetinden kaynaklı bir kısım su sızıntıları meydana gelmeye başlamıştır. Bu nedenle göl alanının sağ yamacında 2013 yılında beton enjeksiyon çalışmaları ile zemin iyileştirme çalışmaları yapılmış ancak sonuç alınamamıştır. Soruna kalıcı çözüm temin etmek maksadıyla su sızıntılarının bulunduğu göl alanını sağ sahilinde yer alan bölgenin beton kaplanması yapılarak sorunun giderilmesi planlanmış olup bu çalışmaların 2015 yılında başlatılarak kısa sürede tamamlanması hedeflenmektedir" dedi. Beton kaplamanın yanısıra su geçirmeyen membran kaplama da yapacak olan DSİ, İzmir’de barajlarındaki doluluk oranları ile su sorunu olmadığını, barajın onarımı süresince gerekli olan su ihtiyacının mevcut diğer kaynaklardan karşılanabileceğini, su sıkıntısı yaşanmayacağını açıkladı.


İZMİR İÇME SUYUNUN YÜZDE 15’Nİ KARŞILIYOR


Gördes Barajı’ndan İzmir’e 2011 yılında 11 milyon 630 bin metreküp, 2012 yılında 14 milyon 763 bin metreküp, 2013 yılında 27 milyon 156 bin metreküp, 2014 yılında 28 milyon 406 bin metreküp su verildi. 2015 yılında ise İzmir’e verilen su miktarı 14 Nisan’a kadar 7 milyon 977 bin metreküpe ulaştı. Dört yılda ise toplam 89 milyon 934 bin metreküp su İzmir’e verildi. İZSU verilerine göre Gördes’den İzmir’e verilen su tüm kentin su ihtiyacının yüzde 15’ini karşılıyor. İzmir’e içme suyunun yüzde 35’i Tahtalı Barajı’ndan, Yüzde 46.9’u yeraltı su kaynaklarından ve yüzde 2.6’sı ise Balçova Barajı’ndan veriliyor.


HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK


DSİ, üniversitelerden de müşavirlik desteği alarak hazırladığı projesiyle, nisan ve mayıs aylarında barajlara gelecek suların da boşaltılmasından sonra haziran ayında baraj zemininde iyileştirme çalışmasına başlayacak. İhale hazırlıkları süren iyileştirme çalışmalarının ne kadar süreceği henüz ortaya çıkmadı. Ancak, yağışların başlayacağı ekim ayına kadar hızlı şekilde hareket etmeyi hedefleyen DSİ, İzmir’e yeniden su verilmesi için gerekli seviyenin dolmasını bekleyecek. Su sıkıntısı yaşanırsa bu seviyeye ulaşılmasa bile pompalamayla ishale hattına su verilmeye çalışılacak.



Hürriyet Ege




Geri Dön