02 / 05 / 2024

Türk Akımı’nda ilk kazma vuruluyor!

Türk Akımı’nda ilk kazma vuruluyor!

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde geri sayım başladı Yıldız, “Eskiden Karadeniz’in doğusundan çıkıp batısına girecek olan hattın koordinat ve izinleri Rusya tarafından alınmıştı ama şimdi 190 kilometre olacak” dedi.



Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde geri sayım başladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz altından geçerek Trakya’ya gidecek olan Türk Akımı Projesi’nde Gazprom’dan hattın koordinat bilgilerinin gelmesinin beklendiğini, bu konudaki izinlerin tamamlanması ve müzakerelerin sonuçlanmasıyla Rusya’nın ay sonuna kadar birinci hattın inşaatına başlayabileceğini söyledi. Yıldız, “Eskiden Karadeniz’in doğusundan çıkıp batısına girecek olan hattın koordinat ve izinleri Rusya tarafından alınmıştı ama şimdi 190 kilometre olacak ve Trakya’ya girecek olan hattın güzergahının koordinatları ile ilgili izin alınması gerekiyor” dedi. 

 

Doğru kurgulamalyız 

 Hattın Trakya’ya girecek bölümüne dair proje şirketi kurulacağını, Türkiye ve Rusya’nın payının ne olacağının görüşüleceğini kaydeden Yıldız, “Biz gazın ortaklığı ve sahipliğini düşünüyoruz. Bunun için mekanizmayı çok doğru kurgulamamız lazım. ‘Bir ülke gelsin ve gaz transit olarak geçsin’ değil. Masraflara da ortak olmayı düşünüyoruz” dedi. Yıldız,  diğer 3 hat için Avrupa’nın gaz siparişi vermesi gerektiğini kaydetti.

  

İran’dan gaz için fiyatları görmeliyiz

 Türkiye’nin İran’dan yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz aldığını ve İran’ın 10 milyar metreküp daha ek gaz satmak istediğini kaydeden Taner Yıldız, “İran’dan ek gaz almak istiyoruz ama şu anda fiyatları uygun değil. İran’dan gaz almak için önce fiyatları görmek istiyoruz” dedi. Yıldız, İran’ın halen Türkiye’ye bir fiyat teklifinde bulunmadığını bildirdi. Yıldız, İran ile tahkim sürecinde kararın beklendiğini belirterek, İran’ın Türkiye sattığı doğalgaz fiyatının yüksek olduğunu ve geçmişe dönük olarak indirim yapması gerektiğini belirtti. Bakan Yıldız, özel sektörün Türkmenistan’dan yıllık 2 milyar metreküp gaz ithali için görüşme yürüttüğünü söyledi. 



Vatan 


Geri Dön