02 / 05 / 2024

Tatil planı yaparken otel seçimini çocuklar etkiliyor!

 Tatil planı yaparken otel seçimini çocuklar etkiliyor!

Çocuklarıyla tatil planı yapan aileler, deniz suyu sıcaklığından, sahilin kum ya da çakıl oluşuna, yemek menülerinden mini kulübün içeriğine kadar pek çok detayı göz önünde bulunduruyor



Okulların kapanmasına az bir zaman kala çocuklarıyla tatil planı yapan aileler, deniz suyu sıcaklığından, sahilin kum ya da çakıl oluşuna, yemek menülerinden mini kulübün içeriğine kadar pek çok detayı göz önünde bulunduruyor.


Bu durumun farkında olan turizm işletmeleri de tanıtımlarında çocuklu ailelere hitap edecek unsurları ön plana çıkarıyor. Türkiye'de ağırlıklı güney bölgeleri olmak üzere çok sayıda ''çocuk dostu otel'' bulunuyor.


Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, çocuklu ailelerin genel olarak 4 ya da 5 yıldızlı tesisleri tercih ettiğini belirterek, ''Bunun nedeni bu tesislerde çocuklar için çok sayıda aktivite yapılıyor olması. Aileler çocukları oynarken kendilerine vakit ayırma şansı buluyor'' dedi.


Çocuklu aileler için düzenlenmiş tesislere ilginin her yıl arttığını dile getiren Polatoğlu, ''Mini kulüpler, yemek ve bakıcı hizmetlerinin yanı sıra çocuk indirimleri de eklenince aileler bu tip otellere yöneliyor. Birçok otel anne-baba yanında konaklayan 12 yaş altı çocuklara ücret almıyor. 0-6 yaş arası çocuklar ise hemen her otelde ücretsiz konaklıyorlar'' diye konuştu.



''ANNENİN TERCİHİ BELİRLEYİCİ OLUYOR''


Bir tur şirketinin İç Pazar Müdürü Akın Akar Aksu da bu yıl erken rezervasyon kampanyasından yararlananların yarına yakınını çocuklu ailelerin oluşturduğunu belirtti.


Ailelerin mini kulüp, su parkı, lunapark, çocuk animasyonu, mini disco gibi aktivitelerin yer aldığı tesisleri tercih ettiklerini belirten Aksu, şunları kaydetti:


''Aileler çocuklarıyla tatil yaparken öncelikli olarak hijyen, beslenme, konaklama, eğlence, havuz, plaj olanakları ve güvenlik konularına dikkat ediyorlar. Bu noktada annelerin tercihleri belirleyici oluyor. Tesislerin 'aile ve çocuklara yönelik' konseptte olması aranan ilk öncelik.

Bebekli anneler, bebek büfesi, 24 saat bebek bakım ünitesi gibi özellikleri ararken, daha büyük yaştaki çocukların anneleri sürekli aktivitelerin bulunması, ek para harcatmayacak eğlence, yeme, içme imkanlarının sağlanmasına, çocuk kulübünün aktivite çeşitliliği ve konumuna dikkat ediyorlar. 12-16 yaş aralığındaki genç olarak nitelendirebileceğimiz çocukların ebeveynleri de 'teenage club' aktivitelerine ve gençlerin sıkılmayacağı olanakları sunan tesislere rağbet ediyorlar.''


Çocuklarıyla seyahat edenlerin beklenmedik durumlarda diğer misafirlere oranla daha çok mutsuz olduklarını ifade eden Aksu, ''Bu nedenle bizim tavsiyemiz bu konuda özel eğitim almış seyahat danışmanlarının yönlendirmelerini dikkate almaları olacaktır. Bunun yanı sıra Mayıs sonuna kadar devam edecek erken rezervasyon fırsatları da değerlendirilmelidir'' dedi.


''YURT DIŞINDA DİSNEYLAND, BİR NUMARALI TATİL ROTASI''


Başka bir turizm şirketinin direktörü Altuğ Uğurola da çocuk dostu tesislerde hem bebek bakımı hem de mini kulüp hizmeti verildiğini anımsatarak, ''Aileler otel seçimi yaparken özellikle çocuklarının mutlu olabileceği otelleri tercih ediyorlar. Dolayısıyla çocuk otel seçiminde çok önemli bir etken oluyor. Bunun yanı sıra otellerin standart odalarda anne ve baba ile beraber konaklayan çocuklara sundukları ücretsiz konaklama imkanı da seçimde etkili oluyor'' diye konuştu.Yurt dışında Disneyland'ın sürpriz olmayacak şekilde çocuklu a

ilelerin bir numaralı yaz tatili rotası olduğuna değinen Uğurola, şunları söyledi:


''Çocuklar eğlenceli aletlere binmeyi, çeşitli gösteriler seyretmeyi seviyor ve Mickey'e hayranlarsa, bu renkli ışıklarla dolu masal diyarı tam ebeveynlere göre.


Aile tatillerinin ikinci adresi Cancun. Her ailenin gitmek istediği, deniz, güneş, eğlencenin eksik olmadığı, ailelerin rahat ettiği destinasyon, popülerliğini hiç kaybetmeyecek gibi. Bahamalar'da, çeşitli fiyat seçenekleri sunan otellerde hem çocuklarla rahat edip hem de eğlenebilir.''


-''Öncelik mevsim durumu sonra tesis özellikleri''-


Bir tur şirketinin Pazarlama Müdürü Sarp Özkar da çocuklu ailelerin seçimlerinde bazı aktivitelerin yanı sıra hava şartlarının da etkili olduğunu söyledi.


Çocuklu ailelerin öncelikle mevsimin durumuna sonra tesisin özelliklerine dikkat ettiklerini vurgulayan Özkar, ''Örneğin mayıs, haziran ve eylül Antalya bölgesi tercih edilirken, temmuz ve ağustos aylarında nispeten daha ılıman olan Ege sahilleri tercih ediliyor. Tesiste su parkı, çocuklar için mini kulüp, animasyon imkanlarının bulunması, çok fazla merpen olmaması, odaya kolay ulaşım, şehre kolay ulaşım, denizin ve sahilin kum olması gibi kriterler seçim konusunda başı çekiyor. Genellikle 2 yaşına kadar bebeği olan aileler yüzde 90 gibi yüksek bir oranla yurt içi tesisleri tercih ediyor'' dedi.


Ailelerin okul dönemine göre planlar yaptığına değinen Özkar, özellikle Ocak sonu ve Şubat başına denk gelen yarı yıl tatili döneminde yurt dışı turların tercih edildiğini belirtti.


Yurt dışında son yıllarda tatil yapılan şehirdeki çocuklara yönelik eğlenceli parkları bulunan şehirleri tercih eden bir tatilci kitlesi oluşmaya başladığına işaret eden Özkar, ''Eskiden sadece Paris Euro Disney akla gelirken, artık Danimarka'da Legoland, İsviçre'de Heidiland, Verona'da Gardaland, Roma'da Avrupa'nın en büyük eğlence parkı Rainbowland ve Orlando'da Disneyland çok fazla tercih ediliyor. Bu şehirlere seyahat eden aileler hem kendi kültür tatili zevklerini çıkarıyor, hem de çocuklarının da gönlünü yaparak bütünleşik kaliteli bir aile tatili gerçekleştirmiş oluyorlar'' diye konuştu.

AA


Geri Dön