24 / 11 / 2024

Turizm sektörü yönetici transferlerine başladı!

Turizm sektörü yönetici transferlerine başladı!

Turizm sezonu bu yıl da transferlerle açıldı. Son altı ayda 35 üst düzey yönetici başka şirkete geçti. Sektördeki kalifiye elemân sıkıntısı yüzünden, başarılı işlere imza atmak isteyen tesisler üst düzey yönetici transfer etme yolunu seçiyor.




Turizm sezonu bu yıl da transferlerle açıldı. Son altı ayda 35 üst düzey yönetici başka şirkete geçti. Sektördeki kalifiye elemân sıkıntısı yüzünden, başarılı işlere imza atmak isteyen tesisler üst düzey yönetici transfer etme yolunu seçiyor. Şehir otellerinden kıyı otellerine kadar yeni tesislerin açılması ile birlikte önümüzdeki dönemde transferlerin daha da hızlanması bekleniyor.


Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan turizm, bu yıl da sezonu transferlerle açtı. Türkiye’de birbiri ardına yeni tesisler açılırken bu tesislerde çalışacak eleman talebi de artıyor. Tesis sayısının artmasına karşın turizm sektörüne yönelik eleman yetiştiren kurumların azlığı bu süreçte kalifiye elaman bulma sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Bu yüzden de sektör nitelikli eleman talebini transferlerle çözmeye çalışıyor.


Rixos’tan Polat’a, Hilton’dan Dedeman’a kadar yerli ve yabancı zincirlerde son altı ayda toplam 35 transfer gerçekleştiği sonucuna ulaştık. Yeni açılacak tesislerle birlikte önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artması bekleniyor. İstanbul’dan Ankara’ya, Adana’dan Urfa’ya, Konya’dan Antalya’ya kadar Hilton, Rixos ve Divan gibi otel zincirlerinin önümüzdeki dönemde kıyı ve şehir otelleri açacak olmaları, transferlerin hızlanmasına yol açacak.


KALİFİYE ELEMAN SORUNU

Tesis sayısını her geçen yıl arttıran turizm sektöründe açılan her tesis sektörde çalışan rekabetini de ön plana çıkarıyor. Çünkü turizmde yaşanan baş döndürücü büyüme hızına kalifiye eleman yetiştirmek mümkün olmuyor.


Profesyonel Otel Yöneticileri Demeği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, turizm sektöründe yaşanan büyümeye paralel olarak kalifiye eleman sorununun giderek arttığını, bunun da sektörde tesisler arasında çalışan alışverişini hızlandırdığını söylüyor. Turizmde tesis sayısındaki artışın kalifiye çalışanların hızlı bir biçimde terfi edip yükselmesini sağladığına dikkat çeken Kızıldağ, “Tesisler arasında yer değiştirme konusunda garsondan genel müdüre kadar her kademede hareketlilik söz konusu. Ancak genel müdür, aşçılar, F&B müdürleri bir tesiste en önemli kademeler olduğu için transferde de öne çıkan kademeler oluyor” diyor.


İKİNCİ KUŞAK ETKİSİ

Turizm sektöründe faaliyet gösteren Türk otellerinin birçoğunun aile şirketlerinden oluştuğuna dikkat çeken Ali Kızıldağ, “Aile şirketlerinde yeni neslin yurtdışmda eğitim alıp Türkiye’ye dönmeleri ve yönetimi devralmaları ile birçok genel müdür başka tesise geçmek durumunda kalıyor. Sektörümüzde aile mensuplarının da yöneticilere rekabet yarattığını görüyoruz” diyor.

Turizm sektörünün segmentlerinde son yıllarda gözlenen değişim beraberinde uzmanlaşmayı da getiriyor. Geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak deniz, güneş ve tarih üzerine bir turizm sektörü yapılanması söz konusu iken artık spor, sanat, kongre, devre mülk, kaplıca, kayak gibi birçok farklı tema ile derinleşen ulusal ve uluslararası turizm yapılanmasına gidiliyor. Bu faktörler de orta ve üst düzey yönetici devinimini hızlandırıyor.


YENİLER REKABET YARATIYOR

Dedeman’dan Divan Otelleri’ne ve Hilton’a kadar yerli ve yabancı otel gruplarının önümüzdeki üç yıl içinde 100’ün üzerinde oteli devreye alacak olmaları yeni eleman talebini de artıracak. Bu otellerin hizmete geçmesi ile genel müdüründen aşçısına, ön büro müdüründen garsonuna kadar yaklaşık 11 bin kişinin istihdam edileceğine dikkat çekiliyor. Bu süreçte yeni açılan tesisler sektörden eleman transfer etme yolunu izlerken bu da turizmde eleman rekabetini doğuruyor. Egon Zehnder Yönetim Danışmanı Murat Yeşildere, yeni açılan turistik tesislerin yetkin ve uzman personele yönelik talebi artıracağına dikkat çekiyor. Yeşildere, “Turizm kapalı ve içine dönük bir sektör olduğu için özellikle teknik rollerde artan personel talebini zaman zaman karşılamakta zorlanabiliyor. Buna çalışanların coğrafi mo-bilitesinin de yüksek olmaması eklenince, sektörde yeni açılan tesisler, ücret, yan hak ve unvanlar konusunda enflasyon yaratabiliyor” diyor. Tesis sayısındaki artışla doğru orantılı olarak çalışan sayısında artış yaşanmaması, turizm markalannın kendi elemanlarını yetiştirme yoluna gitmelerine neden oluyor. Örneğin Kempinski, Hilton, Sheraton gibi uluslararası zincirler, sektöre eleman yetiştirerek var olan eleman açığını kapatmaya çalışıyor. Bahsi geçen bu zincirler, çalışanlarını farklı ülkelerdeki tesislerine göndererek farklı deneyimler kazanıp daha da başarılı olmaları için çaba sarf ediyor.


HIZLI TERFİ FIRSATI

Turizmde yaşanan rekabet nedeniyle atama ve terfilerin artması sektör çalışanlannın geçmiş yıllara göre daha kısa sürelerde yükselmelerini de sağlıyor. Bir otelin en çok transfer yapılan aşçı ve genel müdürlük pozisyonlarında aynı tesiste çalışma süresi geçmişte ortalama beş yıl iken günümüzde 3,5 yıla gerilemiş bulunuyor.

Turistik Otelciler işletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TU-ROB) Başkanı Timur Bayındır, turizmde durmadan devam eden yatınmlara paralel bir şekilde nitelikli eleman sayısının artmadığına dikkat çekip, yeni açılan tesislerin yönetici bakımından da birbirlerine rekabet yarattıklarını söylüyor. Bayındır, “Turizmde tesis sayısının hızla anması sektördeki terfi sürelerini kısaltıyor. Başanlı olan çalışanlar eskiye nazaran çok daha kısa zamanda genel müdür yardımcısı, genel müdür gibi pozisyonlara yükselebiliyor” diyor.


KADIN YÖNETİCİ ARANIYOR

Turizm gibi hizmet yoğun bir sektörde kadın yönetici sayısının erkek yöneticilerden az olduğuna işaret eden Turizm Yatınmcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy ise başarılı işlere imza atan kadınların turizmde daha aktif olmaları gerektiğine vurgu yapıyor. Hizmet sektörü olan turizmde çalışan kalitesinin başarının altın anahtarı olduğunu belirten Ersoy, “Turizmde çok lüks, çok kaliteli tesis yapmak tek başına yeterli olmuyor. Tesisinizi nitelikli çalışanlarla bütünlemezseniz başarılı olamazsın. Sektörümüzdeki tesis rekabeti çalışan rekabetine de yansıyor ve çalışanlar daha iyi maaş veren başka tesislere geçmeyi tercih ediyor” diye konuşuyor.


Ekonomist


Geri Dön