05 / 07 / 2024

Türk Lirası mevduatta faiz oranları yeniden tırmanışta! TL mevduat faizi ne kadar oldu?

Türk Lirası mevduatta faiz oranları yeniden tırmanışta! TL mevduat faizi ne kadar oldu?

Merkez Bankası’nın yabancı para mevduattan, TL mevduata yönelişi desteklemek amacıyla hayata geçirdiği uygulamaların ardından bankalar arasında faiz yarışı yeniden başladı. TL mevduatlarda faizlerin yeniden tırmanışa geçmesi bekleniyor.



MEVDUAT ORTALAMASI YÜZDE 55

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre 6 Ocak itibarıyla bankalardaki toplam mevduatın yüzde 55.57’si Türk Lirası mevduattan oluşuyor. Bu oran 2022’nin son 2 ayında döviz tevdiat hesaplarındaki gerilemeyle birlikte yüzde 56.34’e kadar yükselmişti.

Ancak 2023 yılının ilk haftasında yatırımcılar yeniden dövize yönelerek 3.4 milyar dolarlık alım yaptı. Ayrıca KKM’de son üç hafta içerisinde 95.4 milyar TL çıkışla birlikte TL mevduatın ağırlığı geriledi. Bu oranlar TCMB’nin ‘Liralaşma Stratejisi’ hedefinde belirtttiği yüzde 60’ın oldukça gerisinde yer alıyor.

Türk Lirası mevduatta faiz oranları yeniden tırmanışta! TL mevduat faizi ne kadar oldu?

TL MEVDUATA GÖRE TAHVİL ŞARTI!

Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatları teşvik etmek amacıyla bankaların menkul kıymet tesis oranını yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltti. Sözkonusu düzenlemeye göre, menkul kıymet tesis oranı mevduatta TL payı yüzde 50’nin altında kalan bankalar için yüzde 7 puan artırımlı, yüzde 50 ve 60 arasında olan bankalar için ceza niteliğinde 2 puan artırımlı uygulanacak. Bu oran; TL mevduatta TL payı yüzde 60 ile yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 puan indirimli, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 7 puan indirimli uygulanacak. TCMB bu uygulamalar ile banka bilançoları içerisindeki TL payının artırılmasını hedefliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön