27 / 04 / 2024

TÜRK-İŞ'ten son dakika asgari ücret açıklaması: 2024 maaş zammı görüşmelerinde bir ilk yapılacak!

TÜRK-İŞ'ten son dakika asgari ücret açıklaması: 2024 maaş zammı görüşmelerinde bir ilk yapılacak!

Asgari ücret 2024 yılı maaş zammı merak edilirken açıklamalar peş peşe geliyor. TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçiye yer vereceklerini açıkladı. 



Milyonlarca maaşı etkileyecek asgari ücret zammı için geri sayım başladı. 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret zammı görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. İşçi, işveren ve hükümet kanadından oluşan 15 kişilik heyet 2024 asgari ücret maaş zammında ortak karara varmak için toplanacak.

Bu kapsamda görüşmelerde yer alacak TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, yaptığı açıklamada, 2024 yılı geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını ifade etti.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti, işveren, işçi ve hükümetten 5'er olmak üzere 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediğini hatırlatan Atalay, "Komisyonda 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde bu sene farklı mesleklerden asgari ücretli 4 işçi yer alacak. TÜRK-İŞ yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan akaryakıt pompacısı, garson, kasap ve berber gibi farklı mesleklerden 4 işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek. Önceki yıllarda 1 işçi komisyonda yer alıyordu, bu yıl ilk kez 4 işçi pazarlık masasında olacak."

TÜRK-İŞ ten son dakika asgari ücret açıklaması: 2024 maaş zammı görüşmelerinde bir ilk yapılacak!

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5 kişilik temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya davet ediliyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar alıyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın yer aldığı tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

TÜRK-İŞ ten son dakika asgari ücret açıklaması: 2024 maaş zammı görüşmelerinde bir ilk yapılacak!

ASGARİ ÜCRET NE KADAR 2023?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15.762,04 TL. Bunun 13.414,50 TL brüt asgari ücret, 2.079,25 TL sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Urla'da arazi almak isteyenlere müjde! Karayolları Ovacık'taki 8.753 metrekarelik araziyi satıyor! 

Ankara AP Forest Villaları'nda yüzde 50 peşin 12 ay vade fırsatı! Teslimler 3 ay sonra!

Grand Sapphire Resort and Residences'ta hemen teslim fırsatı! 1+1, 2+1 konut fiyatları ne kadar?


Geri Dön