06 / 05 / 2024

Türk Dünyası Riyad AVM Bakü'de açıldı!

Türk Dünyası Riyad AVM Bakü'de açıldı!

Bakü´de `Türk Dünyası Riyad Alışveriş Merkezi´ adıyla inşa edilen bir yatırım da hizmete açıldı



Hazar petrollerinin eskiyen demir-çelik altyapısından çıkacak bütün metali bir Türk şirketi, Dağıstan Hakan Turanlı (DHT) Holding temizleyecek. Coca-Cola İçecek ise, 1994´ten beri Bakü´de üretim yapan fabrikasında ilk kez Azeri armudu Dushes´den gazlı içecek üretimine başladı.

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan´ın 2 günlük Azerbaycan ziyareti bu ülkeye yatırım yapan Türk işadamları için umutlu beklenti yarattı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile görüşüp işadamlarının sorunlarını anlatan Çağlayan, bir taraftan da Bakü ve çevresindeki Türk yatırımlarının açılışlarına katıldı. Azerbaycan´daki en büyük sanayi yatırımı olan Türk şirketi Dağıstan Hakan Turanlı Holding´in (DHT Holding) 200 milyon dolarlık demir çelik tesisini de ziyaret eden Zafer Çağlayan, 1000 kişilik doğrudan istihdam yaratacak bu tesisin Türk yatırımları açısından anlamlı olduğunu vurguladı.

Kirliliğe çözüm

DHT Holding Başkanı Dağıstan Turanlı ise, tesisin hem sanayi hem de `çevre kirliliğine´ çözüm için kritik bir yatırım olduğunu vurguladı. Turanlı, "Tesisimizde ağırlıklı olarak Hazar Denizi petrol platformlarının eskimiş ve deniz içinde çöp olmuş metal kalıntılarını kullanacağız. Böylece hem Hazar Denizi´nin metal kirliliğine son vereceğiz hem de bu kaynaktan ürettiğimiz kaliteli inşaat demirleriyle Azerbaycan iç pazarını ithalattan kurtaracağız. Fazla üretimi de buradan ihraç edeceğiz" dedi.

Armutlu lezzet

1994´ten beri Bakü´de yatırım yapan Türkiye merkezli Coca-Cola İçecek ise, fabrikasında ilk kez Azeri armudu Dushes´den asitli içecek üretimeye başladı. Bunun için fabrika içinde bir üretim bantı kuran firma, hem Azerbaycan´ın yerel bir lezzetini pazara sürmüş oldu hem de bu ülkedeki yatırımını büyüttü. Ürün "Fanta Düşes" adıyla piyasaya çıkıyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Coca-Cola yetkililerine Türkiye´de de benzer yerel ürünlerle yeni üretimler olabileceğini söyledi ve tadına baktığı Fanta Düşes´i beğendi. Coca-Cola İçecek, Azerbaycan´da gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını yapıyor. Azerbaijan Coca-Cola Bottlers (ACCB), 52 milyon ünite kasa (300 milyon litre) üretim kapasitesine sahip. 8 marka üreten firmada 300 kişi çalışıyor. Firmanın Azerbaycan´da bugüne kadar toplam yatırımı da 100 milyon doları buldu.

Alışveriş merkezi

Bakü´de `Türk Dünyası Riyad Alışveriş Merkezi´ adıyla inşa edilen bir yatırım da hizmete açıldı. Ayrıca, Türk mobilya markası Doğtaş ve dondurma kafe zinciri Mado da ilk yatırımlarını yaptı.
Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet


Geri Dön