29 / 04 / 2024

Tuncay Ünal: Devlet yatırımlar için hazine arazi tahsis ediyor!

Tuncay Ünal: Devlet yatırımlar için hazine arazi tahsis ediyor!

Birçok kamu kuruluşu, proje geliştirenlere ve yatırımcılara, özellikle KOBİ'lere yüksek rakamlarda hibelerde bulunuyor



Devlet para dağıtıyor desek inanır mısınız?  İnanmazsınız ama inanın. Çünkü birçok kamu kuruluşu, proje geliştirenlere ve yatırımcılara, özellikle KOBİ'lere yüksek rakamlarda hibelerde bulunuyor.Vergi almıyor, Hazine arazisini tahsis ediyor, yurtdışı seyahatlerini karşılıyor, kiraladığı otomobilin bile kirasını ödüyor. Yeter ki yatırım yapsın, çalışsın ve istihdam sağlaissın. Anadolu'yu dolaşıp KOBİ'leri ve yatırımcıları devletin teşvikleri konusunda bilinçlendirmeye çalışan yatırım danışmanı Tuncay Ünal bu inanılması güç destekleri anlattı.

Devlet gerçekten, iş yapmak isteyen herkese para veriyor mu?

İnsanlara anlatıyoruz devlet size şu konularda destek oluyor. İnanmıyorlar. "Devlet verir ama bir gün alır." diyorlar. Açıklıyorum, devlet seninle sözleşme imzalıyor, vereceği parayı taahhüt ediyor. Geri alma filan da yok. Kredi veriyor sıfır faizli. İnanmıyor.

Kredi için bir 'dayı'nın olması gerekir mi?

Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik. 12 milyon işsizimiz var. Eğer Türkiye'de sosyal patlama olmuyorsa bu, inançlı bir toplum olduğu içindir. Ama bu da bir yere kadar. İşte bu yüzden hükümet plan proje geliştiren herkesi destekliyor. Baştan para vermiyor. Eskiden baştan veriliyordu para, insanlar parayı alıp yiyordu. Şimdi projeni götürüyorsun, onaylarsa sözleşme imzalıyor. Sonra sen işi kuruyorsun, harcamalarını yapıyorsun. Devlet bunu görünce ödemeyi yapıyor.

Hükümet bunun finansmanını hazineden mi sağlıyor?

Dünya Bankası'ndan fon alıyor, Avrupa Birliği'nin devlete verdiği fonlar var. Buralardan finanse ediyorlar. Çalışan sayısını artırmak devletin faydasına. Büyük düşünüyorlar. O yüzden para harcıyorlar.

Devlet yatırımcının kirasını ödüyor fuar masraflarını karşılıyor

TÜBİTAK'a projesiyle başvuranlar, 3-18 ay içinde yapacakları malzeme, makine ve personel giderlerinin yüzde 50-75'ini geri alabiliyor. Bunun için imalatçı-üreticinin, Ar-Ge yapmaya istekli olması ve bir mühendis çalıştırması ya da çalıştırmayı düşünmesi lazım. Dış Ticaret Müsteşarlığı yatırımcıya 3 yıl boyunca 2,9 milyon dolarlık hibe veriyor. Yurtdışında mağaza açmasını destekliyor. Kira, ulaşım, fuar, reklam ve hatta manken paralarını bile ödüyor.

Sanayi Bakanlığı üretici, hizmet sektörü-ticaret erbabı gibi KOSGEB'e projesini sunanlara sıfır faizli kredi veriyor. Fuarlara katılım, personel, kalite belgesi, reklam, seyahat giderleri için hibe veriyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sosyal kalkınma hibe programı var. Hayvancılık, tarım, balıkçılık ve tavukçuluk için. Burada projelere 250 bine kadar hibe veriliyor. Hayvancılık yapacaksanız, hayvan başına 600 lira destek alabilirsiniz. Hayvanların yemi için yonca ve korungayı yetiştirirseniz dekar başına 110 lira verliyor. Bu teşvikleri aldınız, işletme yürümeye başladı, hayvancılıkla ilgili üretim, imalat yapmak istediğinizde de KOSGEB size destek çıkıyor. Çevre Bakanlığı da arkanızda. Diyor ki: Şu çorak araziyi al, özel orman yap. 49 yıllığına senin olsun. Devlet o toprakta ne yetiştirilebileceğini de bilimsel çalışmayla tespit etmiş. Öneride bulunuyor. İster odun için ağaç dikiyorsun, ister meyve ağacı...

Tuncay Ünal: Devlet almamak kaydıyla para veriyor diyoruz, inanmıyorlar
Tuncay Ünal, Türkiye'nin en genç yöneticilerinden biriyken, 10 yıl önce yönettiği şirketten ayrılıp Global Danışmanlık'ı kurmuş. Burada şirketlere ve kişilere yatırım danışmanlığı yapıyor. Son yıllarda ise ekibiyle birlikte Anadolu'nun dört bir tarafını dolaşıp yatırım teşvikleri konusunda seminerler veriyor. KOBİ'lerin devletin imkânlarından habersiz olduğunu söylüyor: "Anadolu'da insanlar devletten istifade etmeyi pek bilmiyor. Anadolu'da üniversitelere, sivil toplum örgütlerine, ticaret odalarına dedik ki davet edin gelelim. Ücret almadan anlatalım bunları. İnsanları inandıramıyoruz teşvikler konusunda. İsteyen ve şartlarını zorlayan herkes işini kurabilir veya büyütebilir. Devletin bu konuda ciddi destekleri var."
ZAMAN/GÜLİZAR BAKİ 


Geri Dön