04 / 05 / 2024

Turhan Tayan: Bursa projelerinde belirsizlik sürüyor!

Turhan Tayan: Bursa projelerinde belirsizlik sürüyor!

CHP Bursa Milletvekili Tayan, Yeni Adliye sarayı, Şehir Hastanesi, OTM gibi projelere Başbakan'ın verdiği yanıtın tatmin edici olmadığını belirterek, "Bursalılar, daha çok bekleyecek" dedi...



CHP Bursa Milletvekili Tayan, Yeni Adliye sarayı, Şehir Hastanesi, OTM gibi projelere Başbakan'ın verdiği yanıtın tatmin edici olmadığını belirterek, "Bursalılar, daha çok bekleyecek" dedi.


CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Bursa'nın uzun süredir gündeminde yer alan Yeni Adliye Sarayı, Şehir Hastanesi, Otomotiv Test Merkezi gibi konuların belirsizliğini koruduğunu, verdiği soru önergesini yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının, bu projelerin gerçekleşmesi konusunda "tatminden uzak" olduğunu söyledi. Tayan, "Sayın Başbakan'ın açıklamalarından da anlaşılıyor ki, 'yapılacak, edilecek' denilen projelerin gerçekleşmesini Bursalılar daha çok bekleyeceklerdir" dedi. 

Bursa'da yapılacağı duyurulan ancak bugüne kadar gerçekleştirilmeyen Yeni Adliye Sarayı, Şehir Hastanesi, Oto Test Merkezi, Bursa Teknik Üniversitesi'nin yeri gibi projelerin son durumları hakkında Tayan'ın soru önergesine Başbakan Davutoğlu'dan cevap geldi. Tayan'ın "Yeni adliye sarayı projesi yıllarca süren yer tartışması ile devam etmiş şimdi ise inşaatı bir türlü başlayamamıştır. Projesi bitmiş midir, ihalesi ne zaman yapılacaktır?" sorusuna Davutoğlu, "Adalet Bakanlığı'nm 2014 yılı yatırım programında 2012 yılında yatırım programına alınmış olan 'Bursa Adalet Binası' projesi yer almaktadır. 

Uygulama projeleri tamamlanmış, düzeltme işlemleri ile yaklaşık maliyet çalışmaları devam etmektedir. Projeye ilişkin çalışmaların nihayetlenmesi akabinde ihalesi yapılacaktır" dedi. 


HASTANE'DE BELİRSİZLİK 

Tayan'ın 10 yıldır Bursa gündeminde yer alan ve yerinin bile kesinleşmediği Şehir Hastanesi'nin son durumunu sorduğu soruya Davutuğlu şu cevabı verdi: "Yüksek Planlama Kurulu'ndan onay alan 1355 yataklı ve sabit yatırım tutarı 2010 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 368 milyon TL olan Bursa Şehir Hastanesi projesinin yapılması planlanan, mülkiyeti orman kadastrosu olan Nilüfer İlçesi Doğanköy 21 no'lu parsel üzerindeki yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki arazi ön izin alınarak Sağlık Bakanlığı'ııa tahsis edilmiş olup niza sonucu ortaya çıkan yargısal denetim sonrasında mahkeme kararı ile söz konusu izin iptal edilmiştir. 


İptal sonrası Orman Bakanlığı tarafından verilen ön izin iptal edilmiş ve karar Sağlık Bakanlığı'na tebliğ edilmiştir. Bunun üzerine Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli bilgi ve belgeler hazırlanarak ön izin için yeniden Orman Bölge Müdürlüğü'ne müracat edilmiştir. İziıı konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nm yanıtı beklenmektedir" OTO TEST MERKEZİ Bursa Çevre Yolu üzerinde 'TEM' tarafından belirtilen kriterler doğrultusunda sadece zorunlu olarak aydınlatılması gereken yerlerin ışıklandırıldığını belirten Başbakan, Tayan'ın Oto Test Merkezi'nin yeri ve Bursa Hızlı Tren Projesi'ndeki ödenek yetersizliğinin ne zaman giderileceği ile ilgili sorduğu sorulara şu yanıtları verdi: "Oto Test Merkezi ile ilgili arsa temin çalışmaları TSE tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda 2014 yılında Oto Test Merkezi için hazırlanan ön projelerin incelenmesinden Yenişehir Havalimanı bağlantılı yolunda güzergah değişikliği gerektiği belirlenmektedir. 


TSE Genel Sekreterliği, tarafından mevcut yerin kamulaştırma maliyetinin yüksek olmasından dolayı yer değişikliği yapılması gündeme getirilmiştir. Bu doğrultuda OTM Uygulama Projelerinin tamamlanması halinde gerekli güzergah değişiklikleri projelendirilecektir. TCDD'nin 2014 yılı yatırım programında 1.072.490.000 TL proje bedeli ile yer alan Bandırma-Bursa-AyazmaOsmaneli Demiryolu Projesi kapsamında altyapı inşaatı devam eden 75 km uzunluğundaki BursaYenişehir kesimindeki ilerlemeye paralel olarak ödenek tahsisi yapılmaktadır. Bu kapsamda projenin 2014 yılı ödeneği 120.000.000 TL'dir. 

Projedeki son durum itibariyle ödenek yetersizliği bulunmamaktadır. Önümüzdeki dönem projedeki ilerleme ve TCDD'nin toplam yatırım ödeneği tavanı da dikkate alınarak projeye tahsis edilen ödenek miktarı arttırılabilecektir. 


Projenin güzergahında uygulama projesinde öngörülmeyen zemin koşulları ile karşılaşılmış, özellikle tünel inşaatlarının bir bölümünde uygulama projesinde öngörülenden farklı kaya sınıfları ortaya çıkmıştır. Bu hususlarda gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. 


TOPU TOKİ'YE ATTI 

Davutoğlıı, "Yenişehir Havaalanı'nın işletilmesi için THY ile Bursa il yöneticileri ve il dinamiklerine ne gibi bir destek vermeyi düşünmektesiniz?" sorusuna, THY'nin ve diğer havayolu şirketlerinin özel işletmeler olması sebebiyle kendi yönetimleri tarafından kararlaştırılması gereken bir konu olduğunu ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na taşımaların taşıyıcı firmaların kendi tasarruflarında olduğunu söyleyerek insiyatif almaktan kaçınmaktadır. 


Bursa Teknik Üniversitesi'nin yeri Yıldırım Kampüsü'nde 28 bin metrekarelik 'Derslik ve Merkez Birimleri' 2015 yılında tamamlanarak hizmete açmayı planladıklarını belirten Davutoğlu, Tayan'ın BTSO üyelerinin neden aidatlarını ödeyemediğiyle ilgili sorusunda topu BTSO'ya, aynı şekilde Gürsu TOKİ'nin eksiklerinin tamamlanması konusunda da  TOKİ  ve ilgili belediyelere attı. 


Bursa'da Meydan 


Geri Dön