18 / 05 / 2024

Tunç Soyer: Sakin Şehir modern bir projedir!

Tunç Soyer: Sakin Şehir modern bir projedir!

Türkiye´nin ilk sakin şehri unvanına sahip olan İzmir´in Seferihisar ilçesi bu unvanı korumak için pek çok faaliyet gerçekleştiriyor



Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer, "Cittaslow Birliği´ne üyelik için 29 Kasım 2009´da başvurularının kabul edilerek farklı bir statü kazandıklarını dile getirdi.

Başkan Soyer sakin şehir kavramıyla ilgili olarak kaleme aldığı yazıda Seferihisar´ın bu statüyü halkla birlikte gerçekleştireceğine değindi.

Sakin Şehir modern bir projedir

Bu kapsamda öncelikle Seferihisar´ın Cittaslow yani Sakin Şehir yolculuğundan bahsetmek istiyorum. Yerel, ulusal hatta uluslararası medyada geniş yer bulan Cittaslow kelime anlamı olarak İtalyanca Citta yani şehir ve İngilizce Slow yani yavaş kelimelerinden meydana gelmiştir. Cittaslow´u Türkçeye çevirirsek karşımıza Yavaş Şehir çıkmaktadır. Ancak günümüzde yavaş kelimesine yüklenen olumsuz anlamlar nedeniyle biz Cittaslow´un Türkçe karşılığı olarak Sakin Şehri kullanıyoruz. Cittaslow Birliği yaşamın kolay olduğu, 20 ülkeden 130 kentin üye olduğu uluslararası bir kentler ağıdır ve Birlik kentlerin kendi kimliklerini, özelliklerini, tarihlerini ve yaşam tarzlarını korumalarını ve ön plana çıkarmalarını desteklemektedir.

Cittaslow günümüzde dünya çapında 100.000 civarı üyesi olan Slow Food hareketinden ortaya çıkmıştır. 1986 yılında İtalya´nın ünlü İspanyol basamaklarında açılan bir Mc Donalds yerel kanaat önderlerini ayaklandırmış ve İtalya´nın en simgesel noktalarından birinde dünyanın herhangi bir yerinde bulabileceğiniz fast food ürünleri yerine yerel, adil ve temiz yemek bulunmasını savunarak Mc Donalds´ı protesto etmişlerdir. Bu ayaklanma veya aydınlanma diyebileceğimiz tepkiler sonucu bu fast food dükkanı kapatılmış ve bütün dünyaya yayılan bir sivil toplum kuruluşu doğmuştur. Slow Food hareketi, yemeğin sadece karın doyurmak üzerine kurulu bir olgu değil 5 duyuya da hitap eden, sadece tabaktaki haliyle değil ilk tohumlarının toprağa atılmasından servis edilene kadar üretiminde payı olan herkesin hakkını adil bir şekilde aldığı, doğaya zarar vermeden ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilmesi gerektiğini savunmaktadır. 1999 yılında yine İtalyanlar tarafından Slow Food felsefesinin artık kentsel boyuta taşınması gerektiği öne sürülmüş ve günümüzde 20 ülkede 130 şehre ulaşan Cittaslow Birliği kurulmuştur.

Cittaslow Birliği´ne üye olmak isteyen kasabalar ve kentler; çevre, altyapı, kentsel kalite için teknoloji kullanımı, yerel üretimi korumak, misafirperverlik,  farkındalık ve Slow Food etkinliklerine destek başlıkları altında yer alan bu kriterlerin her birinin en az %50´sini gerçekleştirmek zorundadır. Bu kriterlere örnek olarak; elektromanyetik, gürültü ve ışık kirliliklerinin engellenmesi, biyomimarinin yaygınlaştırılması, şehrin içinde yaşayan insanların ihtiyaçları doğrultusunda gelişebilmesi için imar planlarının ve kentsel gelişim bölgelerinin belirlenmesi, yok olmaya yüz tutan yerel zanaatlerin ve yemeklerin tespit edilmesi ve korunması, tarihi mekanların restore edilmesi ve tekrar değerlendirilmesi, esnafın kaliteli ağırlama, gıda güvenliği gibi eğitimler alması ve Cittaslow´un sınırları içinde GDO´lu ürünlerin üretilmesinin engellenmesi sayılabilir.

Cittaslow olmak isteyen kentlerin sahip olmaları gereken nitelikleri belirlemek ve bu kentlerin özelliklerini korumalarını garanti altına almak için Birlik tarafından 59 kriter belirlenmiştir. Bu kriterler arasında hava, su ve toprak temizliğinin sağlanması, ışık ve elektro manyetik kirliliğe karşı önlem alınması gibi ülkemizde henüz bilinmeyen ve uygulanmayan konularda çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şehrin yeterli miktarda ve kalitede yeşil alanlara sahip olması ve bu yeşil alanlarda yerel bitkilerin ve ağaçların kullanılması teşvik edilmektedir. Okul bahçelerinde sebze bahçelerinin kurulması ve çocukların kendi yetiştirdiği sebzelerin okul yemeklerinde kullanılması istenmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması, kent aydınlatmasında ve ısıtılmasında bu enerji kaynaklarının kullanılması cesaretlendirilmektedir.

Seferihisar sahip olduğu tüm kaynakları göz özünde bulundurarak, küreselleşmenin dayattığı birbirinin aynı olan binlerce kentten biri olmak yerine, kendi değerlerine sahip çıkarak bir Cittaslow olma yoluna girmiştir.

Seferihisar, Türkiye´den Cittaslow Birliği´ne başvuran ilk kent olarak gelişmenin yok edici olması gerekmediğini göstermek adına da bir adım atmıştır. Türkiye´de Cittaslow olabilecek birçok kent ve kasaba bulunmaktadır. Cittaslow sayısının artması Türkiye´de yerel lezzetlerin, tarihi dokunun, çevrenin ve doğanın daha çok korunması ve değer verilmesi anlamına gelecek ve Türkiye için yeni ve güçlü bir turizm potansiyelini de harekete geçirecektir.

Gelecekteki kentlerin örnek modeli Sakin Şehir modelidir. Günümüzdeki şehirler, oldukça kırılgan ve sürdürülemez bir yapıya sahiptirler ve insanoğlunun varlığını sürdürmek istemesi için bu sürdürülemez sistemin değiştirilmesi veya terk edilmesi gerekecektir.

Eskiden insanların birlikte olma amacıyla bir araya geldikleri şehirler artık stresle, hava kirliliğiyle, trafik kazalarıyla ve ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle insanların kendilerini yok ettikleri yerler halini almaktadır. Bundan ötürü insanlar küreselleşmenin yıkıcılığından kaçarak daha basit daha rahat bir yaşamı tercih etmektedirler. Dünyada ve Türkiye´de Sakin Şehirlerin yaşam alanı olarak tercih edilmelerini sebeplerinden birinin bu olduğunu düşünmekteyim. İnsanlar bir andan sonra ellerindeki en önemli şeyin yaşamak olduğu anlayacaklar ve çalışmak için yaşamak yerine yaşamak için çalışmayı tercih edeceklerdir. Bu tercihin duygusal veya politik bir karar olmadığını aslında herkesin eninde sonunda istese de istemese da alması gereken bir karar olduğunu söyleyebiliriz.
 
Özetle Cittaslow Seferihisar olarak edindiğimiz misyon yerel kalkınmanın yıkıcı olmadan da gerçekleşebileceğini, doğayı, değerlerimizi, geçmişimizi ve aynı zamanda geleceğimizi koruyarak da gelişebileceğimizi savunan ve bu yola sapmak isteyen kentlere, kasabalara ışık tutmak ve sürdürülebilir kentlerin mümkün olduğunu ispat edebilmektir.

Saygılarımla....
SEFERİHİSAR GENEL BİLGİ

Cittaslow kriterleri kapsamında seferihisar belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalar

Ulusal Ağ Kurmaya Yönelik Çalışmalar Türkiye´de binlerce doğasıyla, yemekleriyle, mimari yapısıyla yüzlerce kent Cittaslow olabilecek kapasiteye sahiptir. Bir yerel kalkınma modeli olarak da düşünebilen Cittaslow projesi Türkiye´de çok ilgi çekmiş ve şu ana kadar yaklaşık 60 kent üye olmak istemektedir. Bu kentler arasından Cittaslow üyeliği için somut adımlar atan ve bu konuda çalışmalara başlayan kentlere inceleme ziyaretleri yapılmıştır. Yenipazar (Aydın), Akyaka (Muğla) ve Taraklı´ya (Sakarya) yapılan bu ziyaretler sonucu Cittaslow olmak için üç kentin de birçok çalışma gerçekleştirdiği ancak ilk aşamada Akyaka ve Taraklı kentlerinin üyeliğe daha yakın olduğu tespit edilmiştir. Önümüzdeki haftalarda Gökçeada´ya da bir inceleme ziyareti yapılması planlanmaktadır. 

Çevre Politikaları

1. Hava, su ve toprağın kalitesinin, yasa tarafından belirtilen parametrelerde olduğunun belgelenmesi.
Hava kirliliğini ve kalitesini ölçmek için  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin mobil hava kirliliği izleme aracı Seferihisar´da 2 ay boyunca ölçümlerde bulunmuştur. Deniz suyu temizliğini belgelemek için İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı ölçümler ve şebeke sularının temizliğinin kanıtlamak için İZSU´ dan su temizlik raporları alınmıştır

2. Kentsel çöp ve özel atıkların ayrıştırılarak toplanmasının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik projeler.
Konu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin ÇEVKO, İzmir ilçe belediyeleri ve kurmuş olduğu konsorsiyumla yaptığı sözleşme sonucu ilçemizden toplanan çöplerin ayrıştırılması yapılmaktadır.

3. Endüstriyel ve evsel kompostlamanın yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi
Endüstriyel ve evsel kompostlama hakkında araştırma yürütülmüş ve bu alanda uzman yetkililerde görüşülmüştür. Konu ile ilgili olarak yeşil atık miktarları doğrultusunda özel bir şirkete Seferihisar'da kompost tesisi hakkında ön fizibilite çalışması yaptırılacaktır. Sonuçların olumlu olması halinde bir kompost aracı alımı ve tesis için arazi düzenlemesi yapılması planlanmaktadır.

4. Kentsel ya da toplu kanalizasyon için arıtma tesisinin bulunması
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Seferihisar´da 50.000 kişilik bir biyolojik atık su arıtma tesisi kurulmuş ve faaliyete geçmiştir.

5. Özellikle alternatif enerji kaynaklarının (yenilenebilir kaynaklar, yeşil hidrojen, mini hidroelektrik enerji tesis) kullanılması ve yenilenebilir kaynaklar ve biyokütlelerden ısı üretilmesi yoluyla; enerji tasarrufu ile ilgili belediye projesi.
- Seferihisar İlçesi Biogaz Tesisi Projesi
İlçe merkezi ve köylerde ortaya çıkan tüm organik atıkların ayrıştırılması ya da ayrı ayrı toplanması ile biogaz tesisinin hayata geçirilmesi Seferihisar için oldukça önemli bir konudur. Konuyla ilgili olarak Gümüldür Atık Transfer İstasyonu'ndan haftalık ve aylık toplam atık miktarı, organik atık miktarı ve yeşil atık miktarı raporları alınarak bu konu üzerine daha önce çalışmış bir danışmanlık firmasına bu sonuçlar teslim edilmiştir. Firma öncelikli olarak bu bölgede bir biogaz tesisi kurulmasının ön fizibilite çalışmasını yapacaktır.. Ön fizibilite çalışması sonucu ortaya olumlu sonuçlar çıkar ise  fizibilite çalışmaları ile tesis kapasitesi belirlenerek  tesis projesi çizilecektir.

Seferihisarda yaygın bir geçim kaynağı olan seracılığın en önemli masraflarından biri seraların ısıtılıması için harcanan enerji bedelleridir. Biogaz tesisinin kurulmasındaki temel amaç ortaya çıkan enerji ile bu seraların ısıtılması olacaktır.

- Alternatif Enerji Kaynaklı Tramvay Projesi

Alternatif Enerji kaynakların değerlendirilmesi hususunda yenilenebilir enerjinin ulaşım araçlarında  kullanılması ile ilgili olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güneş Fayton Tic. Ltd.Şti ve bir proje danışmanı ile birlikte Seferihisar  Merkez - Sığacık Mahallesi arasında alternatif enerji kaynaklı tramvay projesi üzerinde çalışılmaktadır. Proje için düşünülen araç Seferihsar Karakayalar Bölgesi'nden Sığacık Mahallesi'ne giden yol güzergahında 25-30 kişi kapasiteli olacak ve raylı sistem üzerinde çalışacaktır.

- Güneş Enerjili Bisiklet Projesi

Yenilenebilir enerjinin ulaşım araçlarında kullanılması kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Jeotermal İnşaat, Turizm, Özel Eğitim, Hizmet, Taşımacılık, Temizlik, Sanayi, Ticaret A.Ş  ve bir proje danışmanı kent içi ulaşımda otomobil yerine güneş enerjili bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için çalışma yürütmektedir.  Proje çalışmaları kapsamında en fazla 25km/sa hızla gidecek olan 3 tekerlekli bisiklet ulaşım ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olacaktır.

- Seferihisar-Doğanbey Günübirlik Kür Merkezi ve Konaklama Üniteleri Projesi

Seferihisar Belediyesi ve Seferihisar Jeotermal İnşaat, Turizm, Özel Eğitim, Hizmet, Taşımacılık, Temizlik, Sanayi, Ticaret A.Ş ortaklığı ile Seferihisar-Doğanbey Günübirlik Kür Merkezi ve Konaklama Ünitelerinin kurulabilmesi için çalışma yürütülmektedir.  Kurulacak olan Kür Merkezi konaklama kapasitesine sahip olmanın yanı sıra, genel olarak günü birlik kullanım için olanak sağlayacaktır ve özel olarak Seferihisar ve çevre ilçelerdeki otel ve tesislere, ikinci konut ve yerel halka yönelik hizmet verecektir.

- Enerji Verimliliği Eğitimleri

Enerjiyi verimli kullanma bilincini uyandırmak ve çeşitli faaliyetlerle Seferihisar genelinde enerji verimliliği konusunu gündemde tutmak amacıyla Schneider Elektrik ile işbirliği içerisinde Seferihisar Belediyesi kamu personeli, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, elektrik malzemeleri satıcıları, Seferihisar'da ikamet eden kişiler ve öğrencilere yönelik olarak 'Enerji Verimliliği Eğitimleri' verilecektir.

- Yerel Demokrasi Haftası Kutlaması

Seferihisar Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir İli Stratejik Planlama, Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile Avrupa Konseyi Avrupa Yerel Demokrasi Haftası kapsamında 15 - 17 Ekim 2010 tarihleri arasında bir seri etkinlik düzenlenecektir. Bu yılın teması olan "Küresel Isınma ile Mücadelede Sürdürülebilir Kentler" teması altında İzmir´de "Avrupa Kentsel Şartı Işığında Sürdürülebilir Kentler Sempozyumu ", Seferihisar´da "Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Küresel ve Yerel Ölçekte Etkileri ve Kriz Yönetimi Çalıştayı", "Çocukların ve Gençlerin Kent Planlamasına Katılımı Yuvarlak Masa Toplantısı", "Seferihisar´daki İlköğretim Okullarında Enerji Verimliliği Eğitimleri" ve Seferihisar Kent Konseyi tarafından farklı etkinlikler düzenlenecektir.

6. Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) tarımda kullanılmasının yasaklanması
Konu ile ilgili detaylı bilgi edinmek için GDO´ya Hayır Platformuna katılınmıştır. Bu konuda çıkan son kanunlardan sonra GDO´lu tohumların kullanımının yasaklanması hakkında atılabilecek adımlar için yasal yollar araştırılmaktadır.

7. Reklam grafikleri, panolar ve trafik işaretlerinin düzenlenmesine dair belediye planı
Seferihisar'da farklı boylarda ve tarzlarda ilan ve reklam panoları yerine Belediye tarafından belirlenen standart boyda ve tarzda ilan ve reklam panoları kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar için Seferihisar Atatürk Caddesi ve Sığacık merkez pilot uygulama alanları olarak seçilmiştir. Bu bölgelerde dükkanların tabelaları yeni tabelalarla değiştirilmiştir. Çeşitli binalarda mimari iyileştirmeler yapılmış, uydu antenleri merkezi sistemle çatıya alınmıştır ve belediye serasında yetiştirilen sardunyaların kullanıldığı saksılar balkonlara yerleştirilmiştir. Bu çalışmalar yeterli fon bulununca tüm Seferihisar´a yayılacaktır.

8. Elektromanyetik kirliliği kontrol eden sistemler.
Elektromanyetik kirlilik yaratan baz istasyonlarının yerleri ve teknik özellikleri tespit edilmiştir.

9. Gürültü kirliliğini kontrol etmek ve azaltmak için bir program.
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından şehrin en kalabalık olduğu yaz sezonunda gürültü ölçümleri yapılacak ve olması gereken parametrelerinin üzerinde değerler çıkması durumunda gürültü kirliliğinin önlenmesi ile ilgili bir proje geliştirilecektir.

10. Işık kirliliğini kontrol etmek için sistem ve programlar
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından  şehrin en kalabalık olduğu yaz sezonunda ışık ölçümleri yapılacak ve olması gereken parametrelerinde üzerinde değerler çıkması durumunda ışık kirliliğinin önlenmesi ile ilgili bir proje geliştirilecektir.

11. Çevre yönetimi sistemlerinin benimsenmesi (EMAS ve ECOLABEL ya da ISO 9001; ISO 14000, SA 8000 ve Gündem 21 projelerine katılım)
- Çevre yönetim sistemlerinin Seferihisar ilçesindeki farklı kurum ve kuruluşlar tarafından benimsenmesini sağlayabilmek amacı ile Ekim 2010 tarihinde İzmir ilindeki üniversiteler ile işbirliği içerisinde eğitim programları düzenlenecektir.
- Gündem 21 Projesi kapsamında Ağustos 2009 tarihinde Seferihisar Belediyesi Kent Konseyi kurulmuştur ve Kent Konseyi Meclisleri Cittaslow kriterleri kapsamında çalışmalar yürütmektedir.

Altyapı Politikaları

1. Tarihi merkezlerin ve/veya kültürel ve tarihi değer çalışmalarının geliştirilmesi ve ıslah edilmesi için planlar.
- "Sığacık Kalesi Surları Röleve, Restitüsyon, Restorasyon Projeleri Yapımı" projesi hazırlatılmaya başlanmıştır.
- Teos Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kazı başlatılmıştır. Teos Antik Kenti kamulaştırılması için İzmir İl Özel İdaresi tarafından 144.128 TL ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 177.000 TL kaynak aktarılmıştır.
- Düzce Medresesi, Ulamış ve Seferihisar merkezindeki hamamların restorasyonu için yol haritası çizilmiştir.
- Sığacık Kale İçi Sokak Sağlıklaştırma Projesi hazırlanmaya başlanmıştır.

2. Güvenli ulaşım ve trafik için planlar
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir Planlama bölümü ile birlikte, Seferihisar ulaşım planlaması üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda toplu ulaşım ve bisiklet yolları yapılması ön planda tutularak Seferihisar´daki mevcut ulaşım sistemine alternatif bir ulaşım sistemi hazırlanmaktadır. Hazırlanmakta olan alternatif ulaşım sisteminde ilçede kullanılmayan ara yollar ulaşıma açılarak yol akslarında değişiklikler yapılacak ve atıl yapıdaki alanları ulaşım planına dahil ederek güvenli ulaşım planları yeniden yapılandırılacaktır. Güvenli ve düzenli trafik sağlamak ve araç trafiğini azaltmak adına yaz aylarında Sığacık´ın merkezine araç girişi yasaklanmıştır. Ayrıca Seferihisar Merkezi'nde bulunan Atatürk Caddesi'nin araç trafiğine kapatılması Belediye Meclisi ve UKOME tarafından kabul edilmiştir.  Atatürk Caddesi ilk aşamada belli saatlerde trafiğe kapatılmaya başlanmıştır.

3. Okulları ve kamusal binaları bağlayan bisiklet yolları.
Seferihisar´ın çeşitli yollarında bisiklet yolları oluşturmak için Karayolları Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte mevcut durum analizi yapılmıştır. Seferihisar ve Sığacık arasındaki yollarda bisiklet kullanımını arttırmak için Sığacık ovasında bulunan yolların büyük bir kısmı ve Karakayalar ve Sığacık arasındaki yol asfaltlanmıştır. Bu yollarında bisiklet kullanımına uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmalar devam etmektedir.

4. Özel taşımacılık ve trafiğin toplu taşıma ve yaya alanları ile bütünleştirilmesi üzerinden, alternatif ulaşımı destekleyen planlar (toplu taşıma alanlarına bağlanan ilave kentsel araba park yerleri, bisiklet yolları, okullar ve işyerlerine erişim sağlayan yaya güzergâhları, vb.)
Seferihisar´ın ulaşım planını hazırlamak için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte çalışmalar başlatılmıştır. İlk aşamada Seferihisar´ın özellikle şehir merkezindeki trafik sorununu çözüme kavuşturmak için Şehir Plancılığı Bölümü desteği ile Seferihisar şehir merkezinde trafiğin azaltılması ve yaya aksının genişletilmesi için alternatif çözümler ortaya koyulacaktır. Çözümler içerisinde alternatif aksların yaratılması, kullanılmayan yolların ulaşım planına dahil edilmesi, ilçe terminalinin yerinin değiştirilerek terminal çalışanlarına ve gelen ziyaretçilere daha iyi bir hizmet verilmesi, ayrıca ilçeye farklı noktalarda bisiklet otoparklarının kazandırılması önerileri bulunmaktadır.
Seferihisar´da bisiklet kullanımını arttırmak için ilk aşamada 50 adet bisiklet Seferihisar merkezde ve Sığacık´ta olmak üzere iki adet garajda Seferihisarlılara ücretsiz olarak kiralanmaya başlanmıştır.

5.Kamusal ve kamu ile ilgisi olan alanların engelliler için erişilebilir olması, mimari engellerin kaldırılması ve teknolojilere erişimin sağlanmasının garanti altına alınabilmesi için D.L. 503/´96 uygulanmasının ispatı.
Engellilere yönelik olarak mimarı engellerin kaldırılması üzerine Seferihisar Belediyesi kaynak yaratma çalışması yürütmektedir. Düzenlemeler için gerekli olan kaynak yaratıldığında bu kritere yönelik olarak çalışmalar yürütülecektir.

6. Aile yaşantısını kolaylaştıran ve yerel aktivitelere olanak sağlayan programların teşvik edilmesi (eğlence ve spor faaliyetleri, okul ve aile arasında bağ oluşturmayı amaçlayan aktiviteler, yaşlılar ve kronik hastalar için ev yardımı da dahil olmak üzere çeşitli yardımlar, sosyal tesisler, belediye çalışma saatlerinin düzenlenmesi, umumi tuvaletler)
Seferihisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü ve Kent Konseyi'nin çalışmaları kapsamında bu kritere yönelik olarak çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.
- Kronik rahatsızlığı olan kişilere ev eşyası, giysi yardımı yapılmıştır; evleri ve bahçeleri ilaçlandırılmıştır.
- Seferihisar'daki 22 fiziksel engelliye tekerlekli sandalye dağıtılmıştır.
- Ramazan bayramında geliri düşük olan kişilere erzak yardımı yapılmıştır.
- Gençlere yönelik eğlence ve spor faaliyetlerinin düzenli olarak sürdürülebilmesi için Seferihisar Belediyesi'nin desteği ile Gençlik Merkezi kurulmuştur.
- Seferihisar'daki yaşlılara ilaç yardımında bulunulmuştur, ihtiyacı olan kişilerin evlerinde küçük tadilatlar yapılmış ve bahçeleri düzenlenmiştir.
- S.B.S ve Ö.S.S öğrencilerine yönelik olarak dershane hizmeti verilmektedir.
- Seferihisar'daki tüm plajlara umumi tuvalet koyulmuştur.

7. Tıbbi yardım merkezi
Seferihisar Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi'nden Seferihisar´daki tıbbi yardım merkezlerinin ve hastanelerin mevcudiyetini kanıtlayan yazı alınmıştır.

8. Vasıflı yeşil alanların, D.M. 1444/´68 doğrultusunda asgari teçhizata sahip olması ve hizmet altyapıları (yeşil alanların birbiriyle bağlantıları, oyun sahaları, vb.)
Vasıflı yeşil alanların niteliklerini arttırmak amacı ile eksik teçhizatlar belirlenmiştir, yeterli kaynak bulunduğu takdirde bu eksiklerin giderilmesine yönelik bir çalışma yürütülecektir.

9. Ticari malların dağıtımı ve "doğal ürünler için ticari merkezler" oluşturulması için plan.
Seferihisar Belediyesi tarafından "Köy Pazarı" kurulmuştur. Eski Belediye binasının her bir odası Seferihisar'ın köylerine tahsis edilmiştir. Bu odalarda köylüler kendi ürettikleri ürünleri satma imkanına sahiptir. Ayrıca her Salı günü Köy Pazarı'nın önünde açık bir pazar düzenlenmekte, bu pazara halden mal sokulmamakta ve sadece küçük üreticilerin ürünlerini satmalarına imkan verilmektedir.
Seferihisar'ın Sığacık Mahallesi kale içinde yerel ürünlerin ve el işlerinin sergilendirdiği "Sığacık Üretici Pazarı" kurulmuştur. Kale içinde ilk kez kurulan pazarda, ilçede üretilen tarım ürünleriyle, hanımların el işleri ve birçok sanat eseri de sergilenmektedir.
Ulamış Mahallesinde ve Doğanbey Köyü´nde Seferihisar Belediyesi Kadın Emeği Evleri açılmıştır. Kadın Emeği Evleri,  kadınların sosyalleşmesine ve emeklerini değerlendirmesine yardımcı nitelik taşımaktadır. Bu evlerde kadınlar tarafından üretilen çeşitli ürünler Seferihisar´ın üretici pazarlarında satılmaktadır.

10. Mağaza sahipleriyle, zor durumda olan vatandaşlarla ilgilenme ve yardım etme üzerine mutabakat: "dost mağazalar".
Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından "Kaliteli Ağırlama ve Misafirperverlik" eğitimi verilmiştir. Bu eğitim zor durumda olan vatandaşlarla ilgilenme ve yardım etme konularını içermiştir.

11. Bozulmakta olan kentsel alanların ve şehrin yeniden kullanılmasına yönelik projelerin iyileştirilmesi.
- Seferihisar'ın Sığacık mahallesinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak Sakin Şehir kriterlerine uygun meydan ve rekreasyon alanı düzenlemesi yapmak ve yerel sosyo-ekonomik yaşamı canlandırarak ilçenin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek amacı ile İzmir Kalkınma Ajansı "Turizm ve Çevre Mali Destek Programı"na başvuru sunulmuş ve proje kabul edilmiştir. Projenin beklenen sonuçları Sığacık´a Sakin Şehir kriterlerine uygun nitelikte çağdaş peyzaj mimarlığı ilkeleri doğrultusunda bir kamusal dış mekân kazandırılması,  Seferihisar´ın Cittaslow kimliğinin vurgulanması, ekoturizm destinasyonu olarak tanınırlığının sağlanması,  gürültü kirliliğini ve hızlı trafiği kesecek, yaya sirkülâsyonunu ön plana çıkaracak farklı ulaşım sistemlerinin entegrasyonunun oluşturulması, yeşil alanların ve yaya bölgelerinin artması ve yerel üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri satan dükkân ve lokantaları destekleyecek düzenlemeler yapılması, aydınlatmada güneş enerjisinden faydalanarak ilçe genelinde enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynak kullanım oranının yükselmesidir.
- Seferihisar´da yaşanan mimari dağınıklık ve düzensizliğin önüne geçmek için yeni yapılacak binalarda uygulanacak mimari standartların hazırlanması planlanmıştır. Bu konuda Mimarlar Odası İzmir Şubesi ile birlikte yürütülen çalışma tamamlanmıştır..
- Kent tarzının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Seferihisar ve İzmir'de çalışma yürüten mimar ve ressamlardan bir grup oluşturulmuş, bu grup yaptıkları toplantılar sonucunda Atatürk Caddesi'nin yeniden yapılandırılması için bir mimari taslak çıkartmıştır. İlk olarak farklı boyutlarda reklam ve dükkan panoları ve balkonlarda bulunan çanak antenleri ile ilgili çalışma yürütülmesine karar verilmiştir. Atatürk caddesinde bulunan farklı boylardaki pano ve tabelalar kaldırılmış, yerine Seferihisar Belediyesi'nin belirlediği standartlarda tabela ve panolar asılmıştır. Ayrıca, balkonlarda bulunan ve görüntü kirliliğine sebep olan çanak antenler toplanmasına yönelik olarak çalışma Atatürk Caddesi´nde ve Sığacık´ta  başlatılmıştır.
- Atatürk caddesinde yer alan 3 binanın pencere kenarlarına söve uygulaması yapılmıştır, ve bina zeminleri beyaz, söveler turuncu tonlarında renklerle boyanmış ve zemin katlarda taş kaplama uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sövelerin renginin turuncu seçilmesinin nedeni Seferihisar'da yetişen Satsuma mandalinasını çağrıştırmasıdır. Bu çalışmaların caddedeki bütün binalara uygulanması ve trafiğin kısıtlanmasıyla Atatürk Caddesi'nin Seferihisarlılar ve ziyaretçiler için sosyalleşme ve dinlenme alanı olması planlanmaktadır.
- Atatürk Caddesi'nde başlayan çalışmalara Sığacık´ta devam edilmektedir. Sığacık kalesinin güney ve batı duvarında yer alan evlerde de  mimari çalışmalar uygulanmaya başlanmıştır. Evlerde sürdürülen çalışmalar, evlerin dış mekan olarak benzer özelliklere sahip olmasının sağlanmasına ve bir renk uyumunun oluşturulmasına yöneliktir. Söve çalışmaları, balkon ve pencerelere sarkıt saksıların koyulması ve sardunya yetiştirilmesi, dış cephe boyalarının yapılması gibi çalışmalar tüm sokaklardaki düzenlemeler bitinceye kadar devam edecektir.
Ayrıca caddeyi insanların sosyalleşmesine imkan sağlayacak biçimde çevreyle uyumlu kent mobilyalarıyla donatılması amacı ile çalışmalar başlayacaktır.
- Sığacık kalesinin batı duvarında yer alan ve birbirinden farklı yapıya sahip kahvelerin gölgelikleri sökülerek, bu kahveler için aynı yapıya sahip pergola uygulaması gerçekleştirilmiştir. Kahvelerde aynı tarz masa ve sandalye uygulaması için kahve sahipleriyle konuşulmuş ve mutabakata varılmıştır.
- Sığacık kalesinin güney tarafında yer alan balık restoranların çirkin bir görünüm veren naylon gölgelikleri sökülmüş, oturma alanları dükkanların arka tarafında yer alan dere kenarına alınmıştır. Balık restoranlarının çatıları sökülmüş ve tek tip ve estetik çatı uygulaması yapılmıştır.

12. Kent tarzının yeniden yapılandırılması ve iyileştirmesi için bir program.
- Ege Üniversitesi Çevre Merkezi ve Seferihisar Belediyesi işbirliği ile Çevre Master Planı hazırlanmaktadır.
Ekim 2010 tarihinde Çevre Master Planı hazırlanmış olacaktır. Hazırlanacak olan plan şu bilgileri içerecektir:
o Atıksu yönetimi, su temini ve katı atık yönetimi alanlarında fizibilite çalışması
o Çevre Master Planı projesinin kentsel planlama bölümünde  Kentsel Gelişim Analiz Raporu ile geleceğe yönelik kent yerleşimi stratejilernin belirlenmesi
o Katı atıkların değerlendirilmesi ile ilgili olarak temiz enerji hakkında kapasite raporunun hazırlanması
o Cadde ve sokak aydınlatmaları için güneş enerjisinden faydalanma kapasitesinin belirlenmesi
o Su temini ile ilgili  Belediye sınırları içerisinde çevre kirliliğinin kontrol altına alınabilmesi ve kirlenmenin önlenmesi amacıyla içme ve kullanma suyu kaynaklarının incelenmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik çalışmalar

13. U.R.P. (kentsel yenilenme programı) işlevlerinin, Cittaslow bilgi bürolarıyla bütünleştirilmesi.
Bu kapsamda Seferihisar'da 4 farklı noktaya turizm ve Cittaslow bilgilendirme ofisleri kurulacaktır. Bu noktalar Seferihisar Merkezi, Sığacık, Ürkmez ve Doğanbey Mahalleleri olacaktır.
Kentsel Kalite için Teknolojiler ve Tesisler
1. Biyomimari için gişe ve biyomimarinin teşvik edilmesi yönündeki bilgilendirme projesi için görevlendirilen personelin eğitimi için programlar
Biyomimari hakkında Seferihisar ilçesinde faaliyet gösteren inşaat mühendislik firmalarının, mimarlık ofislerinin, mütahitlerin bilgilendirilmesi ve çevreye duyarlı yapıların inşa edilmesi hakkında bilinçlendirme programları hazırlanmaktadır.
2. Şehri, fiber optik kablolar ve kablosuz sistemler için teçhiz etmek
Seferihisar´da kablosuz ve kablolu internet erişimi mevcuttur.
3. Elektromanyetik alanları gözlemleme sistemlerinin benimsenmesi.
Elektromanyetik kirlilik yaratan baz istasyonlarının yerleri ve teknik özellikleri tespit edilmiştir. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından ölçümleri yapılacaktır.
4. Çevre ve manzarayla uyumlu çöp kutularının tedarik edilmesi ve çöplerin belirlenmiş zaman tablolarına göre kaldırılması.
Çöplerin belirlenmiş zaman tablolarına göre kaldırılması için çöp arabalarına Araç Takip Sistemi yerleştirilmiştir.
5. Toplu ve özel alanlarda; önemli, çevresel olarak uygun bitkilerin, tercihen bahçe/peyzaj mimarisi ölçütlerine uygun çizgilerdeki yerel bitkilerin, yetiştirilmesine yönelik promosyon ve programlar.
Bu kriter çerçevesinde Seferihisar´a özel bir çiçek olan ve ilgisizlik nedeniyle soyu tükenme aşamasına gelen "Kum Zambağı" koruma altına alınmıştır. Bu bitkinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir.
6. Vatandaşlara hizmet sağlamak için planlar (Belediye hizmetlerinin internet üzerinden duyurulması, vatandaşlar için internet tabanlı bir belediye ağı oluşturulması ve vatandaşların bu ağı kullanmaları yönünde eğitilmeleri).
Belediye hizmetleri e-belediye çalışmasıyla internet üzerinden vatandaşa ulaşmaya başlamıştır. Emlak vergisi, kira ödemesi, çöp toplama vergisi, evrak takibi ve benzeri işlemler belediyenin internet sitesi üzerinden yapılmaya başlanmıştır.
7. Özellikle gürültülü alanlarda gürültünün kontrol edilmesi için plan.
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından ilçenin en kalabalık olduğu yaz döneminde gürültü ölçümleri yapılacak ve olması gereken parametrelerinde üzerinde değerler çıkması durumunda gürültü kirliliğinin önlenmesi ile ilgili bir proje geliştirilecektir
8. Renklerle ilgili plan
Seferihisar merkezinde ana cadde düzenlemesi kapsamında tüm binaların beyaz zemin üzerine turuncu sövelerin yapılması ve tüm balkon ve pencerelerden sardunyaların sarkıtılması ile ilgili bir plan yapılmıştır. Bu planın uygulaması Atatürk caddesi ve Sığacık mahallesinde başlamıştır ve bu çalışmalar merkezden başlayarak tüm Seferihisar sokaklarının renk bütünlüğüne kavuşturulması için yaygınlaştırılacaktır.
9. Elektronik evden çalışmanın (telework) teşvik edilmesi.
Seferihisar halkının geçimi tarım-hayvancılık ve yaz sezonunda turizm kaynaklıdır. Evden çalışma yapılacak sektör bulunmadığından dolayı telework teşvik edilemeyecektir.

Yerel Üretimi Korumak

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Seferihisar'ın kırsal kalkınma programının hazırlanması ve hayata geçirilmesini amaçlayan işbirliği protokolü hazırlanmıştır. Seferihisar ilçesi Gödence köyünde tarım-turizmi ve ev pansiyonculuğunun başlatılması; ilçe sınırları içerisinde mandalina entegre tesisinin kurulması; ilçe sınırları içerisinde enginar entegre tesisinin kurulması; Seferihisar ilçesi sınırları içerisinde arıcılık faaliyetlerinin arttırılması; Satsuma balı üretimini arttırılması ve polen tesisinin kurulması; Seferihisar ilçesinde iyi tarım uygulamalarının başlatılması projelerinin hayata geçirilmesi için Seferihisar Belediyesi ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortak çalışmalar yürütülecektir.

1. Organik tarımcılığın geliştirilmesi için projeler.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde "Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada´da organik tarım" isimli proje; İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde yürütülmüştür. Bu kapsamda  Seferihisar´da çiftçilerle çeşitli toplantılar ve alan uygulamaları yapılmış ve organik tarım hakkında bilgiler verilmiştir. Eğitimleri başarı ile tamamlayan kişilere organik tohum dağıtılmıştır.
- Tarım Bakanlığı'nın 2012 Organik Tarım Programı kapsamına alınmasına yönelik olarak İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından, Seferihisar Belediyesi'nin desteği ile "Organik Tarım, Organik Bal ve Bal Evi Projesi" sunulmuştur. Proje kapsamında Seferihisar'ın Ulamış mahallesindeki mandalina üretiminde organik tarımcılığının geliştirilmesi ve bir bal evi kurarak, organik bal üretilmesi amaçlanmaktadır.
- 2012 yılı Tarım Bakanlığı Organik Hayvansal Üretim Projeleri kapsamında "Organik Sakız Koyunu Yetiştiriciliği Projesi ve Organik Yumurtalık Tavuk Yetiştiriciliği Projesi" İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından sunulmuştur.

2. Esnaf ve zanaatkârlar tarafından üretilen ürünlerin, eşya ve el işlerinin kalitesinin sertifikalandırılması.
Seferihisar Beyler köyü sakinleri tarafından üretilen örme sepetlerin kalitesinin arttırılması amacı ile sepet sektörünün öncü isimleri Seferihisar'a getirilerek  sepetlerin daha dayanıklı ve uzun süre kullanılabilir olmasını sağlanacaktır ve  Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurularak Kalite Uygunluk Belgesi alınacaktır.

3. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan esnaf ve zanaatkârların ve/veya el işi ürünlerinin korunması ve himayesine yönelik programlar.
Bölge halkının ürettiği bez bebek, seramik işleri ve deri kaplama sanatının  desteklenmesi için Kent Konseyi tarafından programlar açılacak ve üretimlerin devam etmesi sağlanacaktır.

4. Yok olma riskiyle karşı karşıya olan geleneksel çalışma ve meslek yöntemlerinin himayesi.
Bölge halkı tarafından yapılan göçer arıcılık yöntemlerinin yok olmasını önlemek ve geliştirilmesini sağlamak amacı ile İl Tarım Müdürlüğü ile Tarım Bakanlığı'na Organik Bal ve Bal Evi adlı projeler sunulmuştur.

5. Organik ve/veya yerel topraklarda üretilmiş ürünlerin kullanılması ve restoranlar, okul kafeteryaları ve himaye altındaki yapılarda yerel geleneklerin muhafaza edilmesi
Bölge halkı tarafından üretilen çeşitli sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin restoranlarda ve kafeteryalarda kullanılmasını sağlamak ve yerel üretimi korumak amaçlı Köy Pazarı ve Sığacık Pazarı kurularak bölge üretici ve tüketicisini bir araya getirilmektedir.

6. Slow Food ile işbirliği içerisinde, okullarda tat ve beslenme konusunda eğitim programları
- Seferihisar Belediyesi okul bahçelerinde oluşturduğu sebze bahçeleriyle öğrencilere sebze yetiştiriciliğini öğretmektedir. Öğrenciler çapa yapma, fide dikimi ve sebze yetiştiriciliği eğitimleri almış bulunmaktadırlar ve kendi yetiştirdikleri ürünlerden hazırlanmış olan yemekleri yemektedirler.
- Seferihisar Belediyesi'nin desteği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Seferihisar'daki okullara organik ürünler hakkında eğitimler verilmiştir ve öğrenciler farklı organik meyve ve sebze tatma ve organik süt içme fırsatını yakalamıştır.

7. Yok olma riski altında olan şarap ve gastronomik slow food çeşitleri için, aktivitelere destek olmak.
Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı

23 - 24 Eylül 2010 tarihlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Seferihisar Belediyesi´nin desteği ile Seferihisar´da düzenlenecek olan "Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı"nın amacı Türk şarapçılığının ve geleneksel yemeklerin turistik ürün olarak katma değerinin belirlenmesidir.  Çalıştay ile hedeflenen, kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, şarap sektörü ve akademik çevreleri bir araya getirerek Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının sorunlarını tartışılarak oluşturulacak olan eylem planının hayata geçirilmesidir.
Cittaslow Festivali

25 - 26 Eylül 2010 tarihinde Uluslararası Cittaslow Festivali düzenlenecektir. Festivalin teması "Yereli Yaşamak" olacaktır. Festival kapsamında yerel kültürü yaşatmak ve yerel üretimi desteklemek, Yavaş Yaşamak, Yavaş Yemek, Şarapçılık  üzerine farklı atölye çalışmaları düzenlenecek, katılımcılar ülkelerindeki iyi uygulamaları paylaşma fırsatı elde edeceklerdir. İtalya'dan ve Türkiye'den katılacak olan yerel sanatçılar festivalde konser verecek ve tiyatro grupları gösteri yapacaktır.  Ayrıca, festival alanında kurulacak büyük pazarda katılımcılar yerel ürünlerini sergileme fırsatına sahip olacaktır.
Uluslararası Yelken Yarışı

31 Temmuz-1 Ağustos 2010 tarihlerinde Seferihisar Belediyesi ve Ege Açık Deniz Yat Klubü tarafından Uluslar arası Yelken Yarışı düzenlenmiştir ve yarış öncesi ve sonrası çeşitli aktivitelerle renklendirilmiştir. Bu etkinlikte Cittaslow kapsamında yerel ürünlerin yapıldığı ve satıldığı tezgahlar kurulmuş, yerel ürünlerden ve ev yapımı şaraplardan oluşan bir konsept ile açılış kokteyli ve kapanış ikramları yapılmıştır.
8. Tipik yerel ürünlerin sayımı ve bu ürünlerin ticarileşmesi için destek (marketlerin yerel ürünler için güncellenmesi, uygun alanların oluşturulması).
Kent Konseyi tarafından Seferihisar'a özgü tipik yerel ürünlerin taraması yapılmıştır. Bu yerel ürünler Seferihisar Belediyesi tarafından kurulan Köy Pazarı, Sığacık Pazarı ve Ulamış Kadın Emeği Evi'nde satılmaktadır. 
9. Şehirdeki ağaçların sayılması ve büyük ya da "tarihi ağaçların" değerinin arttırılması.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin tez çalışmaları kapsamında bu çalışma 2010 yılında yaptırılacaktır.
10. Yerel kültürel etkinliklerin teşvik ve muhafaza edilmesi

- 13-14 Ekim 2009 tarihinde "Mandalina Şenliği" düzenlenmiştir. Bu şenlik kapsamında en iyi mandalina üreticisi, en kaliteli mandalina yarışmaları düzenlenmiş, mandalinalı tatlılar, bayanlar tarafından üretilen mandalina reçelleri ziyaretçilere satılmıştır.

- Seferihisar´da unutulan ve unutulmaya yüz tutan geleneklerin ve kültürel etkinliklerin tespit edilmesi için "75 Yaş Yemeği" düzenlenmiştir. Bu etkinlik kapsamında Seferihisar ilçesinde yaşayan yaşlılarımızla röportajlar yapılmıştır ve yerel el sanatları ve yerel yemeklerin taraması gerçekleştirilmiştir

- Seferihisar'ın Beyler köyünde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hıdırellez Şenlikleri bu yıl da gerçekleşmiştir. Köyde imece usulü gerçekleştirilen ikramlar için hanımlar tarafından yerel yemekler yapılmış ve yerel kültürü yansıtan kültürel aktiviteler düzenlenmiştir.

- 29-30 Mayıs 2010 tarihlerinde Seferihisar İlçesi'nde Keçi-Koyun Yetiştiricileri Birliği ve Seferihisar Belediyesi tarafından hayvancılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak ve üretici-tüketici buluşmasını sağlamak amacı ile Damızlık Koyun-Keçi Panayırı düzenlenmiştir. Cittaslow kriterlerinde yerel değerlerin korunması büyük bir önem teşkil etmektedir. Seferihisar'ın yerel değerlerinden biri olan hayvancılık sektörünün korunması ve geliştirilmesi açısından  Panayır çok önemli bir anlam taşımakta ve bu panayırın geleneksel hale getirilmesi planlanmaktadır.
11. Kent ve okul bahçelerinin geleneksel yöntemlerle yetişmiş yerel ekinler için geliştirilmesi.
Seferihisar´daki okullarda çocuklarımızın kendi sebze ve meyvelerinin yetiştirmeleri ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilenmeleri için okullarda sebze bahçeleri kurulmuştur. Sebze bahçelerinde ürünler yetiştirilmeye başlanmış ve yetişen mahsuller Köy Pazarı'nda öğrenciler tarafından öğretmenlerinin gözetiminde satılmaktadır ve öğrenciler kazandıkları para ile ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Misafirperverlik

1. Turist bilgisi ve nitelikli misafirperverlik için eğitim kursları
- Dokuz Eylül Rotary Kulübü, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile birlikte açılan kursta "Toplu Beslenme Yapılan Yerlerde Sağlıklı ve Güvenli Gıda Üretimi" eğitimi düzenlenmiştir.
- Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ile işbirliği içerisinde açılan "Turist Bilgisi ve Nitelikli Misafirperverlik" eğitimi düzenlenmiş ve  kursa katılan vatandaşlara sertifika verilmiştir.

2. Tarihsel merkezlerde, yol gösteren turist güzergâhları ile birlikte, turist işaretlerinde uluslararası işaretlerin kullanılması.
- Teos Antik kentine bilgi verici tabelalar ve panolar yerleştirilmiştir.
- Sığacık kalesine kalenin tarihi hakkında kısa bir bilgi veren tabela yerleştirilmiştir.

3. Ziyaretçilerin şehre yaklaşmalarını ve bilgi ve hizmetlere erişimlerini kolaylaştırıcı karşılama yönergeleri ve planları (otopark, resmi kurumların açılış saatlerinin uzatılması/esnetilmesi, vb.), özellikle takvimlendirilmiş etkinlikler için.
- Sığacık´da ve Ürkmez´de, gelen ziyaretçilerin Seferihisar hakkında bilgi edilinebileceği Cittaslow ve Turizm Büroları açılmıştır. Turizm bürolarında Seferihisar hakkında tarihsel bilgi veren dokümanlar, Seferihisar haritası, konaklama olanakları ve gezilebilecek yerler hakkında bilgi veren dokümanlar bulunmaktadır.
- Seferihisar´ın genelinde yönlendirme eksikliği bulunmaktadır. Bu konuda yapılması planlanan çalışmalar sonucunda tarihi, turistik, doğal güzellikler ve görülmesi gereken yerlerin tabelalarla yönlendirmesi yapılacak ve bu yerlere mekan hakkında bilgi veren panolar yerleştirilecektir.

4. Şehrin "yavaş" güzergâhlarının düzenlenmesi (broşürler, internet siteleri, ana sayfalar vb.)
Seferihisar´ın çeşitli noktaları arasında yer alan yaklaşık 20 adet güergah tespit edilmiştir.Bu güzergahlar üzerinde bulunan tarihi binalar, kültürel değeri olan merkezler ve ziyaretçiler tarafından görülmesi gereken diğer turistik çekim merkezleri hakkında bilgi verilmiştir.

5. Turistik işletmeciler ve mağaza sahiplerinin, ücret şeffaflığı ve fiyatların müessesenin dışında sergilenmesi gerekliliği konusunda bilinçlendirilmesi.
Yerli ve yabancı turistlere hizmet veren tüm sektör personeline "Turist Bilgisi ve Nitelikli Misafirperverlik" hakkında eğitimler verilmiştir. Bu eğitimler kapsamında ücret şeffaflığı ve ücretlerin sergilenmesi konularına yer verilmiştir.

Farkındalık

1. Vatandaşlara yönelik Cittaslow olmanın amaçları ve prosedürleriyle ilgili bilgi sağlayan kampanyalar. Bu kampanyalar Yönetimin, Cittaslow olma niyeti hususunda önceden bilgi verilerek yürütülmelidir
- Cittaslow olmanın amaçları, prosedürleri, Cittaslow'un Seferihisar'a katacakları hakkında bilgi verilmesi ve Dünya'nın farklı ülkelerindeki Cittaslow'lardan örneklerin paylaşılması amacı ile Seferihisar Kongre Merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.
- Aynı amaç ile Seferihisar'ın farklı mahallelerinde 12 farklı kahvede "Kahve Toplantısı" düzenlenmiştir.
- Cittaslow olmanın amaçları ve prosedürleri ile ilgili olarak Kent Konseyine sunum yapılmıştır.
- Seferihisar'daki Siyasi Parti İlçe temsilciliklerine Cittaslow olmanın amaçları ve prosedürlerini anlatmak için toplantılar düzenlenmiştir.

2. "Yavaş" felsefesini kazanmada sosyal yapıların dâhil edilmesi için programlar ve Cittaslow projelerinin uygulanması. Özellikle; eğitsel bahçe ve parklar, kitap olanak ve hizmetleri ve bitkilerin tohumlarının korunması projesine katılım.
- Seferihisar Belediyesi, Seferihisar ilçesindeki sivil toplum temsilcileri ve yerel halkın bir araya gelmesi ile Ağustos 2009'da Seferihisar Kent Konseyi kurulmuştur. Kent Konseyi kapsamında kadın meclisi, çocuk meclisi, engelli meclisi, gençlik ve emekli meclisi oluşturulmuştur. Kent Konseyi çalışma programını Cittaslow olmanın amaçlarını ve Cittaslow kriterlerini göz önünde tutarak oluşturmaktadır.
- Aralık 2009 tarihinde Slow City ve Slow Food faaliyetlerini yaygınlaştırmak için kurulan ve merkezi Ankara'da bulunan Sakin Yaşam Girişimi Derneği'nin  (SAYGİD) İzmir şubesi, Seferihisar'da Cittaslow kapsamında gönüllü çalışma yürütmek isteyen kişileri bir araya getirmek için kurulacaktır.
- Seferihisar Belediyesi, Seferihisar'daki öğrencilerin çapa yapma, fide dikimi ve sebze yetiştiriciliği konularında bilgilerini arttırmak amacı ile okullarda sebze bahçeleri kurmuştur.
- Kitap okuma olanaklarını arttırmak amacı ile 2010 yılının Nisan ayında Seferihisar'ın Orhanlı köyünde Seferihisar Belediyesi'nin girişimi ile bir kütüphane açılmıştır.
Slow City ve Slow Food faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için programlar
- Seferihisar Belediyesi´nin Cittaslow - Slowfood (Yavaş Şehir - Yavas Yemek) uygulamaları kapsamında, 75 yaş iftar yemeği düzenlenmiştir. Yemek, Seferihisar'da  yaşayan yaklasık 400 kisiyi bir araya getirmiştir. Yaşlılarla yapılan röportajlar sayesinde Seferihisar'a özgü yemekler, genenek ve göreneklerin taraması yapılarak bu yemeklerin, gelenek ve göreneklerin günümüze de taşınması için çalışma yürütülmektedir.

- Seferihisar'daki kadınlar, dünyadaki sakin sehirlerde yapılan ''Terra Madre-Toprak Ana'' kutlamasında, ilçenin unutulan lezzetlerini hayata geçirmiştir. Seferihisar Belediyesi Kent Konseyi üyesi 20 kadın, hem ilçenin Cittaslow ünvanının almasını kutlamak, hem de dünyadaki sakin sehirlerde her yıl 10 Aralıkta yapılan ''Toprak Ana'' kutlamasının ilkini gerçeklestirmek için etkinlik düzenlemiştir.

- Seferihisar Kadın Meclisi tarhana, erişte ve mandalina reçeli üretimi yapmakta ve üretilen tarhana, erişte ve mandalina reçellerinin satışını yaparak, elde edilen gelir ile  maddi olanakları iyi olmayan öğrencilerin eğitim masrafları karşılanmaktadır.

- Seferihisar Belediyesi Slow City ve Slow Food uygulamasının Türkiye'de yaygınlaştırılması için televizyon ve radyo programlarına katılmış, ayrıca görsel basın araçlarını kullanarak Slow City ve Slow Food uygulamaları hakkında geniş bir kitleye ulaşmıştır.


Slow Food Faaliyetlerine ve Projelerine Destek

1. Yerel bir Slow Food Convivium´um oluşturulması.
Seferihisar´da yerel bir Slow Food Convivium´u kurmadan önce konu hakkında bilgi ve deneyim elde etmek için İzmir Bardacık Convivium´una üye olunmuştur. 2010 yılı içerisinde Seferihisar´ın kendi Convivium´unu kurması planlanmaktadır.

1. Zorunlu ve ikincil okullar için, Slow Food ile işbirliği yaparak, tat ve beslenme üzerine eğitim programları düzenlenmesi.
Seferihisar Belediyesi okul bahçelerinde oluşturduğu sebze bahçeleriyle öğrencilere sebze yetiştiriciliğini öğretmektedir. Öğrenciler çapa yapma, fide dikimi ve sebze yetiştiriciliği eğitimleri almış bulunmaktadırlar ve kantinlerinde kendi yetiştirdikleri ürünlerden hazırlanmış olan yemekleri yemektedirler.

2. Slow Food ile işbirliği yaparak okul sebze bahçelerinin kurulması.
Seferihisar´daki okullarda okul sebze bahçeleri kurulmuş ve ilk mahsüller toplanmıştır. Öğrenciler topladıkları mahsülleri Köy Pazarı'nda satarak kazandıkları para ile ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.

3. Arca veya Slow Food Merkezlerinin, yok olma riski altında olan türlere veya ürünler için bir veya daha çok projelerini uygulamak.

Ürkmez Bengiler Sahili´nin yıllar boyu simgesi haline gelen kum zambakları zaman içerisinde yok olmaya yüz tutmuştur. Tespit edilen bir adet kum zambağının çevresi tel örgü ile çevrilerek koruma altına alınmıştır.


4. Slow Food tarafından temin edilen yerel bölge ürünlerinin kullanılması ve beslenme geleneklerinin, katma yemek eğitim programlarıyla birlikte, müşterek yemek servisleri, himaye altındaki yapılar ve okul kantinleri içerisinde muhafaza edilmesi.

Seferihisar'daki okullarda kurulan sebze bahçelerinde yetiştirilen ürünler ile okulların kantinlerinde yemekler hazırlanmakda, öğrenciler kendi yetiştirdikleri ürünler ile beslenme fırsatı yakalamaktadır. Ayrıca, okullardaki öğrencileri slow food felsefesi ve sağlıklı beslenme hakkında bilgilendirilmek üzere bir kampanya yürütülmektedir. Seferihisar´ın yerel yemeklerinin sunulduğu ve Kadın Kooperatifi tarafından koordine edilen Sefertası lokantası kurulmuştur. Bu lokantada sadece yaşlılarımızın hatırladığı ve yok olmaya yüz tutan yemekler Seferihisarlıların ve ziyaretçilerin beğenilisine sunulmaktadır.

5. Slow Food ile işbirliği içerisinde, "Mercati della Terra" nın yerine getirilmesiyle elde edilen tipik yerel bölge ürünlerinin desteklenmesi.

Tipik yerel bölge ürünlerinin desteklenmesi amacı ile Seferihisar Belediyesi Köy Pazarı, Sığacık Pazarı ve Ulamış Kadın Emeği Evi kurulmuştur. Ayrıca Seferihisar Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri tarhana, erişte, mandalina reçeli üretmekte ve bu ürünlerin satışını gerçekleştirmektedir. Öte yandan, Seferihisar yerel yemeklerinin envanterinin çıkarılmasının ardından, bu yemeklerin yapımı ile ilgili bir eğitim düzenlemişlerdir.

6. "Terra Madre" projesinin ve yemek cemiyetlerinin ortak eşleştirme aracılığıyla desteklenmesi

Seferihisar'daki kadınlar, dünyadaki sakin şehirlerde düzenlenen ''Terra Madre-Toprak Ana'' kutlamasında, ilçenin unutulan lezzetlerini hayata geçirmiştir. Seferihisar Belediyesi Kent Konseyi üyesi 20 kadın, hem ilçenin Cittaslow ünvanının almasını kutlamak, hem de dünyadaki sakin şehirlerde her yıl 10 Aralık'da yapılan ''Toprak Ana'' kutlamasının ilkini gerçekleştirmek için etkinlik düzenlemiştir. Belediye'ye ait 19 Mayıs Düğün Salonu'nda bir araya gelen kadınlar, ilçenin unutulan nohutlu mantı, balıklama, samsades, kuzu dolması gibi yemeklerini pişirerek, konuklara ikram etmiştir.
Milliyet Emlak


Geri Dön