22 / 12 / 2024

Turcasın hedefi 5 yılda 6 milyar dolar yatırım!

Turcasın hedefi 5 yılda 6 milyar dolar yatırım!

Turcas CEOsu Batu Aksoy, önümüzdeki 5 yıl içinde Petkimin 5 milyar dolarlık rafinerisi ve 600 milyon euroluk Denizli termik santrali başta olmak üzere 6 milyar dolar dolar civarı yatırım planladıklarını açıkladı



Türkiyenin en büyük enerji şirketlerinden Turcas, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiyede 6 milyar dolara yakın yatırım yapmayı planlıyor. Turcas CEOsu ve Aksoy Holding Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, hedeflerini anlattı.

Aksoyun planları arasında, Petkimi özel endüstri bölgesi yapmak, yenilenebilir enerji yatırımları ve İstanbuldaki Conrad otelinde 30 milyon euro civarında bir yenileme çalışması da var.

34 yaşında Turcasa CEO olan Batu Aksoy, CEOluk koltuğunu hakettiğime inanıyorum. İşin içinde büyüdüm. Sarıyerdeki evimizin köşesinde bir benzin istasyonumuz vardı. Çok küçük yaşlarda akaryakıt istasyonumuzda pompacılık bile yaptım. Para topluyordum, çok hoşuma gidiyordu. Devamlı çalıştım, babam da çok çalışan bir insan dedi.

3 büyük ortaklığı var

Turcas şirketinin 3 büyük ortaklığı olduğunu hatırlatan Aksoy, Shell-Turcas akaryakıt dağıtımında yüzde 30 payımız, Socar-Turcas Petkimde yüzde 25, Denizlide doğalgaz çevrim santrali yaptığımız RWE-Turcasta payımız yüzde 30. Rüzgrda ve hidrolik enerjide ise kendimiz Turcas olarak yatırım yapıyoruz diye konuştu.

Aksoy, benzin ve madeni yağ satışında Shell Turcas olarak pazar lideri, dizelde ise Petrol Ofisinden sonra ikinci sırada olduklarını ifade etti. Yatırımları hakkında bilgi veren Aksoy şunları söyledi:
Petkimin 2010 cirosu yaklaşık 3 milyar TL. Shell & Turcasin 2010 cirosu 9.4 milyar TL. RWE & Turcas ortaklığıyla yapılan 600 milyon euroluk Denizli termik santral yatırımı ise önümüzdeki sene bitecek. Socar & Turcas Rafinerisi için önümüzdeki 4 sene içinde 5 milyar dolar civarında yatırım yapacağız. Petkim olarak her sene 70-80 milyon dolar kapasite artırım yatırımları yapıyoruz. Turcas olarak bunlara ilave önümüzdeki 3 yıl içinde yaklaşık 100 MW / 100 milyon euro yenilenebilir enerjiye yatırım hedefimiz var. Böylece 5 yıl içinde hedeflenen yatırım miktarı 6 milyar dolara yaklaşıyor.

Cari açığı düşürecek...

Petkimin 5 milyar dolarlık rafineri yatırımının Türkiyeye büyük katkısının olacağını ifade eden Aksoy, 10 milyon tonluk ithal ettiğimiz petro kimya ürününü Türkiyede üreteceğiz. Cari açığa ciddi katkımız olacak. 1000 kişiye yakın istihdam yaratacağız. Türkiyede petrokimyanın geleceğini teminat altına alacağız. Petkim hammaddesinin tümünü kendi kuruluşundan sağlayacak dedi. Hedefleri hakkında bilgi veren Aksoy, şöyle devam etti:
2015 yılında Turcası görmek istediğimiz nokta bir rafinerinin ortağı, ayrıca 50 ila 100 MW arası yenilenebilir kaynağa yatırım yapmış, 2020 yılında Türkiyenin en önde gelen entegre şirketi... Petkimi Socar - Turcası bir bölgesel güç olarak görmek istiyoruz. Enerji pazarı liberalleşmiş olacağı için Turcasın yatırımlarını artıracağını öngörüyoruz. 

30 milyon euroya Conrad baştan  aşağı yenilenecek

Aksoy Holginge ait olan İstanbul Conrad otelinde 20. seneyi doldurduklarını ifade eden Batu Aksoy, Gelecek sene çok ciddi yatırıma gidiyoruz. Oteli baştan aşağıya yenileyeceğiz. 25-30 milyon euroluk bir yatırım olacak. Normalde o fiyata otel yaparsanız. Suit sayılarını artıracağız. Şu anda 600 oda var. Belki toplam oda sayısı 560a düşebilir. Suit sayısı 100e çıkar. Yine Conradla devam ediyoruz dedi.

Kömüre yatırım planı

Elektrik üretim ihaleleriyle ilgileniyor musunuz sorusuna ise Aksoy, Üretim konusunda daha istekliyiz. Yenilebilir hidroelektriğe dayalı projelere ortaklıklar nezdinde girebiliriz. Doğalgazda büyük bir yatırımız var. Daha portföyü görmedik. HESlere belki de kömürle alakalı yatırım yapabiliriz. Enerji Bakanı Taner Yıldız kömüre destek sinyali veriyor. Ne olacak ona göre bakacağız dedi.

Enerji özelleştirmeleri bir an önce bitirilmeli
 
Batu Aksoy, 2004 yılında Turcası enerjinin tüm kollarında aktif hale getirme kararını aldıklarını belirterek, Shellle birleşmek gibi doğru bir karar verince, idari olarak daha yeni şeyler yaratabilme şansımız oldu dedi. Aksoy şunları söyledi:
Enerjide bir liberalizasyon sürecinden geçiyoruz. Süreç yavaş gidiyor. Hızlanacağına dair ümidimizi yitirmeyerek, büyük yatırımlar yapıyoruz. Rafineri serbest bir pazar. Bizim olmamız piyasaya rekabet katacak. Türkiyenin ithalatının azalması için katma değerli ürünler üreteceğiz. Ama elektrikte daha emin şekilde bakabilmek için üretim ve dağıtım özelleştirmelerinin bir an evvel bitirilmesi zorunluluğu var. Kamunun yüzde 80leri aşan payının hızla yüzde 50ye daha sonra da yüzde 25in altına düşmesi lazım.

Danimarka ortaklığı...

Petkim yarımadasını özel endüstri bölgesi yapmaya çalıştıklarını anlatan Aksoy, şunları söyledi:
Ürettiğimiz ürünler sanayinin bir çok alanında hammadde. Örneğin, lastiğin hammaddesi olan ham c4ten butadiene ve ardından SBR dediğimiz ürünleri üretmeyi planlıyoruz. Yabancı şirketlerle ortak yapabiliriz. Limanımızı geliştirerek bir koyteyner terminali haline getirmeye çalışıyoruz. Dünyanın en büyük konteyner terminali operatörü denizcilik şirketiyle görüşüyoruz. Limanla ilgili potansiyel ortağımız Danimarkalı APM şirketi. Henüz anlaşma imzalamadık. Uzun vadeli işletme anlaşması düşünüyoruz.
Milliyet/Nevin Donat


Geri Dön