20 / 05 / 2024

Türk binalarıyla bağımsızlık yıl dönümü kutlanıyor!

Türk binalarıyla bağımsızlık yıl dönümü kutlanıyor!

Türkmenistan'da Türk şirketleri tarafından inşa edilen AVM, spor kompleksi ve caddeler düzenlenen törenlerle Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından açıldı



Bağımsızlığının 20. yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkmenistanda Türk şirketlerinin inşa ettiği projeler Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.

Türkmen lider Berdimuhamedov ilk olarak ülkenin imarında söz sahibi olan Polimeks İnşaat şirketinin kurduğu 5 km uzunluğundaki Bitaraplık caddesini hizmete açtı. Aynı zamanda protokol yolu olarak da hizmet verecek olan cadde, dünyada eşine az rastlanır bir şekilde dekore edilirken, Berdimuhamedov ve açılışa katılan davetliler caddeyi üstü açık otobüs ile baştan sona gezdiler.

Caddenin sonunda inşa edilmekte olan Bitaraplık Anıtıyla birlikte 218 milyon dolara mal olan 80 metre genişlğindeki caddede gidiş-geliş olmak üzere toplam 12 şerit bulunuyor. Yürüyen merdivenlere sahip 5 alt geçidin de yapıldığı cadde üzerinde 36 metre yüksekliğinde dijital termometre anıtı yer alıyor. Caddede 50 adet irili ufaklı dijital reklam panosu kurulurken, alt geçitlerde 44 adet mağaza yer alıyor. Toplam 20 dekoratif otobüs durağının da kurulduğu caddede aydınlatma direkleri de süsleriyle dikkat çekiyor.

Berdimuhamedov cadde açılışından sonra Rönesans Holding tarafından inşa edilen Altın Asır Çocuk Eğlence ve Alışveriş Merkezinin açılışına  katıldı. Yaklaşık 27 milyon dolara yapılan 3 katlı merkezi çocuklarla beraber gezen Türkmen lider Berdimuhamedov mağazaları gezdi.

Ardından yine Polimeks tarafından 135 milyon avroya inşa edilen Kış Oyunları Spor Kompleksinin açılışını gerçekleştiren Berdimuhamedov ve beraberindekiler, buz pateninde Türkmen çocuklarla birlikte yurt dışından gelen grupların dans gösterilerini izledi. Gösteriler izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.

Polimeks tarafından yaklaşık 2 milyar dolara kurulmakta olan Olimpiyat Köyü içerisinde yer alan 10 bin kişilik kompleksin inşaatı 2.5 yılda tamamlandı. İki ayrı buz pateni bulunan kompleks kapsamında 100 kişilik konferans salonu, masaj salonları, yemekhane, kafeteryalar, labrotuvarlar ve antrenman salonları gibi onlarca ayrı bölüm bulunuyor. Ayrıca proje kapsamında konut da inşa edildi.

Türkmenistanda bağımsızlığın 20. yıldönümü dolaysıyla bu yıl 350 tesisin açılışı yapılacak. Devlet Başkanı Berdimuhamedov  Türk şirketlerinden Sedaş İnşaat tarafından Mari kentinde kurulan kütüphanenin açılış törenine de katılacak.
         AA


Geri Dön