04 / 05 / 2024

Türk lirası yüzde 30 değer kaybetti!

Türk lirası yüzde 30 değer kaybetti!

Fitch Ratings'in raporunda Türk lirasındaki yüzde 30'u bulan değer kaybının Türk şirketlerini olumsuz yönde etkileyebileceği belirtildi. Raporda TL'deki değer kaybının şirketlerin finansal profillerinde zayıflamaya neden olabileceği ifade edilerek, 10 Tür



Fitch Ratings dün yayımladığı raporda Türk lirasındaki yüzde 30 değer kaybının Türk şirketlerini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. 

Raporda TL'deki değer kaybının şirketlerin finansal profillerinde zayıflamaya neden olabileceği ifade edildi. Fitch, not verdiği 10 Türk şirketinin Türk lirasının düşüşünden etkilenme oranlarını incelerken TL'deki değer kaybının kredi notlarında meydana gelebilecek olası negatif etkilerini de mercek altına aldı. Raporda incelenen şirketlerin imalat, yiyecek-içecek, otelcilik ve enerji sektörlerinden olduğu belirtildi. 

Fitch'in listelediği şirketler şu şekilde:

» Yaşar Holding A.Ş. 

» Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. 

» Doğan Yayın Holding A.Ş. 

» Turcas Petrol A.Ş. 

» Coca Cola İçecek » Merinos Halı Sanayi ve Ticaret A.Ş. 

» Arçelik » Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş) » Yüksel İnşaat A.Ş. 

» Habas Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. 


PARA, DÖRT AYDIR GELİŞEN ÜLKELERDEN KAÇIYOR

 Boston merkezli EPFR Global, geçtiğimiz çarşamba günü sona eren haftada gelişmekte olan ülke borsa fonlarından 3.08 milyar dolarlık çıkış gerçekleştiğini belirtti. 

Yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerde bulunan tahvil ve borsa fonlarından yaklaşık 4.5 milyar dolar çektikleri açıklanırken borsa fonlarından çıkışların 16. 

haftasında da devam ettiği bilgiler arasında. EPFR, daha önceki haftalarda çıkışların 6 milyar dolarlık dilimler halinde olduğunu ifade etti. Gelişmekte olan ülke borsaları bu hafta yaklaşık yüzde 2 yükselerek Ekim 2013'ten bugüne en iyi performansı göstermiş oldu. 

EPFR'nin açıklamalarına göre gelişmekte olan ülke borsa fonlarından bu yılın başından itibaren görülen çıkışlar 21 milyar doları bulurken bu rakam geçtiğimiz yılın tamamı için 15.2 milyar dolar olarak belirtilmişti. 

Gelişmiş ülkelerin borsa fonlarına son haftada gerçekleştirilen 13.9 milyar dolarlık girişin 7.38 milyar dolarını ABD fonlarına girişler oluşturdu. 



Taraf


Geri Dön