25 / 12 / 2024

Türk çimento şirketleri ABD'de pazarında!

Türk çimento şirketleri ABD'de pazarında!

Türk çimento şirketleri ABD pazarında yatırım için harekete geçiyor. ABD altyapı yatırımlarına gelecek 10 yılda 1 trilyon dolarlık kaynak ayıracak.



Trump’ın seçilmeden önce altyapı yatırımlarına ağırlık vereceği mesajı yerli çimentocuları harekete geçirdi. Meksika sınırına örülmesi planlanan duvar, otoyolların yeniden yapımı ve havaalanlarının kapasitelerinin artırılacak olmasıyla ABD’de gelecek 10 yılda altyapıya 1 trilyon dolarlık kaynak ayrılması öngörülüyor. Ülkenin toplam çimento üretim kapasitesinin bunu karşılamada yetersiz olması ise şirketlerin ilgisini çekiyor. İlk etapta ABD standartlarına uygun üretim yapabilen 5 Türk çimento şirketinin pazara çeşitli yatırımlar yaparak girmesi bekleniyor. Şirketler şu anda pazar araştırması yapıyorlar. Sabancı grubuna ait Akçansa ve Çimsa’nın pazarda yatırıma hazırlandığı konuşulurken, Nuh Çimento da ABD ya da Kanada’da yatırım yapacak.


ABD’ye yapılan ihracatta hemen tüm şirketlerin klinker ve çimentosunu lojistiğini gerçekleştiren İlhan Trading’in CEO’su ve Nuh Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Çuhacı, Trump’ın seçilmesiyle birlikte ABD’de tüm havaalanları ve altyapının yenilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. ABD’deki otoyolların hemen hepsinin çürük olduğunu dile getiren Çuhacı, Türkiye’nin 30 yıl önceki durumunda olduğunu savundu. Sadece Meksika sınırına örülecek duvarın toplam 8-12 milyar dolara mal olmasını beklediklerini anlatan Çuhacı, “Altyapı yatırım planı 10 yılda 1 trilyon dolar. ABD’de bütün yollar beton. Türkiye’de olmayan bir sistem. Bunların kırılması, çatlaması 20- 30 yıl sonra oluyor. Beton yol çimento demek. ABD’nin tamamını karşılayacak üretim kapasitesi yok. Doğal olarak çimento ithal etmek zorundalar. İthalatı da yakın olduğu ülkelerden gerçekleştirecek. Çin’den ya da Meksika’dan ithal etmek istemeyebilirler. Duvarı yapmak için de çok fazla talepleri olacak. Türkiye şu an çimento gönderebiliyor gemilerle. ABD standartlarına uygun üretim yapabilen 5 firma var. Akçansa, Çimsa, Nuh, Oyak  Adana  ve Medcem” dedi.


Sabancı yatırıma hazır


ABD pazarı için çimento fabrikalarının ya yeni yatırım yapacaklarının ya da ABD’deki atıl bir fabrikayı satın alacaklarını ifade eden Çuhacı, Irak ve Suriye’nin bu durumda olması da göz önüne aldığında en iyi pazarın ABD olduğunu açıkladı. Türkiye’den ABD’ye 1 ton çimento göndermenin maliyetinin 100 dolar olduğunu belirten Çuhacı, şöyle devam etti: “Orada satış fiyatı ise 110- 120 dolar arası. Cazip bir pazar. Maliyetler aşağı da çekilebilir. O zaman kâr payı 30-40 dolarlara kadar çıkabilir. Böyle bir kâr marjı hiçbir yerde yok. Atıl kapasitesi olan çimento fabrikaları o nedenle ABD’de yatırım yapmak istiyorlar. 6 milyon tonluk üretim kapasitesi olup 4 milyon tonunu kullanabilen adam, ‘ne de olsa klinkeri üretiyorum, gidip ABD’ye bir değirmen kurarım. Klinkeri buradan ihraç eder, öğütüp, çimentoyu satarım’ diyor. Türkiye’de kurulu kapasite 110 milyon tona yakın. Klinker de 75-80 milyon ton. Bunun 60 milyon tonunu kullanabiliyoruz. Bunu üretip, satamıyoruz. Pazar yok. Türk çimentocusu esasen ABD’ye değirmen kurarak başlamayı düşünüyor. Pazarı görüp, yatırımı büyütebilirler. Değirmen 20-30 milyon dolara kurulabiliyor. 3-4 milyon dolar da başlama sermayesi olur.” 


Sabancı Holding daha önce düzenlediği bir basın toplantısında çimento grubu şirketleriyle ABD'ye yatırım aşamasında olduklarını açıklamıştı. Limanda bir bölgeye değirmen kuracak olan holding, Türkiye'den göndereceği klinkeri burada öğütüp, silolarda depolayarak satış yapacak.


Antidamping davaları olabilir


ABD’de geçtiğimiz haftalarda yapılan bir çimento konferansına geniş bir Türk ekibiyle birlikte katıldıklarını anlatan İlhan Trading’in CEO’su ve Nuh Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Çuhacı, “Potansiyeli hepimiz gördük. ABD’liler bizi istemeyecektir, köstek olacaklar. Onlar da şu an büyük paralar kazanıyorlar. Fiyatların düşmesini göze alamayacaklar. Demirde yaptıkları gibi sürekli antidamping davası açabilirler. Bizde de demirciyle, çimentocu birlikte hareket edebilir. Mesela navlun fiyatları aşağıya çekilebilir. Gemiyle mal gönderirken, 20 bin tonun altındaki her gönderim yüksek maliyettir. Bu hedef fiyatı bulmayı zorlaştırır. O yüzden demirci ve çimentocu 1 gemi tutacaklar, 25 biner ton mal koyacaklar. 20 dolarlık navlun 17- 18 dolarlara düşecek” dedi.



Dünya


Geri Dön