Tunç Soyer: İzmir'de tahribat ruhsatlı yapılarda!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan binaların tamamının 99 yılından önce ruhsat almış yapılar olduğunu, yapılan tespitlerde binaların yapımında deniz kumu kullanıldığı ve demir donatı alanlarının zayıflıklarının belirlendiğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yıkılan bütün binalarla yaptıkları tespitleri açıkladı. Soyer, tamamı 92 ile 99 yılları arasında ruhsatlandırılmış yapıların ticarethaneye çevrilmiş zemin katlarında kolon kesmek gibi deformasyonların yapıldığını belirtti.
Sözcü'de yer alan habere göre; yıkılan binaların 99 yılında çıkarılan yapı ruhsat yönetmeliğinden önce inşa edildiğine dikkat çeken Soyer, “Yapılan ilk gözlemlerde deniz kumunun kullanıldığına dair veriler var elimizde. Demir donatı alanlarının zayıflığıyla ilgili bilgiler var. Hatta yapı deformasyonuyla ilgili zemin katta örneğin kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmiş” açıklamasında bulundu.
“YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”
“99 yılında yapılmış olan ruhsat almış yapılarla ilgili mutlaka yeni bir düzenlemeye, yasal düzenlemeye ihtiyaç var” diyen Soyer, şunları kaydetti:
-Biz ihbar gelmeden 99 yılından önce ruhsat almış yapılarla ilgili yapı deformasyonu olup olmadığına dair bir tespit yapma yetkisine sahip değiliz. Böyle bir yetki yok. Halbuki bu mutlaka olmak zorunda.
-O nedenle ilk işimiz şu telaş bittikten sonra 99 yılından önce ruhsat almış bütün yapıların zemin katlarıyla ilgili tespit yaptıracağım. Bu tespitler sonucunda yıkılması gereken, oturulamaz durumda olan ve tehdit arz eden binalarla ilgili de yıkım kararı almak için bir yasal düzenleme yapılması için talepte bulunacağız.
-Biz bunu yapacağız. Bu tespitleri bütün İzmir’deki binalar için yapacağız. Bu yapı deformasyonlarının birçok binada olduğundan eminim. Yıkılan binalarda da bu maalesef var. O nedenle burada bir tedbir almamız lazım.
“TİCARETHANEYE DÖNMÜŞ YAPILARI TEK TEK TARAYACAĞIZ”
“Bir bakış açısıyla ilgili önemi bir ders çıkartıyoruz” diyen Soyer, çıkarılan dersi şu şekilde anlattı:
-Bugüne kadar kentsel dönüşüm için ruhsatlı binaların olduğu alanları hiç düşünmedik. Hep ruhsatsız olan binaların bulunduğu alanlarla ilgili kentsel dönüşüm gerektiğini düşündük.
-Oysa yaşadığımız depremdeki tahribat ruhsatlı yapıların, imar planlarının olduğu yerlerde. Demek ki ezberimizi bozmamız lazım. Demek ki ruhsatlı alanlarla ilgili de imar planlarında yenileşmeye, yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var.
-Kısacası biz bir yandan bu kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları yeni bir perspektifle yapmaya başlayacağız. İkincisi de derhal 99 yılından önce ruhsat almış ve içinde oturulmakta olan zemin katları ticarethaneye dönmüş bütün yapıları tek tek tarayacağız.
“GEREKİRSE MECLİS’E TAŞIYACAĞIM”
“Yapı deformasyonunda bize ihbar gelmediğinde böyle bir denetim yapma yetkimiz yok” diye sürdüren Soyer, “Sadece incelemesini yapabiliyoruz. Yıkım yetkisini almak için gerekiyorsa yasal düzenlemeyi Meclis’e taşıyacağım. Bunu mutlaka yapacağım. Bu endişeyle, bu kaygıyla yaşanmaz. Bu deprem sadece bir uyarı. Daha İzmir faylarıyla ilgili bir kırık söz konusu değil. Denizde bilinmeyen bir fayın kırılması sonucu ortaya çıkan bir felaket” diye konuştu.
“YENİ BİR BİLİM KURULU KURUYORUZ”
Tunç Soyer, seçildiğimiz ilk ay içinde Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı kurduğunu, bundan aylar öncesinde ise Deprem Daire Başkanlığı'nı hayata geçirdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Biz zaten bu çalışmayı sürdürüyorduk. Şimdi önümüzdeki hafta bir deprem çalıştayı yapıyoruz. Birincisi İzmir'in depremselliğinin ortaya çıkarılması, ikincisi binaların depreme hazırlığı ilgili yapı stoğunun tespiti üçüncüsü depreme bilincinin oluşturulmasını hedefliyoruz. İnşaat mühendislerinden, mimarlardan, jeologlardan oluşan yeni bir bilim kurulu kuruyoruz. Pandemi döneminde bir kriz üst yönetim kurulu oluşturduk. Şimdi aynı çalışmayı depremle ilgili başlatıyoruz. Biz sadece kendi aklımıza güvenmiyoruz. Bilim insanlarına kulak veriyoruz.”
Tunç Soyer'den deprem çalıştayı açıklaması!
Kentsel dönüşümde eksiklerimizi en aza indirmeliyiz!