30 / 04 / 2024

Turizme 2.5 milyar lira yatacak, 123 yeni proje devreye girecek

Turizme 2.5 milyar lira yatacak, 123 yeni proje devreye girecek

Turizm Raporu'na göre, yılın ilk 5 ayında turizm geliri yüzde 1 düştü



Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED,) Akbank´ın iş birliğiyle hazırladığı "Turizm Raporu"na göre, yılın ilk 5 ayında Türkiye´ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttı, ancak turizm geliri yüzde 1 düştü.
       
"Turizm Raporu", yılın ilk 5-6 aylık verilerinden yola çıkılarak hazırlandı. Rapor yılda 4 kez yayınlanacak ve yıl sonunda 4 rapor birleştirilerek tekrar yayına sunulacak.
        
Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın Ocak-Mayıs dönemini kapsayan 5 ayda, Türkiye´ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine bakıldığında yüzde 10 arttığı belirtildi. Raporda, buna rağmen Ocak-Nisan aylarını kapsayan dönemde, turizm gelirinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 gerilediği vurgulandı.
        
Rapora göre, ilk 5 aylık dönemde, Türkiye´ye gelen turist sayısı, 8 milyon 70 bin 558´e çıktı. Türkiye, geçen yıl aynı dönemde 7,3 milyon ziyaretçi ağırlamıştı. 5 aylık dönem içinde ana pazarlardan BDT ve Almanya´da yüzde 4,5 artış yakalandı. Almanya´dan gelenlerin sayısı 1 milyon 259 bine ulaşırken, Rusya pazarından girişler yüzde 29 artarak 678 bine çıktı.
        
Son yılların yükselen pazarlarından İngiltere´den girişler yüzde 13 yükselerek 584 bine çıkarken, bu yıl hızla yükselen İran´dan girişler de yüzde 90 artışla 739 bine ulaştı.
        
Vizenin kaldırıldığı Suriye´den girişlerdeki artış da devam ediyor. İlk 5 aylık dönemde bu ülkeden yapılan girişler yüzde 108 artarak 298 bine çıkarken, bu yıl artma eğiliminde olan İsrail pazarındaki büyüme oranında yavaşlama başladı. Bu pazar ilk 5 ayda yüzde 13 dolayında artış yakaladı. Diğer bir sınır kapısı olan ve geçmiş yıllarda çok hızlı büyüyen Gürcistan´dan girişler ise 5 ayda yüzde 20 gerileyerek 361 bine düştü.
        
Rapora göre, avronun dolar ve paund karşısında değer yitirmesi nedeniyle turizm gelirinin yüzde 60´a yakın bölümünü avro üzerinden elde eden Türkiye´de sektör ciddi kayıplar veriyor.
        
Turizm Yatırımcıları Derneğinin hesaplamalarına göre, avrodaki değer kaybı yıl sonunda turizm gelirlerinde 1 milyar dolarlık kayba neden olacak.
        
Ekin Grubu Araştırma Birimi tarafından hazırlanan "Otel Enflasyon Sepeti Endeksi" Haziran ayı sonuçlarına göre, Türkiye genelinde artış hızı kesilen enflasyon, otellerde bazı kalemlerde yüksek oranlı artmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye´de 6 aylık fiyat artışları ortalama yüzde 9,2 seviyesinde seyretti. Bu dönemde, otellerdeki yiyecek-içecek grubunda gözlenen fiyat artışları ise yüzde 14 düzeyinde gerçekleşti.
        
Endekse göre, 6 aylık dönemde fiyatı en çok yükselen gruplar, yüzde 19 ile içecek, yüzde 11 ile teknik servis hizmetleri oldu. Et grubu fiyatları yüzde 24, süt grubu fiyatları ve meyve-sebze grubu fiyatlarında yüzde 13 dolayında artış oldu. Bu dönemde yüzde 14 artış gösteren otellerdeki yiyecek-içecek grubundaki artış, geçen yılın aynı döneminde yüzde 8 olarak gerçekleşti.
        
KREDİ
Rapor, turizm sektörünün, kredi borcunu en düzenli ödeyen kesimlerden olduğunu ortaya çıkardı. Bankaların turizm sektörüne kullandırdığı kredilerin büyük bölümünü konaklama tesisleri oluşturuyor. Bankaların konaklama tesislerine kullandırdığı kredilerin geri dönüş oranı ise diğer sektörlere göre daha yüksek oldu.
        
Merkez Bankası verilerine göre, bankalar, turizm sektörüne 2009 yılında toplam 11,5 milyar liraya yakın kredi kullandırdı. Bu kredinin yüzde 3,14´üne karşılık düşen 364 milyon liralık bölümü tasfiye olacak miktar oldu. Ayrıca, Mart ayı itibarıyla bankaların turizme kazandırdığı toplam kredi miktarı 12 milyar lirayı geçti. Bunun içinde tasfiye olacak miktar ise önceki yıla göre biraz daha azalarak, 355 milyon liraya geriledi.
        
Buna göre, bankaların turizm ağırlıklı olarak konaklama tesislerine kullandırdığı krediler içinde geri dönmeyenlerin oranı yüzde 2,96´ya düştü. Yılın ilk iki aylık döneminde diğer sektörlerde geri dönmeyen kredilerin toplamı ise toptan ve perakende ticarette yüzde 14, tekstilde yüzde 8 ve inşaatta yüzde 6 olarak gerçekleşti.
        
TÜRKİYE YENİ TESİS AÇISINDAN ZENGİN
 Rapora göre, Türkiye´deki yeni tesis sayısı, rakip ülkelerden daha çok. Türkiye´de işletmede olan tesislerdeki toplam yatak kapasitesinin yüzde 44,6´sı 10 yaşın altında. Bu oran İspanya´da yüzde 41,9 iken, Yunanistan´da yüzde 18,3 olarak gerçekleşti.
        
AB resmi istatistik kurumu olan Eurostat verilerine göre, AB üyesi 27 ülkedeki otel ve benzeri tesislerde toplam 11,9 milyon yatak bulunuyor. AB ülkeleri içinde en fazla yatağa sahip ülke 2,2 milyonla İtalya olurken, bunu, İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere izledi.
        
AB üyesi ülkelerden en genç yatak kapasitesine sahip ülke İspanya´da 10 yaşın altındaki yatakların toplam içindeki oranı yüzde 41 iken, bu oran Türkiye´de yüzde 44 oldu.
        
Turizm Yatırımcıları Derneğince yapılan araştırmaya göre, 2008 yılı sonu itibariyle Türkiye´de uluslararası standartlara sahip işletme belgeli faaliyet gösteren tesislerde toplam 567 bin yatak kapasitesi bulunuyor.
        
Türkiye´nin rakip ülkelere göre genç tesislere sahip olması, kızışan rekabet ortamında önemli avantaj sağlıyor.
        
Türkiye´de yılda ortalama 20 bin yatak kapasiteli yeni tesis hizmete giriyor. Kısa süre öncesine kadar yeni tesis için kıyı bölgeleri tercih edilirken, artık iç bölgeleri ve Anadolu´nun diğer illerine yatırım yapılmaya başlandı.
        
İşletmede olan 600 bine yakın yatak kapasiteli tesislerin işletmede olanlarından yüzde 46´sı Antalya´da bulunuyor. Yatırımı devam eden tesislerin yüzde 32´si de Antalya´ya hizmet verecek.
        
Yatak kapasitesi dağılımında, Antalya´yı, işletmedeki yatakların yüzde 14´ü, yatırımdakilerin yüzde 20´si ile Muğla izliyor. Yatak kapasitesinin illere göre dağılımında daha sonra İstanbul,  İzmir  ve Aydın geliyor.
        
Türkiye´de Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgeli 3 bin 604 tesis faaliyet gösteriyor. Tesislerin 655´i 3 yıldızlı, 577´si 2 yıldızlı, 530´u 4 yıldızlı, 456´sı özel belgeli ve 349´u 5 yıldızlı otel niteliği taşıyor.
        
Ülkede 535 lokanta Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli olarak faaliyet gösteriyor.
        
HAVA YOLU TRAFİĞİ ARTTI
Türkiye´de yeni havaalanlarının açılması ve hava yolu şirketlerinin iç hat seferlerini artırmasıyla hava trafiği de yılın ilk 5 aylık döneminde yüzde 25 arttı. Türkiye´de şu anda 45 havaalanı yolcu trafiğine sahne oluyor.
        
Devlet Hava Meydanları verilerine göre, bu yılın Ocak-Mayıs aylarını kapsayan dönemde Türkiye´nin toplam hava yolu taşımacılığı dış hatlarda yüzde 26,9, iç hatlarda da yüzde 22,8 arttı.
        
Türkiye´deki ilk 5 ayda 45 havaalanına iç ve dış hatlardan gelen/giden yolcu sayısı 33,5 milyon oldu. Bunun yüzde 50´den fazlası Antalya ve İstanbul havaalanlarında gerçekleşti.
        
Türkiye´de şu anda THY dışında özel sektörde faaliyet gösteren 13 özel havayolu şirketi bulunuyor. Ulusal bayraklı havayolu filosundaki uçak sayısınnı 132´si THY´nin, 176´sı da özel sektör firmalarının olmak üzere toplam 308´i buldu.
        
Seyahat endüstrisi alanında yaşanan gelişmeler, seyahat acenteliğinin geleceğini de tartışma konusu haline getirdi. Seyahat acentelerindeki birçok hizmetin artık internet üzerinden verilebilir duruma gelmesi ve online seyahat satışları ile kar oranlarındaki düşüş, bu mesleği varlığını sürdürememe noktasına getirdi.
        
Türkiye genelinde konaklama, yiyecek, içecek hizmetleri, hava yolu, seyahat acenteleri gibi turizmle ilişkili alanlarda 1,2 milyon dolayında kişi çalışıyor. Diğer sektörlerde olduğu gibi bunların yarısından fazlasının sigortası bulunmuyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Turizme 2.5 milyar lira yatacak, 123 yeni proje devreye girecek

Yaşanan pekçok krize karşın yatırımlarına devam eden turizm sektörü bu yıl 123 yeni projeye 2.5 milyar liralık yatırım bütçesi ayırdı.

Türkiye Otelciler Federasyonu´nun (TÜROFED)´in Akbank işbirliğiyle hazırladığı `Turizm Raporu´na göre, turistik işletmelerin yüzde 44´ünün 10 yaşından daha genç olduğu Türkiye´de, yeni yatırımların yanı sıra yenilenen işletmelerin çokluğu da dikkat çekti. Rapora göre 2010 yılı içerisinde 12 işletmede tevsi işlemi yapılırken, 16 işletmede de modernizasyon, 11 işletmede yenileme, 4 projede ise tamamlama çalışması yapılacak. Bunların dışında bu yıl içerisinde 123 yeni projeyi de hayata geçirmeye hazırlanan turizmciler, tüm bu yatırımlar için 2 milyar 452 milyon 903 bin TL ayırdı.

Yatakta ilk 10´da

Bu arada rapora göre, yılda ortalama 20 bin yatak kapasitesinin hizmete girdiği Türkiye, toplam kapasite halen 1 milyon yatak civarında. Bu da Türkiye´nin dünya turizminde yatak kapasitesi olarak ilk 10 ülke içerisinde yer almasını sağlıyor. Amerika 8.5 milyon yatak kapasitesi ile birinci sıradaki ülke olurken, onu 5.8 milyon yatakla Fransa, 4.6 milyonla İtalya ve 4.6 milyonla Almanya takip ediyor. Türkiye ise 1.2 milyon yatak kapasitesi bulunan Hollanda´nın arkasında 10´ncu sırada yer alıyor.

Turizmci borcuna sadık

Rapor, bankaların 2010 yılının ilk 3 ayında turizm sektörüne 12 milyar TL kredi kullandırdığını ve bu sektörün geri ödenmeyen krediler içindeki payının da düşük olduğunu gösterdi. Buna göre, bankaların turizm sektörüne verdiği kredilerde geri ödenmeme oranı yüzde 2.96´da kalarak 355 milyon 704 bin TL oldu. Raporun tanıtıldığı toplantıda bu konuya değinen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, şunları söyledi: "2001 krizinden bu yana kredi ödemelerinde büyük aşama kaydedildi. Eskiden turizm sektörüne kredi verme konusunda şüpheler vardı. Ancak biz sektörün rekabet gücüne inanıyoruz. 2001 krizinde geri ödenmeyen krediler yüzde 20´ydi, şimdi ise bu oran yüzde 2-3 seviyesine geriledi. Bu da haklı olduğumuzun göstergesi."

Volkan ve İsrail´e rağmen yüzde 10 arttı

RAPORDAKİ verilere göre göre Türkiye´ye ocak-nisan dönemi itibariyle gelen turist sayısı yüzde 10´luk artışla 8 milyon oldu. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, "İzlanda´da volkan patlaması, Antalya´da 13 Rus misafirin ölümü, Mavi Marmara krizi gibi gelişmelere rağmen rakamlar iyi" dedi.

Tatile 2 hafta ayırdık, bütçe 802 liraya çıktı

MASTERCARD tarafından haziran ayında gerçekleştirilen Master Index Araştırması´na göre, Türk halkının yüzde 53´ü yaz tatili yaptı ya da yapmayı planlıyor. Tatil için ayrılan ortalama sürenin 2.1 hafta olarak belirtildiği araştırmaya göre, tatile ayrılan ortalama bütçe ise 802 lira. Geçtiğimiz yıl aynı dönem yapılan araştırmada ise tatile çıkan ya da çıkma planı yapanların oranı yüzde 64, tatil süresi 1.7 hafta, ortalama bütçe ise 656 TL olarak belirlenmişti. Araştırmanın bazı sonuçları şöyle:

Yaz tatili planı sorulan katılımcıların yüzde 29´u evde oturacağını, yüzde 22´si yurt içinde tatil köyüne ya da otele gideceğini, yüzde 21´i ise akrabalarının yanına gideceğini belirtti.
Tatilcilerin yüzde 32´si deniz, güneş ve kum isterken, yüzde 25´i akraba ziyareti ve köye gitmeyi planlıyor.
Tatil öncesi alışverişlerde giyeceğin oranı yüzde 60´ı buluyor.
Hürriyet


Geri Dön