27 / 04 / 2024

İstanbul Shopping Fest'le 1 milyon turist alışverişe geliyor!

 İstanbul Shopping Fest'le 1 milyon turist alışverişe geliyor!

Geçen yıl 40 gün süren İstanbul Shopping Fest bu yıl 1 milyon turisti ağırlayacak. Turistlerin harcamalarının 500 milyon lirayı bulması bekleniyor



Geçen yıl 18 Mart-26 Nisan tarihlerinde düzenlenen yani 40 gün süren alışveriş festivali İstanbul Shopping Fest (ISF) bu yıl 21 güne çekildi. 9-29 Haziran arasında yüzde 50'ye varan indirimlerin yapılacağı festivalden 7 milyar lira ciro bekleniyor. Geçen yıl 773 bini bulan yabancı turist sayısının ise bu yıl 1 milyonu geçmesi öngörülüyor. İstanbul Shopping Fest Eş Başkanı Mehmet Nane, "Bu yıl festivali indirim dönemine çektik. Süre de 40 gün değil 21 gün yani 'çok uzun sürüyor' eleştirilerini dikkate aldık ve süreyi kısalttık. Dolayısıyla geçen yıl 773 bin olan turist sayısının bu yıl 1 milyonu geçmesini bekliyoruz. Harcamaların da en az bir kat artacağını düşünüyoruz. Geçen yıl 40 günde yaptığımız ciroyu bu yıl 21 günde gerçekleştireceğiz" diyor. 


500 MARKA KATILIYOR 

Geçen yıl 773 bin turistin kredi kartı ile yaptığı harcamaların tutarı yaklaşık 252 milyon lira. Mehmet Nane turist harcamalarının 500 milyon lirayı bulacağını belirtiyor. Geçen yıl 230 markanın katıldığı festivalde bu yıl 500'den fazla markanın yer alması bekleniyor. Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, "Son dönemde turist alışverişlerinde ciddi artış var. Bu yüzden İstanbul Shopping Fest'e bu yıl geçen yıla oranla çok daha fazla turist geleceğini düşünüyoruz. Bu yüzden festivale bu yıl çok sıkı hazırlandık" diye konuştu. Geçen yıl indirim dönemine denk gelmediği ve 40 gün gibi uzun bir süreye yayıldığı için pek çok yabancı markanın katılmadığı festivale bu yıl bütün markaların katılacağını dile getiren Nane, "İlk festival bizim acemilik dönemimizdi. Bu yıl çok daha büyük cirolar ve hareket bekliyoruz. Yerel yönetimlerle devamlı toplantılar halindeyiz. Geçen yılki hataları bu yıl yapmayacağız" dedi. 


AZERBAYCAN BU YIL İDDİALI 

Tax Free yani vergisiz alışverişlerde ise 1 numaraya adını yazdıran İran ile hemen arsasından gelen Azerbaycan arasında bu yıl ciddi bir rekabet olacağa benziyor. İstanbul Shopping Fest Genel Müdürü Füsun Sönmez, "Azerbaycan ziyaretimizde Azeriler İran'ın sıralamada birinci çıkmasına içerlediler. Bu yıl birincilik için çok iddialılar. Sıralama değişebilir" diyor. Geçen yıl tax free alışverişlerde ilk üçü İran, Azerbaycan ve Rusya paylaşmıştı. Bu ülkeleri yurtdışında yaşayan Türkler ile Türki Cumhuriyetler, Suudi Arabistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti izlemişti. Dubai Shopping Fest'in model alındığı festival için tanıtımlar da tam gaz sürüyor. Kıvanç Tatlıtuğ ve Songül Öden'li tanıtımlarda ilk durak Dubai oldu. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden turistlerin beklendiği festivalde aslan payını hazırgiyim markalarının alması bekleniyor. 


YÜZDE 50 İNDİRİM YAPILACAK 

Yüzde 30-50 arasında indirimlerin yapılacağı 21 günlük festival süresince markalar mağazalarını ziyaret eden müşterilerine de ekstra promosyonlar ve hediyeler dağıtacak. ISF Eş Başkanı Hakan Kodal ise, festivalin sadece indirim değil turistlerin en yoğun olduğu döneme denk geldiğini belirtiyor. Kodal, "Gelen turistlerin alışverişe para harcaması önemli. Biz de bunu sağla- yacağız" diyor. Festival süresince İstanbul'daki AVM'ler 23.00'a kadar açık kalacak. Kura ile belirlenen AVM'ler ise belirlenen günlerde gece 02.00'a kadar faaliyet gösterecek. Sokak şenlikleri, konserler, gösteriler, müzik etkinlikleri, partiler, yarışmalar, moda gösterileri ve defilelerle renklenecek festivalde en iyi vitrini sergileyen tasarımcı da ödül alacak. 


Ankara ile birlikte ciro 10 milyar lirayı aşacak

İstanbul'dan sonra  Ankara  da alışveriş festivali için kolları sıvadı. Ankara Shopping Festivali için yaklaşık 35 milyon liralık yatırım yapıldı. 1 milyon turistin beklendiği alışveriş festivalinde 3.6 milyar liralık ciro hedefleniyor. Ankara ve İstanbul'da yapılacak alışveriş festivallerinin hedef ciroları toplandığında harcamaların 10 milyar liranın üzerine çıkması hedefleniyor.

Sabah


Geri Dön