Türk çeliği yapıcı fiyat rekabeti dışında kalite kriterlerinde de örnek gösterildi!
Türk üreticilere Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı'ndan bir güzel haber geldi. Bir Bakanlık yetkilisi, Türk çeliğinin yapıcı fiyat rekabeti dışında kalite kriterlerinde de örnek olduğunu ifade etti.
Mısır'a ithal edilen inşaat demirinin neredeyse tamamını tedarik eden Türk üreticilere, Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı'ndan bir güzel haber daha geldi. Bir Bakanlık yetkilisi, Türk çeliğinin yapıcı fiyat rekabeti dışında kalite kriterlerinde de örnek olduğunu ifade etti.
Türk çelik sektörü, geçen yıl yürütülen haksız rekabet soruşturmasından aklanarak çıkmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde koruma isteyen Mısırlı üreticilerin tekrar bir şikayeti gündeme geldi. Bu şikayete yönelik olarak geçtiğimiz hafta sonunda Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın olumsuz cevap verdiği ve dava açılmasının meşruiyetini kaybettiği yönünde duyum alındı.
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci "Aldığımız bir habere göre, Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili; Türk çeliğinin kalitesini emsal göstermiştir. Haksız rekabet yapmadığımız, dampingli ürün satmadığımız zaten daha öncesinde tescil edilmişti. Şimdi de ürün kalitemiz hakkında övgü almak bizi çok mutlu etti" dedi.
ÇİB Başkanı Ekinci, "Geçen seneki soruşturma esnasında Çelik İhracatçıları Birliği olarak, T.C. Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içinde Mısır’a ziyaret gerçekleştirerek, bir çok kuruma kendimizi anlatma şansı bulmuştuk. Mısır Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu’nun, son günlerde Türk çeliği hakkındaki olumlu ifadeler kullanmasını da kendimizi doğru bir şekilde anlatmamızın sonucu olarak görüyoruz" diyerek sözlerine devam etti.
Geçen sene Türk çeliğine yapılan soruşturma süresince, Mısır'da yüzde 6,8 oranında bir geçici vergi uygulanmıştı. O dönemde, koruma altına giren Mısır çelik üreticileri, art arda yaptıkları zamlarla büyük bir maliyet enflasyonuna sebep olmuştu. Namık Ekinci, "Haksız rekabet de, korumacılık da yanlıştır. Hem üretici hem halk için temel olan rekabetçi ortamdır. Mısır'da bu ortam vardır, Mısırlı sanayicilerin, enerjilerini verimliliğe harcamaları durumunda geliştirecekleri çelik sanayileri ile Türkiye'den daha da ileri gideceklerine inanıyorum.” diyerek açıklamasını bitirdi.