18 / 05 / 2024

Türk karavanı Caretta 21 ülkeye ihraç ediliyor!

Türk karavanı Caretta 21 ülkeye ihraç ediliyor!

Dünyanın 45 ülkesinde patenti alınan iki kişilik karavan "Caretta", AB ülkeleri başta olmak üzere, Avustralya, Japonya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ediliyor



Dünyanın 45 ülkesinde patenti alınan iki kişilik mini karavan "Caretta", Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere, Avustralya, Japonya, İran ve Birleşik Arap Emirliklerinin de arasında yer aldığı 21 ülkeye ihraç ediliyor.

Başoğlu Karavan Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Engin Başoğlu, yaptığı açıklamada, 35 yıldan beri Türkiyede karavan üretimi yaptıklarını belirterek, benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle 5 yıl önce ufak bir karavan geliştirme üzerine odaklandıklarını söyledi.

Kısa süren bir çalışmanın ardından tasarımı tamamen kendisine ait olan mini karavanı geliştirdiğini ifade eden Başoğlu, "Son dönemlerde enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ufak bir bir karavan yapma düşüncemiz ortaya çıktı. Çünkü yurt dışında, Avrupada karavanı muazzam derecede kullanan bir kitle var. Türkiye, Avrupaya kıyasla yüzde 1de bile değil. Ne yapabiliriz düşüncesi içinde minik bir karavan üretmeyi düşündüm. Avrupada şu anda böyle bir üretim yok. Türkiyede de yoktu. Tamamıyla tasarımı kendime ait, Caretta 1500 ve 1200 modellerini piyasaya sunduk" şeklinde konuştu.

Geliştirdikleri modelle 2008 yılında Almanyada bir fuara katıldıklarını belirten Başoğlu, Carettanın çok beğenildiğini söyledi. Başoğlu, Avrupaya gönderdikleri modellerle tereciye tere sattıklarını kaydederek, "Caretta marka olmaya doğru gidiyor. Şu anda 21 ülkeye ihracat yapıyoruz. En son Japonyaya gönderildi, geçen hafta. Avustralyaya 5 tane göndereceğiz. Önümüzdeki hafta ve bu hafta sonu yetiştirebilirsek de İspanyaya göndereceğiz. Caretta değişik bir versiyon oldu, herkesin çok beğenisini kazandı.
Özelikle büyük karavanda ne kadar aksesuar varsa Carettada bunlar da olabiliyor. Yan çadırıyla birlikte personeli 4 kişiye çıkarabiliyorsunuz. Tuvaletinden tutun, buzdolabından, klima, kalorifer sistemi, güneş enerjisi sistemine varıncaya kadar Caretta bütün bunları içinde toparlayabilen bir ürün" diye konuştu.

Türkiyede karavan kullanımını düzenleyen kanunların Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğuna dikkati çeken Başoğlu, Carettanın minik olması nedeniyle Avrupa ve Türkiyede trafik tescil kaydına dahil olmadığını söyledi.

Tescil kaydı zorunluluğunun bulunmayışı ve ekonomik oluşu nedeniyle ürünün büyük bir rağbet gördüğünü anlatan Başoğlu, "Ürünü gönderdiğimiz ülkelerde katlamalı siparişlere ulaşacağız. Japonyada çok iddialı olacağımız kanısındayız, şu anda mallar yolda. 20 güne kadar inecek, hemen arkasından siparişin devam edeceğini düşünüyoruz. Aşağı yukarı AB ülkelerinin tümüne ihracatımız var. Teknoloji devi Japonyaya göndermeye başladık. Avustralyaya gönderiyoruz. Tayvan, İran, Dubai var. Hedef kitlemiz şimdi Güney Amerika, Amerika ve Kanada gibi ülkeler. Afrika pazarına da girmek istiyoruz" dedi.

"DEPREM SORNASI GEÇİCİ KONAKLAMA İÇİN KARAVAN KULLANILABİLİR"

Başoğlu, Van depreminin ardından prefabrike konutlar ve çadırlarla uğraşmak yerine, geçici konaklama için karavanların kullanılmasının daha uygun olacağını söyledi.

Türkiyenin deprem kuşağında yer aldığına dikkati çeken Başoğlu, "20 seneden beri söylüyoruz ama kimse bu konuyla ilgilenmiyor. Memleketimiz deprem ülkesi, bizimle bu konuda işbirliği içine girseler... Devletin elinde 300-500 tane karavan olsa... Yazık değil mi Vanda bir sürü insan çadırlarda. Bu ürünler verilir, deprem geçtiğinde veya kalıcı konutlar olduğunda bu karavanlar tekrar devletin parklarına alınır. Amerikadaki New Orleansa binlerce karavan sevk edildi. Bu karavan kültürünün gelişmesini de sağlar" dedi.

Mini karavana Caretta adını vermelerinin özel bir anlamı olduğunu kaydeden Başoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Caretta evini sırtında taşıyan bir hayvan, firma amblemimiz de zaten kaplumbağa. Bu nedenle bu mini kavarana Caretta adını verdim. Çok ufak, çok fonksiyonel ve güzel bir ürün. Patenti bize ait, 45 ülkede patenti var. Başbakanımız beyanatında yiğitler arıyorum dedi ama biz 5 senedir bu yiğitliği yapıyoruz."

Fiyatı 9 bin lira civarında olan mini karavanda, 40 amperlik akü, portatif ithal tuvalet, buzdolabı, tek gözlü LPGli ocak, 20 litrelik su tankı, havalandırma paneli, güneş enerjisi paneli, özel çadır, özel anten, çadır lambası, araç sinyalizasyon lambası, lavabo, LCD TV, teyp-radyo ve DVD oynatıcı bulunuyor.

AA


Geri Dön