26 / 06 / 2024

'Tüm bu senaryonun en masumu deniz kumudur' diyen İnşaat Mühendisi Şeref Alpago: Kolon kesene cezalar ağırlaştırılmalı:

'Tüm bu senaryonun en masumu deniz kumudur' diyen İnşaat Mühendisi Şeref Alpago: Kolon kesene cezalar ağırlaştırılmalı:

Küçükçekmece'de yıkılan yapıda deniz kumu kullanıldığının ortaya çıkmasından sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, "Bütün bu senaryonun en masumu deniz kumu olduğunu söyleyerek, çok önemli açıklamalar yaptı.



İstanbul Küçükçekmece'de altında dükkanın olduğu 3 katlı apartmanda deniz kumu kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Gündeme bomba gibi düşen konu ile ilgili olarak çok önemli açıklamalar yapan  İzmir  Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, yıkımın tek sebebinin deniz kumu olmadığını dile getirdi. Açıklamasında kaçak kat yapılması ve kolon kesiminin çok büyük riskler içerdiğini dile getiren Şeref Alpago, "Tüm bu senaryonun en masumu deniz kumudur. Bina, deniz kumu kullanıldı ve yıkıldı, diye bir şey yok. Deniz kumu tüm binalarda kullanılıyor. Kumu yıkayıp eledikten sonra uygun büyüklükte betonun içine koyduğunuzda zaten bir sorun yok. Deniz kumunu hiç yıkamadan koydunuz fakat şartnameye uygun ve bütün kesitler yerindeyse, proje iyi çalışılmış, hiçbir kolon kesilmemiş, ilave kat çıkılmamışsa o yapının yıkılması imkansız" dedi.

Yaptığı açıklamada deniz kumunun binaya korozyon (metallerin aşınması) nedeniyle zarar verebildiğini dile getiren Şeref Alpago, demirlerin paslanması sebebiyle yapının ömrünün kısalabildiğini dile getirerek, "Deniz kumuna gelene kadar neden kat çıkıldı, neden kolon kesildi? Ben yıkılma videolarını izledim, bina öne doğru devriliyor. Aşağıdaki ticarethanenin köşe kolonlardan birini kesmiş olabileceği aklıma geldi. Yıkılma şekli, kurtarılan can sayısını arttırmış. Çok fazla yaşam üçgenleri oluştu. Bina pasta gibi çökmedi, devrildi" dedi.

 Tüm bu senaryonun en masumu deniz kumudur diyen İnşaat Mühendisi Şeref Alpago: Kolon kesene cezalar ağırlaştırılmalı:

'YAPI DENETİM FİRMASI ARADAN ÇIKARILDI'

İnşaatlarda beton ve demirin denetlenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldığını dile getiren İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, yeni uygulamayla laboratuvar testlerinde yapı denetim firmalarının aradan çıktığını dile getirdi. Yönetmelikten önce yapı denetim firmasının kendi anlaştığı bir laboratuvar firmasıyla müteahhittin uygulama şeklini ve kullandığı malzemeleri test edebildiğini belirten Alpago sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu yönetmelik Şubat'ta çıktı. Yapı denetim firmasının laboratuvar firmasıyla mali ilişkisi vardı. Kırdırdığı numunelerin bedellerini ödüyor ve raporlatıyordu, müteahhidi de konu ile ilgili olarak bilgilendiriyordu. Dökülen beton kırım sonucunda sınıfı geçtiyse 'inşaata devam et' diyordu. Eğer çekilen demir ile ilgili bir uygunsuzluk görürse sarı ya da kırmızı kartını gösteriyordu. Bu yetkisi vardı. Fakat aradan yapı denetim firması çekildiğinde laboratuvar ile müteahhidi karşı karşıya bıraktığınızda suistimale açık bir yumuşak karın başlıyor. Şantiyede beton dökülürken müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firması, laboratuvar yetkilisi de oradadır. Bu da ciddi bir çalışma gerektirir. Herkesin orada olması gerekir. Eğer bu işte yapı denetim aradan çıkarsa müteahhitlerin çoğu bu işi dengeleyemeyecek. Müteahhit bu sürece alışık değil, sonuç kötü çıktığı zaman nasıl bir refleks gösterecek bu soru işaretidir."

 Tüm bu senaryonun en masumu deniz kumudur diyen İnşaat Mühendisi Şeref Alpago: Kolon kesene cezalar ağırlaştırılmalı:

'KOLON KESENE CEZALAR AĞIRLAŞTIRILMALI'

Yapıların daha güvenilir inşa edilmesi için uygulama ve oturma yönetmeliği çıkarılması gerektiğini dile getiren Şeref Alpago, "Deprem yönetmeliklerini çok zorlaştırdık. 1974 yönetmeliğine göre yapılmış onlarca yapı çok deprem gördü, hiçbirine bir şey olmadı. Demek ki bu yönetmelik kötü değildi fakat eksikti. Uygulama yönetmeliği çıkarmalıyız. Kat karşılığı ve yaptırımı olan bir yönetmelik olmalı. Demir nasıl bağlanmalı, beton dökülürken neye dikkat edilmeli ayrıntılı ele alınmalı. Oturma yönetmeliği de olmalı. Deprem şartnamesine ve yapım yönetmeliğine uygun inşa edilmiş olsa da otururken 3 yıl sonra alt katı dükkana çevirmeye karar vermiş olabilir. Kahramanmaraş depreminde yerle bir olan yapıların yüzde 90'ında bu yaşandı. Önce yumuşak kat dediğimiz dolgu duvarlar çıkartılmış. Çünkü dolgu duvarlar depreme birebir direnç göstermez fakat deprem esnasında sahaya iner. Gol atan bir oyuncu değildir ama 11'in içindedir. Kolonu kesmek demek kaleciyi de oradan çıkarmak demektir. Kolon kesen insan kesen statüsünde olmalı. Birini öldürdüğünüz zaman alacağınız cezayla kolon kestiğinizde alacağınız ceza aynı olursa hiçbir sorun kalmaz" dedi.

'EŞ ZAMANLI BİR SÜREÇ OLMALI'


Açıklamasında yönetmeliklerin periyodik şekilde kontrol edilebileceğini dile getiren Şeref Alpago, "Her sene kolonlar kontrol edilmeli. Belki şimdi değil fakat 5 sene sonra, binanın altı markete çevrilecek. Pratikte de benim önerim şu; yıkılan, riskli ve altı ticarethane olan binaların tespiti lazım. Üstünde kaçak var altında dükkan var ise o binaya hemen bir sarı kart gösterelim. İzmir Bayraklı'da bina taramasına başlandı. Çok yapı var fakat elenerek riskli pota ufaltılabilir. Kolon yoksa binanın hemen boşaltılması gerekli. Hem yerel hem genel hükümetin bu konuda bir hazırlık yapması lazım. Eş zamanlı bir süreç olmalı. Yıkmak da çözüm değil, eğer zemin iyi ise mutlaka güçlendirmeye gitmeli."


A101 4-7 Haziran 2024 aktüel kataloğunu yayımladı! A101'de birçok üründe indirim sizleri bekliyor... 

İki şehirde satılık 9 arsa! Ticaret, turizm ve konut imarlı arsaları kaçırmayın!

Temmuz zamlı memur maaşları belli oldu: Öğretmen 47.732, müdür 58.116, avukat 56.523 TL alacak! 

 


Geri Dön