29 / 04 / 2024

Turgutlu'da tarihi canlandıracak proje yapılacak!

Turgutlu'da tarihi canlandıracak proje yapılacak!

Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Tarihi Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesi’ni masaya yatırarak, projenin hayata geçirilmesi noktasında ilk adımı attı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil ile proje hakkında görüştü.



Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Tarihi Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesi’ni masaya yatırarak, projenin hayata geçirilmesi noktasında ilk adımı attı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil ile proje hakkında görüş alışverişinde bulunan Başkan Şirin, “İlçemizin geçmişini geleceğe taşıyan projelerden biri olan Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesi, bölgede tarihi bir atmosfer yaratarak, ekonomik, sosyal ve kültürel fayda sağlayacaktır” dedi.


Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıldil’i makamında ağırlayarak, Tarihi Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesihakkında kendisiyle görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Turgutlu Belediyesi Teknik Danışmanı Şehir Plancısı Yılmaz Kocatuğ da yer aldı. Proje hakkında detayların görüşüldüğü toplantıda, ilçenin geçmiş ticaret hayatını kültürel dokuyu koruyarak geleceğe taşımak istediklerini ifade eden Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, bu anlamda Açıkdil’in projeye önemli katkıda bulunacağına inandıklarını söyledi. Turgutlu Tarihi Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesi’ni,Kentsel Sit Alanı olarak görülen alan içerisinde hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Başkan Şirin, projeye yönelik olarak şöyle konuştu, “Projemiz ileTurgutlu’nun eski çarşılarında yer alan dükkânlarını, kültür değerlerini koruyarak çağdaş bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz.İlk etapta nereye ne yapılabilir onun değerlendirmesini yapıyoruz. Bölgenin fiziki özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda kentte yașanangelișmelerin, alanın kendine özgü nitelikleri ile genel karakterinin bozulmasına yol açtığı görülüyor. Yapıların bakımsızlığının da tarihsel değerlerin yeterince korunmamasına bağlı olarak bölgedeki canlılığını kaybettirdiği biliniyor. Bizler de bugünkü haliyle tarihsel, kültürel, fiziksel ve ișlevsel anlamda Turgutlu’nun bu önemli değerlerinden olan söz konusu bölgeleri canlandırmak istiyoruz. Projemiz hayata geçirildiğinde tarihi dokusu korunarak cephesi düzenlenmiş, kaldırımları ve ışıklandırmaları yapılmış bir bölge kazanacağız. Umuyorum ki işbirliği çerçevesinde, esnafımızın, halkımızın da istekleri doğrultusunda Turgutlu’muzun eski ticaret alanını canlandıracağız. Bu anlamda Manisa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde olacağız.  Belirli plan ve program dahilinde çalışarak, 2No’lu Koruma Kurulu’na sunacağımız projelerde prosedür sürecini hızlı bir şekilde geçirmek istiyoruz”


Turgutlu’nun Geçmişi Geleceğe Taşınacak


Turgutlu’nun geçmişini geleceğe taşıyan projelerden biri olan Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesi’ninbölgede tarihi bir atmosfer yaratacağını belirten Başkan Şirin, “Bir yandan modern atılımlar yaparken, bir yandan da tarihimize sahip çıkmak istiyoruz. Bu anlamda Turgutlu ekonomisinin geçmişte can damarı olan bölgeyi ayağa kaldıracağız” diye konuştu.


Proje Ekonomik Sosyal ve Kültürel Katkı Sağlayacak


Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil de şehirlerin modernleşme atılımlarının tarihi dokuyu yok ettiğinin altını çizerek, Turgutlu gibi eski çarşı alanına sahip ilçede yapılacak restorasyon çalışmasının ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına önemli bir hareket kazandıracağını belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak projeye destek vereceklerini ifade eden Başkan Danışmanı Açıkdil, “Geçmiş hizmet döneminde Manisa merkezde gerçekleştirdiğimiz Tarihe Saygı Projesi kapsamındaki eski çarşı yenilemelerinin Turgutlu’ya örnek olduğunu düşünüyorum. O anlamda Turgutlu’da geri plana atılmış bu bölgenin canlandırılması ilçeye büyük katkı sağlayacaktır” dedi. Görüşmenin ardından Başkan Şirin ve Açıkdil, söz konusu eski çarşı alanında inceleme gezisi gerçekleştirdi.


Turgutlu'nun Sesi Yankı Gazetesi


Geri Dön