25 / 12 / 2024

Turizmcinin yeni gözdesi termal yatırımlar oldu!

Turizmcinin yeni gözdesi termal yatırımlar oldu!

Termal turizm, Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin turizmine çok olumlu katkı sağlayan bir turizm çeşidi. Son dönemde yerli ve yabancı turizm talebindeki artış ile birlikte termal sahasındaki yatırımcı sayısı da hızlı bir artış eğilimine girdi




Termal turizm, Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin turizmine çok olumlu katkı sağlayan bir turizm çeşidi. Önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer alan Türkiye, kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasına girerken, Avrupa'da da birinci sırayı alıyor.


Son dönemde yerli ve yabancı turizm talebindeki artış ile birlikte termal sahasındaki yatırımcı sayısı da hızlı bir artış eğilimine girdi. Yaptığımız araştırmaya göre, son beş yılda termal sahasında faaliyet yürütecek, 5 yıldızlı 18 yeni tesiste 4 bin 252 oda ile 11 bine yakın yeni yatak devreye alındı. Önümüzdeki yıl devreye alınması planlanan termal tatil kasabası ve otellerden oluşan beş yeni tesise de 1 milyar 170 milyon TL'lik yatırım yapılması planlanıyor. 



BALÇOVA ÖRNEĞİ 

İzmir Balçova'da hizmet veren Balçova Termal, bu alanda dünyaya açılan, Avrupa'dan ve Türkiye'den doktor reçetesi ile kür turisti ağırlayan bir merkez olarak öne çıkıyor. Yeni açılan tesislerin de Avrupa ülkeleriyle akredite olarak Avrupalı turistleri sağlık sistemi şemsiyesi altında ağırlamaları planlanıyor. 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye'deki kür merkezlerinin Avrupa'da olduğu gibi doktor reçetesiyle ve harcaması devlet tarafından karşılanan bir sisteme dönüştürülmesiyle daha verimli hale geleceğine vurgu yapıyor. Ayık, 21 gün ve üzeri sürelerle konaklama yapan termal turistlerin sayısının artırılmasının Türkiye ekonomisine ciddi bir döviz girişi sağlayacağını da belirtiyor. 



1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR 

Türkiye'de 1 milyar dolarlık termal turizm pazan olduğunu belirten Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Sağlık Bakanlığı'nın termal turizm pazarını birkaç yıl içinde 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söylüyor. Türkiye'de kaplıcalara daha çok yerli turistlerin ilgi gösterdiğine ve yabancı turist sayısını artırma konusunda bakanlığın projeler geliştirdiğine işaret eden Karagülle, "Her yıl yaklaşık 10 milyon yerli turist kaplıcaları kullanıyor. Amaç yabancı turist sayısını da artırmak. Türkiye'ye termal tedavi için gelen turist sayısının 600 binlere ulaşması planlanıyor. Bunun için de 100 bin yatağa ihtiyaç var" diyor. Mütekabiliyet Yasası ile birlikte özellikle Ortadoğu ve Körfez bölgesinden gelen turistlerin sayısının artmasının ve yaşlanan Avnıpa'nın yarattığı potansiyel nedeniyle bu alana yapılan yatırımlann artığına dikkat çekiliyor. Termal yatırımlar beş yıldızlı tesis yatırımlarıyla aynı yatırım miktarına sahip. 


YENİ BÖLGELER ÖNE ÇIKIYOR 

Türkiye'de eskiden beri Yalova, Bursa, Afyon ve Güre kaplıcaları ve tesisleriyle öne çıkarken, son yıllarda Bolu, Çanakkale, Uşak, Yozgat, Hatay, Eskişehir gibi kentlerde de yeni yatırımlar yapılmaya başladı. Buralarda yerli yatırımcıların yanı sıra Hilton, Ramada, Dedeman, Rixos ve Limak gibi zincirlerin de yeni yatırımları gündeme geliyor. Bu gmplar, Türkiye'nin termal kaynaklarını değerlendirmek üzere yeni yatırımlar peşindeler. Örneğin, İstanbul Tuzla'da sona yaklaşan Hotel Thermal istanbul projesi, bin 500 yataklı bir tesis olacak. Bunun yanı sıra bölgede hidroklimatoloji hastanesi yapılması için de çalışmalar sürüyor.


Ekonomist


Geri Dön