12 / 05 / 2024

Turistlerin marina hizmeti harcamaları yüzde 40 arttı!

Turistlerin marina hizmeti harcamaları yüzde 40 arttı!

Üç tarafı denizlerle çevrüi olmasına rağmen bugüne kadar deniz turizminden yeterli pay alamayan Türkiye'de, turistlerin marina hizmeti harcamaları geçen yıl bir önceki yüa göre yüzde 40 artarak, 64,3 müyon dolara ulaştı.




Son yıllarda turizm sektöründe artan bir ivme yakalayan Türkiye, marina hizmetlerine yaptığı yatırımların karşılığını görmeye başladı. Üç tarafı denizlerle çevrüi olmasına rağmen bugüne kadar deniz turizminden yeterli pay alamayan Türkiye'de, turistlerin marina hizmeti harcamaları geçen yıl bir önceki yüa göre yüzde 40 artarak, 64,3 müyon dolara ulaştı. 

Akdeniz bölgesinde en önemli yat limanları Fransa, İtalya ve İspanya'da bulunuyor. Bu ülkelerde yeni yatırım yerlerinin kısıtlı olması ve yüksek işletme maliyetleri, Türkiye'yi yat turizmi açısından "cazibe merkezi" haline getiriyor. 

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) turizm istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, geçen yü turizm gelirinin 24,8 milyar dolarını kişisel harcamalar, 7,5 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin marina hizmeti için yaptığı harcamalar 2012'de 46,1 milyon dolar iken bu rakam 2013'te 64,3 müyon dolara yükseldi. 

Morinalar ihtiyaca cevap veremiyor Deniz Turizmi Birliği Genel Sekreteri Yusuf Akgül, Türkiye'nin yat turizminde en fazla tercih edüen rotalara sahip olduğunu ancak marina sayısının yetersizliği nedeniyle Akdeniz pazarından yeterli pay alamadığını ifade etti. 

Dünya yat turizminin Karayipler, Güneydoğu Asya ve Akdeniz'de yoğunlaştığını belirten Akgül, "Bakanlık, 2023'e kadar yat bağlama kapasitesini yüzde 100 artırmayı hedefliyor. Bu hedef, Türkiye'nin Akdeniz'de dolaşan yatlardan daha fazla pay alması için önemli" dedi. 

Özellikle Fethiye'den Güllük Körfezi'ne kadar olan bölgede marinalarm dolu olması nedeniyle yatçüarın başka limanları tercih ettiğini belirten Akgül, şunları kaydetti: "Türkiye'ye yatıyla gelenler olduğu gibi ülkede kabin ve yat kiralayanlar da var. Ülkedeki marinalarda kışlama yapan 12 binden fazla yabancı bayraklı yat bulunuyor. Türkiye, doğal güzelliklerinin yanında diğer ülkelere göre daha yeni marinalara sahip olması, daha cazip fiyatlar sunması ve marinalara yakın noktalarda uluslararası uçuş bağlantısı bulunan havalimanlarının bulunması nedeniyle tercih ediliyor. Bu üst düzey hizmet için talep fazla ancak bölgedeki marinalar ihtiyaca cevap veremiyor. 

Sektördeki büyüme performansının devam edebilmesi için devletin bu alandaki teşvikleri artırmasını, yeni yatırımlar için girişimde bulunmasını istiyoruz." 


Ankara'da Son Söz


Geri Dön