Sektörel

Turgay Tanes: İnşaat sektörü yüzde 8 büyüdü!

ABD ve AB'de inşaat, konut ve gayrimenkul sektörü faaliyetlerinde dip sonrası yeniden durağanlaşma ve bazı faaliyetlerde gerilemeler görüldü

Gayrimenkul Yatırım Oraklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 1. Çeyrek 2010"da küresel ekonomik krizin kaynağı olan konut ve gayrimenkul sektörü faaliyetlerinin ABD ve Avrupa'da yeniden durgunluk dönemine girdiği, Türkiye'de konut kredileri kullanımında artan talebe karşılık, fiyat ve kiralarda genel durağanlık yaşandığı belirtildi.
       
Raporda, sekiz çeyrek boyunca küçülen Türkiye inşaat sektörünün, 2010 yılının ilk üç aylık döneminde yüzde 8 oranında büyüdüğüne değinilerek, ekonomik  kriz sonrası dünyada ve Türkiye'de dibe vuran, 2009'un son çeyreğinde yeniden büyüme işaretleri alınan sektörün, 2010 yılının ilk çeyrek döneminde yeterli büyüme hızına ulaşmadığı vurgulandı.
       
Gelişmiş ülkelerin tamamına yakın bölümünde önemli ekonomik büyümelerin gerçekleştiği, Türkiye ekonomisinin ise yüzde 11,7'lik büyüme sergilediği bu dönemde, özellikle ABD ve AB ülkelerindeki inşaat ve gayrimenkul sektöründe toparlanmanın zayıf olduğu bilgisine yer verildi.
       
Son sekiz çeyrek dönemdeki kayıpların çok azının telafi edilebildiği, yeni konut başlangıçlarının, konut arzının ve satışlarının performans bakımından zayıfladığına dikkatin çekildiği raporda, konut kredi talebinin ve kullanımının göreceli olarak daha hızlı büyüme içinde olduğu, ticari gayrimenkuller alt pazarındaki ertelenen yatırımlarda göreceli canlanma yaşandığı ve kullanıcı talebinde yeniden genişleme eğilimine geçildiği kaydedildi.
       
AVM yatırımlarının canlandığına değinilen raporda, A sınıfı ofislerdeki boşluk oranlarının ilk kez gerilediğine işaret edildi.
       
Otel yatırımları cazibesini korurken, lojistik alan yatırımları ve talebinde durgunluğun sürdüğü, inşaat ve gayrimenkul sektöründe kredi kullanımının durağanlaştığı, yabancılara gayrimenkul satışının sürdüğü, ancak gayrimenkul sektörüne yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının daraldığı belirtildi.
       
"BÜYÜME, GEÇEN İKİ YIL BOYUNCA YAŞANAN KAYIPLARIN ÇOK AZINI TELAFİ
 EDEBİLMİŞTİR"
       
Raporu değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, yılın ilk çeyrek döneminde Türkiye ekonomisinde ve gelişmiş ekonomilerde yaşanan büyümenin moral kaynağı olduğunu, ancak özellikle Avrupa kaynaklı yeni riskler nedeniyle dünya genelinde ekonomik iyileşmenin yavaşlayacağı kaygıları da artığını kaydetti.
       
ABD ve AB'de inşaat, konut ve gayrimenkul sektörü faaliyetlerinde dip sonrası yeniden durağanlaşma ve bazı faaliyetlerde gerilemeler görüldüğünü belirten Tanes, "Türkiye'de ise sekiz çeyrek sonrası inşaat sektörünün ilk kez pozitif değerlere geçerek yüzde 8 büyümesi sevindiricidir. Ancak sektördeki bu büyüme henüz geçen iki yıl boyunca yaşanan kayıpların çok azını telafi edebilmiştir" dedi.
       
Tanes, ilk çeyrekte yeni konut yapı ruhsatları ve konut satış verilerinin genel ekonomik büyümenin altında kaldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
       
"Konut fiyatları ve kiralarında genel bir durağanlık, konut kredilerikullanımında ise artan bir talep ve canlanma yaşanmaktadır. Ters yönlü gerçekleşen bu hareket kredi kullanımının konut satışlarına eşzamanlı yansımaması ve geride bırakılan büyük krizin yansıyan etkilerinden kaynaklanmaktadır.

 İktisadi faaliyetlerdeki hareketlenme ve büyüme ticari gayrimenkul piyasasının da yeniden canlanmasına katkı sağlamaktadır. Perakende harcamalarındaki artış ile ertelenen AVM yatırımları tekrar hız kazanmakta, ofis kullanıcılarının talebi de çoğalmaktadır. Çalışmamızda yer alan veriler ve onların ortaya koyduğu eğilimler 2010 yılının ikinci yarısında Türkiye ekonomisinin krizden etkilenen diğer birçok dünya ülkesine göre göreceli olarak hızlı büyümesini sürdüreceğini ve bunun da gayrimenkul sektörünü hem arz hem de talep yönünden destekleyeceğini göstermektedir."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Konuta ilgi azaldı, AVM'ler canlandı 
 
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) 2010 yılı ilk çeyreğinde konut piyasası ve arzının zayıfladığını, alışveriş merkezlerinin (AVM) ise canlandığını açıkladı. 
 
Gayrimenkul sektöründeki ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili GYODER raporuna göre inşaat sektörü yüzde 8 büyüse dahi, yeni konut başlangıçları, konut arzı ve satışları bir önceki döneme göre zayıfladı. Konut kredi talebi ve kullanımı ise daha hızlı bir büyüme içinde. Ticari gayrimenkullerde ertelenen yatırımlarda ise canlanma yaşandı ve kullanıcı talebinde yeniden genişledi. AVM yatırımlarının canlandığına yer verilen raporda, A sınıfı ofislerdeki boşluk oranlarının ilk kez gerilediği belirtildi. Otel yatırımları cazibesini korurken, lojistik alana olan yatırım ve talep durgunluğu 2010 yılının ilk üç ayında da devam etti. Yabancılara gayrimenkul satışı sürerken, gayrimenkul sektörüne yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımları daraldı. GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, "Türkiye'de sekiz çeyrek sonrası inşaat sektörünün ilk kez pozitif değerlere geçerek yüzde 8 büyümesi sevindiricidir. Ancak sektördeki bu büyüme henüz geçen iki yıl boyunca yaşanan kayıpların çok azını telafi edebilmiştir." dedi. Tanes, perakende cirolarının artışa geçmesiyle AVM yatırımlarının hız kazandığını söyledi.
Zaman

Yüzde 8 büyüme yakalayan gayrimenkul sektörü mutsuz

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından açıklanan raporda,  yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 büyüyen gayrimenkul sektörünün yeterli büyüme hızına ulaşmadığı belirtildi.

GYODER´in hazırladığı `Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu´na göre sekiz çeyrek boyunca üst üste küçülme yaşayan Türkiye inşaat sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 büyüdü. Rapordaki sonuçları değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, "2010 yılı ilk çeyrek döneminde Türkiye ekonomisinin yüzde 11.7 büyüme göstermesi ekonomik güveni ve beklentileri artırmıştır... Türkiye´de ise sekiz çeyrek sonrası inşaat sektörünün ilk kez pozitif değerlere geçerek yüzde 8 büyümesi sevindiricidir. Ancak sektördeki bu büyüme henüz geçen iki yıl boyunca yaşanan kayıpların çok azını telafi edebilmiştir" dedi.

2010 ilk çeyreğinde yeni konut yapı ruhsatları ve konut satışları verilerinin genel ekonomik büyümenin altında kaldığına da dikkat çeken Tanes sözlerini söyle sürdürdü:

Konut fiyatları durağan
"Konut fiyatları ve kiralarında genel bir durağanlık, konut kredileri kullanımında ise artan bir talep ve canlanma yaşanmakta... Çalışmamızda yer alan veriler 2010 ikinci yarısında  Türkiye ekonomisinin krizden etkilenen diğer birçok ülkeye göre göreceli olarak hızlı büyümesini sürdüreceğini ve bunun da gayrimenkul sektörünü hem arz hem de talep yönünden destekleyeceğini göstermektedir."

Raporda, Türkiye inşaat sektöründe yaşanan büyümenin genel ekonomik büyümenin altında kaldığı belirtildi.
Son sekiz çeyrekteki kayıpların çok azının telafi edilebildiği, yeni konut yapımının, konut arz ve satışlarının performans bakımından zayıflığına dikkat çekilen raporda konut kredi talebinin ve kullanımının ise görece daha hızlı büyüdüğü ifade edildi.
Radikal

Batıda gayrimenkul  durgunluk döneminde
Gayrimenkul Yatırım Oraklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 1. çeyrek 2010 raporu basına açıklandı.  Raporda dikkat çeken ilk açıklama küresel ekonomik krizin kaynağı olarak görülen gayrimenkulün ABD ve Avrupa'da yeni bir durgunluk dönemine girmesi oldu.

Açıklanan raporda Türkiye'de konut kredilerine olan talebin artmasına karşılık, fiyat ve kiralarda genel bir durağanlığın hakim olduğunun altı çizildi.

Haziran ayında düzenlediği Restate İstanbul Gayrimenkul Zirvesi ile sektörde fikir alışverişine zemin hazırlayan GYODER'in yayınladığı raporda, son sekiz çeyrek boyunca küçülen yerli inşaat sektörünün yükseliş trendine girdine vurgu yapıldı. 

Raporun devamında sektörün 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 oranında büyüdüğüne değinilerek, yükseliş sinyalinin 2009'un son çeyreğinde geldiği belirtildi.

Raporda ayrıca gelişmiş ülkelerde ekonomi büyürken Türkiye ekonomisinin ise yüzde 11.7 büyüdüğünün altı çizildi. Bunarağmen ABD ve AB ülkelerindeki inşaat ve gayrimenkulde toparlanmanın zayıf olduğu bilgisi de raporda yerini aldı.

Konut satışları zayıfladı
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, verilerin ve eğilimlerin yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisinin birçok dünya ülkesine göre büyümesini göreceli olarak sürdüreceğini söyledi. Tanes, "Son sekiz çeyrekteki kayıpların çok azı telafi edilebildi. Yeni konut başlangıçları, arzı ve satışları zayıfladı. Konut kredi talebi göreceli de olsa hızlı bir büyüme trendi içinde" diye konuştu.

Ofisler doluyor
Krizin ilk etkilendiği gayrimenkuller arasında yer alan AVM yatırımlarının canlandığına değinen Tanes, A sınıfı ofislerdeki boşluk oranlarının ilk kez gerilediğine de işaret etti. Tanes'e göre otel yatırımları cazibesini korurken, lojistik alan yatırımlarında durgunluk sürüyor. Sektördeki kredi kullanımı durağanlaşırken yabancılara gayrimenkul satışı ise devam ediyor.

Zararlar telafi edilemedi
Raporu değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, ilk çeyrekte yaşanan büyümenin moral olduğunun altına çizerek, "Ancak özellikle Avrupa kaynaklı yeni riskler nedeniyle dünya genelinde ekonomik iyileşmenin yavaş olacak" şeklinde konuştu. Tanes, "Türkiye'de sekiz çeyrek sonrası inşaatın ilk kez pozitif değerlere çıkması çok sevindirici bir durum. Ancak bu  büyüme geçen iki yıl boyunca yaşanan kayıpların çok azını telafi  edebildi" dedi.

Bir bakışta
-  Türkiye´de 8 çeyrekten bu yana ilk kez inşaat sektörü büyüyor
-  Türkiye'de yabancılara gayrimenkul satışı devam ediyor
-  ABD ve Avrupa´da kriz kaynaklı yeni durgunluklar kapıda
-  Ofislerde doluluk oranı yükseliyor
Emlakkulisi