29 / 12 / 2024

Tunceli Üniversitesi inşaat çalışmaları tamamlanamadı!

Tunceli Üniversitesi inşaat çalışmaları tamamlanamadı!

Üniversiteler ilk vizelere hazırlanırken Tunceli Üniversitesi dersbaşı yapamadı. Kente 1.5 ay önce gelen ve inşaatı bitmemiş binalarla karşılaşan öğrenci ve akademisyenler, ulaşım-su-elektrik sorunlarıyla boğuşuyor...




Üniversiteler ilk vizelere hazırlanırken Tunceli Üniversitesi dersbaşı yapamadı. Kente 1.5 ay önce gelen ve inşaatı bitmemiş binalarla karşılaşan öğrenci ve akademisyenler, ulaşım-su-elektrik sorunlarıyla boğuşuyor.


Türkiye genelinde üniversiteler 2013-2014 akademik yıl açılışlarını, eylül sonu ya da ekim başında yaparak eğitime başladı. Tunceli Üniversitesi hariç. 4 fakültesi, 1 yüksekokulu, 1 de meslek yüksek okulunu bünyesinde barındıran ve yaklaşık 6 bin öğrencinin eğitim gördüğü Tunceli Üniversitesi’nde aradan geçen zamana karşın hâlâ eğitime başlanamadı.


Geçen akademik yılın sonuna kadar çoğunluğu Atatürk Mahallesi’nde bulunan fakülte binalarından yürütülen eğitim, bu yıldan itibaren Tunceli merkeze 15 km uzakta, mahalleye dönüştürülen Aktuluk Köyü’nde yapılacaktı. Geçen yıl başlanan yeni kampüs 2013-2014 akademik yılının açılışına yetişmedi. 


Önce 30 Eylül, sonra 30 Ekim ve 4 Kasım’a ertelenen ‘akademik yıl’ çalışmalar yine tamamlanamayınca 11 Kasım’a bırakıldı. Ancak kentin 15 km kadar uzağında bulunan kampüsteki yolların hâlâ tamamlanmaması, gece eğitimi alan öğrenciler açısından aydınlatma sisteminin bitirilememesi, yine binaların birçoğunda elektrik ve suyla ilgili işlemlerin devam etmesi 11 Kasım’da da eğitime başlanamayabileceğini düşündürtüyor.


Kâğıt üzerinde açık ama ders yok


Üniversitenin meslek yüksekokulunda kâğıt üzerinde akademik yıl açılışını yapmış gözüküyor. Ancak diğer bölümlerde olduğu gibi meslek yüksekokulu öğrencileri de bugüne kadar herhangi bir ders işlememiş durumda.Birçok üniversite bir hafta sonra ilk vize sınavlarını yapmaya hazırlanırken, Tunceli’de eğitime, en yakın kasım sonunda başlansa bile dersler yaz sonuna kadar devam edecek. Son sınıflar başta olmak üzere KPSS gibi sınavlara girecek çok sayıdaki öğrencinin bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz gözükürken, öğrenciler “Yeni kampüs yetiştirilemeyecekti bari eski binalarda yarıyıla kadar eğitim yapma imkânı korunsaydı. Tam anlamıyla iş bilmemek” diyerek tepkilerini gösterdi.


Tunceli Üniversitesi’nde bir başka eleştiri konusu da geçen yapılan ve daha bir senelik olan üniversite binalarının terk edilmesi. Terk edilen bazı binalara geçen yıl 4 milyon liraya yakın para harcandığı ifade ediliyor. Yaşananlara ilişkin görüşlerini almak için aradığımız Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise telefonlarımıza yanıt vermedi. Tunceli Üniversitesi’nde 4 yıllık süreyle eğitim alınan lisans programlarına YÖK tarafından 2013-2014 akademik yılı için 1175, 20’yi aşkın bölümün bulunduğu 2 yıllık ön lisans programlarına ise 1670 öğrenci kontenjanı verildi. 2013-2014 yılı için ön lisans ve lisans programları kapsamında Tunceli Üniversitesi’ne ayrılan toplam kontenjan sayısı 2 bin 845’i buldu. Geçen yıl ise kontenjan sayısı 115 kişi daha azdı. 2012-2013 akademik yılında Tunceli Üniversitesi’ne ayrılan toplam kontenjan 2 bin 730’du. Toplamda 8 bin 40 kişiyi bulması gereken öğrenci sayısı birçok bölümde kontenjanların dolmaması nedeniyle 6 binler civarında. Tunceli Üniversitesi’nde mevcut kayıtlı öğrenci sayısı edinilen bilgilere göre şu anda 6 bin 400 kişi.


Hedef 2013’ün ilk aylarıydı ama...

Tunceli Üniversitesi, ‘her ilde üniversite’ kapsamında 2008’de kuruldu. Mühendislik, İktisadi İdari Bilimler ve Edebiyat fakülteleriyle Sağlık Meslek Yüksekokulu açıldı. Üniversitede Atatürk Mahallesi’ndeki binalarda eğitime başlandı. Sonra kampüs fikri gündeme geldi. İlk kazma 2012 başında vuruldu. Hedef, 2013’ün ilk aylarında 14 binayı kapsayan 1’inci etabının tamamlanmasıydı.


 CAN GÜLERYÜZLÜ/ Radikal Gazetesi


Geri Dön