22 / 12 / 2024

Türk Kızılay Pakistan’daki azreti İbrahim Camisi'ni yeniden inşa edecek!

Türk Kızılay Pakistan’daki azreti İbrahim Camisi'ni yeniden inşa edecek!

Türk Kızılay tarafından, unutulmaya yüz tutan Hazreti İbrahim Camisi'nin yeniden inşa edilmek üzere temeli atıldı...



Türk Kızılay, Pakistan’da yıkılmaya yüz tutan 118 yıllık tarihi Hazreti İbrahim Camisi'ni yeniden inşa edecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  Pencap eyaletinin Jhang kentindeki Hokran Çak köyünde yıkılmak üzere olan 1901 tarihli  caminin temel atma törenine Türk Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can, Uluslararası Programlar ve Operasyonlar Direktörü Alper Uluca, Pakistan Delegasyon Başkanı İbrahim Carlos Camilo ile çok sayıda kişi katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan temel atma töreninde konuşan Türk Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can, "Biz Peygamberimizin de söylediği gibi Müslümanların bir vücudun organları olduğuna ve bir organ zarar görürse tüm vücudun acı çekeceğine inanıyoruz" dedi. 

Can, özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında Alt Kıta Müslümanlarının Türkiye’ye yardım gönderdiğini belirtti. Can, sözlerine şu şekilde devam etti; "O zor günlerde bizi yalnız bırakmayanların başında Alt Kıta Müslümanları geliyordu. Dedelerimizin yardım aldığı dedelerinizi hiç unutmadık. Biz de sizin en çok yardıma ihtiyacınız olan deprem ve sel felaketlerinin ardından sizin yanınızda olmalıydık ve geldik"

Can, Pakistan'ın Jhang bölgesine gelen bir grup muhacir tarafından 1901 yılında inşa edilen caminin depremler nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini belirtti. 

Can, "Bu caminin kullanılamaz hale geldiğini duyduk ve yeniden inşa etmeyi taahhüt ettik. İnşallah bu cami bittiğinde hep birlikte burada ibadet edeceğiz." dedi. 

Eski caminin dayanıksız malzemeden inşa edildiğini ve temelinin binayı taşıyacak kadar derinde olmadığını kaydeden projenin baş mühendisi Muhammed Ahmed ise Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Muhammed Ahmed, "Caminin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyordu. İnşallah bir yıl sonra bu inşaat bittiğinde 750 kişinin aynı anda ibadet edebileceği, yaklaşık 20 metre yüksekliğinde kubbeye sahip bir cami olacak. Caminin tüm süslemeleri ve malzemeleri yerel malzeme, teknik ve kültürel öğeler kullanılarak yapılacak." dedi.


Geri Dön