16 / 05 / 2024

Türk çiftçiler dikkat, Türkiye'de ilk defa üretildi! Hemen siz de bakıp ekebilirsiniz ilk defa göreceksiniz

Türk çiftçiler dikkat, Türkiye'de ilk defa üretildi! Hemen siz de bakıp ekebilirsiniz ilk defa göreceksiniz

Türkiye'de yaygın olarak üretilen siyah çayın ardından dikkat çeken yeni bir çay türü üretildi. Çiftçilere de çay türünü incelemeleri uyarısında bulunuldu.



Çay çiçeğinin ekim ve kasımda toplandığının altını çizen Küçükmustafa, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçen yıldan ürettiğimiz ürünleri bu yıl satışa çıkarmıştık. Yurt içi ve yurt dışı online satışlarımız oldu, elimizde ürün kalmadı. Bu yıl üreticilerimiz çok daha sıcak bakıyor ve kendi arazisinden topladıkları kaliteli güzel çay çiçeklerini bize getiriyorlar. Aldığımız yeni ürünleri laboratuvar şartlarında çeşitli işlemlere tabi tutuyoruz. Alınan çay çiçekleri özel bir kurutma tekniği ile kurutuluyor. Belli ölçülerde kurutulduktan sonra içime hazır hale getiriliyor. Özellikle mikrobiyolojik testler, küf analizleri yapılıyor. Sağlık testleri de yapılarak çay çiçeği içmeye hazır hale getiriliyor."

Küçükmustafa, çiçek çayının ilgi gördüğünü, piyasadan olumlu tepki aldıklarını da söyledi.

Bu gelişmeler üzerine üretimi hızlandırdıklarını belirten Küçükmustafa, gelecek yıllarda üretimi daha da artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Küçükmustafa, AR-GE çalışmaları ve ürünlerle yeni açılımlar yaptıklarını belirterek, "Çay çiçeğinden yapılan çiçek çayı da bu alanda yeni bir ürün olarak değer görmeye başladı." diye konuştu.

Sağlık açısından değerli olan bu ürünün az üretilebildiğini vurgulayan Küçükmustafa, "Çiçek çayının kilogramını 5 bin liraya satıyoruz. Önümüzdeki yıl için fiyatlandırmayı henüz yapmadık. Üretimimizi genelde 40 gramlık, 25 gramlık olarak paketliyoruz. Özel talebe göre de artırıp, azaltabiliyoruz." dedi.

ÇAYMER AR-GE Sorumlusu Muhammet Çomoğlu ise çiçek çayının yumuşak içimli olduğunu söyledi.

Çomoğlu, kaynadıktan sonra bardakta 5 dakika bekletilen suya 1 tatlı kaşığı çiçek çayı konulmasını, 3 dakika demlendikten sonra da tüketilmesini önerdi.

Çiçek çayının 3 kez demlenebildiğini anlatan Çomoğlu, ayrıca isteyenlerin diğer çaylar demlendikten sonra üzerine bir kaç parça çay çiçeği atarak harmanlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Merkezde görevli yüksek kimyager Havva Er, çayın antioksidanlar bakımından çok zengin olduğunu, çay çiçeğinde de aynı özelliklerin tespit edildiğini aktardı.

Bilimsel araştırmaların, çay çiçeğinde bağışıklık sistemini etkileyen besinin yüksek miktarda bulunduğunu gösterdiğine dikkati çeken Er, "Çay kateşinleri ve liteolin üzerinde yapılan klinik araştırmalarda, antioksidan, antikanser ve antiviral özellikler gösterdiği belirlendi. Bu bakımdan çay çiçeği doğal bir şifa kaynağı olarak tüketiliyor." diye konuştu.

Er, çiçek çayının ilk kez ve az miktarda üretildiğini de belirterek, şunları kaydetti:

"Çok değerli ve çok narin bir çiçek, çay çiçeği. Çin'de çay olarak tüketiliyor. Kozmetik alanında da tüketiliyor. Öksürüğe iyi geliyor ve balgam söktürücü özelliği var. Yaygın bir şekilde yararlı bir ürün olarak tüketiliyor. Araştırmalarla çiçek çayı ile bir açığı kapattık. İnşallah daha fazla alanda kapatabiliriz."

 


Geri Dön