21 / 05 / 2024

Turizmciler Tuyup projesi ile bilgi ediniyor!

Turizmciler Tuyup projesi ile bilgi ediniyor!

Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu liderliğindeki konsorsiyum tarafından yürütülüyor.



Bu güne kadar Uluslararası Mesleki Belgelendirme sistemine sahip olmayışımızın getirdigi sorunları hep birlikte yaşadıklarını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Okan Ibıs; söyle devam etti: " Bu konuda atılan en büyük adım Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde 2006 yılında kurulan ve sahsen yönetim kurulunda yer aldığım Mesleki Yeterlilik Kurumu ile atılmıştır. Biz de Bakanlık olarak sektörümüz ile işbirliği yaparak Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Mesleki Yeterliliklerin hazırlanmasına destek verdik, vermeye devam ediyoruz. Projeden eğitim alan yaklaşık 2000 kişinin Ulusal Mesleki Yeterlilik sınav ücretlerini karşılanacak. 


TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) kapsamında düzenlenen Bilgilendirme Toplantısı Antalya Limak Lara De Luxe Resort & Hotel de gerçekleştirildi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Köken, AKTOB Eğitim Koordinatörü Abdullah Durmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarından Kerem Tezcan, Proje Uzmanları, sektör temsilcileri, otelciler, turizm öğrencileri, sivil toplum kuruluşları katıldılar. 


Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu liderliğindeki konsorsiyum tarafından yürütülüyor. 7.5 milyon Euroluk AB projesinin sözleşme makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. .2014 yılında start alan TUYUP projesi kapsamında Türkiye genelinde bilgilendirme toplantıları devam ediyor. 14 Temmuz 2016 tarihinde sona erecek projede 30 ay boyunca eğitim verilecek. 


TUYUP Bilgilendirme Toplantısında konuşan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, eğitime ve tesisler arası personel transferlerine dikkat çekerek şunlan söyledi: 'Turizm sektöründe eğitim gücüne ve eğitilmiş personele şiddetle ihtiyaç duyuyoruz. Aktob ve diğer kurumların desteği olsa da yeterince eğitilmiş personel yetiştiremiyoruz. Eğitim çalışmaları için daha fazla güç birliği yapılması gerekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müdürlükleri, demekler, yerel kaynaklardan yararlanarak yapılan çalışmalar halen ihtiyaca cevap vermiyor. Bir yanda 5 yıldızlı otellerle övünüyoruz, diğer yanda işsizlik ve yetersiz iş gücünden şikayet ediyoruz. Turist sayısı kadar gelirlerin de artmasını istiyoruz. Valilik ve Bakanlık olarak tüm sektörel iyileştirme çabalarının tamamını destekliyoruz." Turizm çalışanları kapsamında turizm şoförlerinin de eğitimine önemini vurgulayan Vali Yardımcısı Yüksel;.şöyle devam etti: 'Trafik kazalarını, acenta, otelci, rehber arasındaki tartışma ve sorunları iyileştirmek istiyoruz. Teorik ve uygulama eğitimlerine başladık. Seyahat acentası bünyesinde kadrolu çalışan şoförler diğerlerine göre daha iyi durumdalar. Ancak özellikle her yıl turizm sezonunda başka illerden gelenlerin kaza ve şikayetleri daha fazlaÖ Her yıl eğitim vermeye çalışıyoruz. Sektöre yeni katılan şoförlerin mutlaka kurumsal eğitime ihtiyaçları var. TÜRSAB'ın da bu konuya ağırlık vermesi gerekiyor. Bu projenin bu kapsamda da farklılık getirebilir diye umuyoruz." Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş de şunlan söyledi: Bakanlık olarak turizm sektörü işverenleri ve çalışanlarının sorunlarını yakından takip ediyoruz. Bütüncül çözümler geliştirmeye azami özen gösteriyoruz. Projenin orta ve uzun vadede önemli sonuçlar doğuracağına inancımız tamdır. Bu proje ile şimdiye kadar Bakanlık ve çeşitli kamu-özel kuruluşlarca verilen işbaşı eğitimlerinin en kapsamlısını sektöre sunduk. Katılımcılara toplam 180 bin saat mesleki eğitimin yanı sıra talep edilen tüm yabancı diller ve sosyal konularda eğitim imkanı sağlanacak." 


YEŞİL YILDIZLI OTELLER ARTIYOR 

Böylece çalışanlar yeteneklerini belgeleyecekler hem de işverenler 4447 sayılı kanun kapsamında SGK prim teşviklerinden yararlanacaklar." "Isgucü Arastırması" çalışmalarının Projenin önemli faaliyetlerinden olduğuna değinen Okan İbiş; Bakanlıkların temel görevinin politika ve stratejiler üretmek ve bunları hayata geçirmek olduğunu ancak üretilen politikaların sektörün talep, beklenti ve ihtiyaçlarını tüm gerceklıgiyle karşıladığı ölçüde başarılı olabileceğini vurguladı. 

Öte yandan çevre dostu oteller için 2008 yılında Yeşil Yıldız Belgeleme sistemini başlatıldığını ve yeşil yıldızlı tesislerin hızla arttığını belirten Okan İbis; söyle konmuştu: "Yesıl yıldız projesini herkesin dikkatle takıp etmesi gerekir. Projemizle her bölgeden ve her yıldız türünden sececegımız 15 örnek isletmeye danışmanlık hizmeti vererek, bu isletmelerin gectigı tum süreden diğer isletmelerimize örnek olarak anlatmayı hedefledik. Ayrıca eğitim filmleri ve kitapları, İşgücü araştırma sonuçları, çevre dostu otel yönetimi kapsamındaki her türlü bilgiye internet sitesinden ulaşılabilecek."

Hürses


Geri Dön