23 / 11 / 2024

Turizm tesislerine hijyen ve çevre sağlığı uyarısı yapıldı!

Turizm tesislerine hijyen ve çevre sağlığı uyarısı yapıldı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm işletmelerini tesislerin fiziksel nitelikleri, hizmet kalitesi, personelin niteliği ile sağlık, hijyen ve güvenlik konularında azami özen gösterilmesi için bir genelge gönderdi.




Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm işletmelerini tesislerin fiziksel nitelikleri, hizmet kalitesi, personelin niteliği ile sağlık, hijyen ve güvenlik konularında azami özen gösterilmesi için bir 

genelgeyle uyardı.


Bakanlık Müsteşarı Özgür Özarslan imzalı "Hijyen ve çevre sağlığı konulu genelge, 81 il valiliğiyle Bakanlıktan belgeli 5 bin 200 turizm tesisine gönderildi.


Genelgede, Türkiye'nin turizm alanındaki pazar payının arttırılması, gelir artışındaki sürekliliğin sağlanması, turizm tesislerinin niteliğinin yükseltilmesi, turist sağlığı ve can güvenliğinin sağlanarak üst düzeyde memnuniyet oluşturulmasıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara önemli ölçüde sorumluluk düştüğü belirtildi. 


Özellikle turizm tesislerinde zaman zaman yaşanılan gıda zehirlenmeleri, havuz ve denizde gerçekleşen boğulma vakaları gibi olumsuzlukların iç ve dış basında geniş yer bularak Türkiye'nin turizmine zarar verdiği kaydedildi.


Turizm işletmeleri ve kuruluşlarının, bu sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiği vurgulanan genelgede, "Tesislerin fiziksel nitelikleri, hizmet kalitesi, personelin niteliği ve eğitimi ile sağlık, hijyen ve güvenlik konularında azami özeni göstermesi gerekmektedir. Söz konusu çaba, sadece insan sağlığı ve tüketici açısından değil aynı zamanda ülkemizin uluslararası alandaki imajının olumsuz etkilenmemesi açısından da önem taşımaktadır" ifadelerine yer verildi.


-Kent mobilyalarında estetik unsuru, su ürünlerinde lisanslı ürün önerisi


Genelgeye göre alınması istenen 9 maddelik temel tedbirler ise şöyle sıralandı:


"Tesislerde iç ve dış mekan tasarımında kullanılacak malzemelerin seçiminde fonksiyon ile estetik unsuruna dikkat edilmesi.


Kent mobilyası olarak tanımlanan ve alan kullanımında kullanıcı memnuniyetini arttıran aydınlatma direkleri, oturma bankları, çeşmeler, güneşlikler, pergolalar gibi unsurların tasarımının yanı sıra işlevsellik ve görsellik unsuruna dikkat edilmesi.


Tesis içi ve dışı sosyal, kültürel ve etkinlik alanları gibi mekanların tasarım amacına uygun ve can güvenliğini sağlayacak nitelik ve nicelikte yapılıp işletilmesinin sağlanması.


Tesis bünyesinde kullanılan suyun tesise alınması, depolanması, atık su kontrolü, atık yağ kontrolü, klorlama aşamaları ile tesisat, musluklar, tuvalet, banyo, mutfak gibi ıslak mekanların temiz tutulması hususlarında gerekli sağlık ve hijyen koşullarına riayet edilmesi.


Isıtma ve soğutma sistemlerinin düzenli bakım ve kontrolünün yapılması.


Yiyecek-içecek temini, nakli, depolanması, işlenmesi, tüketime hazır hale getirilmesi, sunumu, muhafazası ve atıkların düzenli bir şekilde tahliyesi gibi konularda herhangi bir ihmale ve insan sağlığını tehdit edecek nitelikte gelişmelere mahal bırakmayacak şekilde gerekli ve yeterli nitelikteki sağlık ve hijyen tedbirlerinin alınması ve hassasiyetle denetlenip sürdürülebilir hale getirilmesi.


Tesislerin temizlik ve bakımlarının düzenli olarak yapılması, iç denetim sistemi oluşturulması, ihtiyaç duyulan sağlık, hijyen ve temizlik tedbirlerinin tavizsiz uygulanmasının sağlanması.


Tesislerde tüketilen balık, midye gibi su ürünlerinin belgeli işletmelerden alınması yoluyla, hem kaçak avlanmanın engellenmesi hem de lisanslı ürün alım yoluyla gıda kontrolünün ve vergilendirme sisteminin işlerliğinin sağlanması.


Mevzuat gereği çocuk havuzu bulundurulması, cankurtaran sertifikalı personel, sağlık personeli /ilkyardım sertifikalı personel istihdam edilmesi ve tesis bünyesinde revir/sağlık birimi düzenlemesinin yapılması zorunlu olan tesislerde anılan hususlara titizlikle uyulması."


AA


Geri Dön