17 / 05 / 2024

Turizmin kalbinde dört dükkandan biri kiralık ya da satılık!

Turizmin kalbinde dört dükkandan biri kiralık ya da satılık!

Ekonomideki durgunluk esnafı derinden etkiliyor. İşleri azalan ve borç yükü artan esnaf, kepenk kapatmak zorunda kalıyor.



Özellikle son bir yılda işyerine kilit vuran esnaf sayısında ciddi artış yaşanıyor. İzmir’de şehrin kalbi sayılan ve ticaretin yoğun olduğu Alsancak, Konak, Kemeraltı gibi yerler, satılık veya kiralık ilanıyla boşaltılmış dükkanlarla dolu. Alsancak’ta her 4 dükkandan biri ya kiralık ya da satılık. Turizm bölgelerindeki esnafların durumu ise daha kötü. Geçen yıl 500 bine yakın turistin geldiği Alsancak Limanı’na bu sene hiç yolcu gelmemesi, esnafı vurdu.


İşimizin iyi olması vatandaşa bağlı


İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, son bir yılda kepenk kapatan esnaf sayısında ciddi artış yaşandığına dikkat çekti. Şehrin en işlek caddelerinde bile durgunluğun had safhada olduğunu belirten Mutlu, “Cirolar düşüyor, iş sirkülasyonu azalıyor. Şehrin önemli merkezlerinde, ticaretin yoğun olduğu mekanlarda ‘kiralık’, ‘satılık’ boş yerlerin daha çok olması ekonomideki durgunluğun bir işaretidir.” dedi. Mutlu, “Bizim işimizin iyi olması vatandaşın satın alma gücünün iyi olmasına bağlı. Ancak işçiye memura yapılan zamlar esnafın işini canlandıracak ölçüde değil. İnsanların çoğu borçlu.” diye konuştu.


Antalya Side’de her yıl milyonlarca turistin uğrak yeri Side’nin tarihi caddesinde faaliyet gösteren esnaf sezonun en yoğun olması gereken haziran ayında siftah yapamadan dükkan kapatıyor. Side Esnaf Birliği Derneği (SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, Antalya’da esnafın son 30 yılın en kötü turizm sezonunu yaşadığını söyledi. Antalya Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Hasan Çelik de odalarına kayıtlı 8 bin esnafın geçimlerini turizmden sağladığını belirterek esnafın çok zor durumda olduğunu dile getirdi.



Yeni Hayat


Geri Dön