28 / 04 / 2024

Türk inşaat firmaları Erbil'e akın etti

Türk inşaat firmaları Erbil'e akın etti

Irak'ın en güvenli bölgesi sayılan Erbil şehrinde yükselen yeni yapı ve konut projelerini Tepe, Elegan, Yüksel, Taşyapı ve Cengiz İnşaat gibi Türk firmaları yapıyor



Kuzey Irak'ın güvenlik açısından en emniyetli bölgesi kabul edilen Erbil, savaş sonrasında inşaat alanında yeniden yapılanıyor. Kentin büyük bölümünde yeni konut ve yapılar yükseliyor. İnşaatta Türkler başı çekiyor. Erbil'de inşaatları devam eden apartman ve konutların önemli bir kısmını Tepe, Elegan, Yüksel İnşaat, Taşyapı ve Cengiz İnşaat'ın yaptığı belirtildi.
Erbil'de açılan ülkenin en büyük alışveriş ve yaşam alanı merkezi olan Majidi Mall'ın sahibi Türk ve Irak vatandaşı Ahmet Al Majidi'nin oğlu Hürol Al Majidi'nin verdiği bilgiye göre, Türk müteahhitler Erbil'de inşaatçılıkta başı çekiyorlar. Türkler Erbil'de yol, iş merkezleri ve toplu konut yapıyor.
Türkiye'de Mersin ve İstanbul'da merkezleri bulunan Irak'ta gıda, inşaat, tekstil, ticaret, petrol, gayrimenkul ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteren Hewa Grubu'nun sahibi  Al Majidi ailesi Erbil'de 2.6 milyon metrekare alanda 1500 villa ve 1500 konut içeren bir projeyi gerçekleştiriyor.

`Vergi yok, arsa bedava'
Türk müteahhitlerin inşaat sektöründe ülkede dikkat çektiklerini anlatan Hürol Al Majidi, iş gücünün ve malzemenin Türkiye üzerinden geldiğini söyledi. Al Majidi, Türk girişimcileri Irak'a yatırım yapmaya çağırırken, yatırımcılara sağlanan arsa ve vergi kolaylıklarına dikkat çekerek, ülkede ticari işlemlerde herhangi bir vergi alınmadığını belirtti.
Hürol Al Majidi, yatırımcılara bedava arsa verildiğini ve 15 yıl süre ile vergi alınmadığını söyledi.
Al Majidi, "Vergi yok, her türlü yatırım kolaylığını sağlamaya devam edeceğiz. Yönetimin planı Erbil'i eski cazibesini krizden sonra kaybeden Dubai'nin yerine geçmek" dedi.
Yabancı ülkelerin Erbil'de konsolosluklar açarak, konsolos aracılığıyla kendilerine ulaştıklarını ve hastaneden, üniversiteye, eğlence merkezinden konuta her alanda iş peşinde koştuklarını belirten Hürol Al Majidi, Türklerin Erbil'de var olmalarının komşu bir ülke olarak önemli olduğunu söyledi.

Sokak ortasında para bırak git
Erbil şehri asayiş açısından insanlara güven verse de halk, ülkede uzun yıllar yaşanan şiddet ve baskının etkisiyle sokağa bırakılan paraya dokunmuyor.
Sokakta karton kutular üzerinde işleyen döviz borsası buna bir örnek olarak gösteriliyor. Cuma namazına giden dövizci namaz dönüşünde parasını yerinde bulabiliyor. Çünkü anlatılanlara göre, şehirde herkes aynı zamanda gönüllü polislik de yapıyor.
Kadife Şahin/Milliyet


Geri Dön