Tünel tipi HES projesi firmasını 5,5 milyon zarara uğrattı!
Tünel tipi HES ile yıllık 14 milyon kilovvatt saat elektrik üretilmesi planlanıyor. Tünel tipi HES projesi, 2 yıl geç kalınca, firmanın kusuru nedeniyle belediye yaklaşık 5,5 milyon TL zarara uğradı.
Yuvacık Barajı'nın su çıkışına yapılan tünel tipi HES projesi, 2013'te bitmesi gerekirken geç kaldı. İnşaatın hala sürmesi nedeniyle yaklaşık 5,5 milyon TL zarar var.
Yuvacık Barajı ile Kullar'daki arıtma tesisi arasında kurulan ve akarsuyun debisinden yararlanarak elektrik üretmesi amaçlanan tünel tipi HES projesi, planlanan bitiş tarihini iki yıl aşınca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni zarara soktu. İhaleyi alan TEMSAN Elektromekanik isimli Enerji Bakanlığı firması, barajı 201 3'te teslim etmesi gerekirken, hala faaliyete sokamadı. Büyükşehir Belediyesi'nin barajın halen faaliyete girmemesi nedeniyle bugüne kadarki zararının 5,5 milyon TL olduğu öğrenildi.
İHALE 2011'DE YAPILDI
Yuvacık Barajı HES projesinin ihalesi 1 7 Aralık 2011 tarihinde İZAYDAŞ Genel Müdürlüğü binasında yapıldı. İhaleye dört firma katılırken, en düşük teklifi veren Enerji Bakanlığı'na bağlı TEMSAN Elektromekanik firması 8 milyon 667 bin TL bedelle HES projesi inşaatını üstlenmişti. İhalede, işin bitim tarihi 201 3 olarak gösteriliyordu. Ancak planlandığı gibi olmadı, HES projesi gerek kuraklık gerekse firmanın eksikliği nedeniyle 2 yıl gecikti.
6 AYLIK ARA
2 yıllık gecikmenin 6 ayı, geçtiğimiz yaz yaşanan su sıkıntısı nedeniyle meydana geldi.
Kuraklığa bağlı su sıkıntısı nedeniyle HES'in bağlı olduğu İZAYDAŞ Genel Müdürlüğü, TEMSAN Elektromekanik firmasından faaliyetlerine 6 ay süreyle ara vermesini istedi. Kuraklık varken barajda toplanan suyun boşa kullanılmaması için baraj kapakları açılmadı ve proje bu nedenle 6 ay gecikti.
1,5 YIL FİRMADAN
Gecikmenin 1,5 yılı ise HES projesinin yapım işini alan TEMSAN Elektromekanik firmasından kaynaklandı. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, gecikme nedeniyle firmaya cezai işlemlerin uygulanacağını belirterek şunları söyledi: "Devam eden bir projeyle ilgili konuşmak yanlış ama ceza sisteminin devrede olduğunu söyleyebilirim.
Yıllık elektrik üretim hedefi 14 milyon kilowatt saat, firma enerji dediğimiz garanti üretim ise 10 milyon kilovvatt saat."
5,5 MİLYON ZARAR
Projenin gecikmesi şimdiden Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZAYDAŞ'a 5,5 milyon TL zarara mal oldu. Kilovvat saat ücreti 22 kuruş olan elektrik, HES projesi tamamen yerli kaynaklarla yapıldığı için 4 kuruş destekle birlikte 26 kuruşa satılacaktı. Birim fiyat üzerinde hesaplama yapıldığında zararın yaklaşık 5 milyon 460 bin TL olduğu görülüyor. Zararın ne kadarının yüklenici firmadan alınacağı ise merak konusu.
Emrah TAŞTAN/Bizim Kocaeli