28 / 04 / 2024

Türk Mimarlardan Mars'ta yaşam arayışı!

Türk Mimarlardan Mars'ta yaşam arayışı!

Mars’ta yaşam projesi Dünya’nın farklı lokasyonlarından mimarlar ve tasarımcıları bir konsept yarışma ile yeniden gündeme geliyor.  Türk Mimar Sunay Erdem önderliğindeki ekip Mars Gezegeni için piramidal şehir önerdi.



Erdem Mimarlar Kurucu ortaklarından Peyzaj Mimarı Sunay Erdem  önderliğindeki ekip Mars Gezegeni için piramidal şehir önerdi. Sunay Erdem, Mars'ta yaşam arayışı projesini şöyle anlattı..

Dünyadaki piramitlerin uzaylılar, tarafından yapıldığına dair efsaneler söylendi. Belki de bu uzaylılar Marslılardı. Uzun zaman bu böyle düşünüldü. O zaman Mars'taki ilk piramitleri de neden biz yapmayalım? Biz de Marslılar için uzaylı sayılırız. 

Bu fikir ile yola çıkan Türk ekibin projesini Peyzaj Mimarı Sunay Erdem şöyle özetledi: " Bu efsaneden yola çıkarak bizdeki piramitler bize önemli bir ipucu verdi, imkanlar az olunca en kolay yapılabilecek yapı piramittir. Evet, Mısırlılar zamanında bugünkü teknoloji yoktu ve ozamanın imkanıyla o kadar dev bir yapıyı ancak piramit olarak yapabildiler. Bizim de Mars gezegeninde kısıtlı imkanlara sahip olduđumuzdan en basit konstrüksiyonu, piramidi yapmak en mantıklıydı. 

Mars'ta yaşayabilmek için izole bir ortam gerekir. Atmosferde yoğun miktarda %95 karbondioksit bundan dolayı da radyasyon hakim, ortalama sıcaklık -63°C . Tüm bu faktörler dikkate alınmayınca kapalı bir mekan gerekliliği ortaya çıkıyor. Kapalı ama aynı zamanda güneş ışığı da alabilen, bitki üretimi, dolasısıyla oksijen üretimi için şart. Bir nevi bir sera ortamı. İçerisi dışarıdan farklı, dışarıdan koruyan bir kabuk. Aklımıza ilk gelen cam, ama onu Mars'ta üretmek zor. O zaman Mars'ta en kolay bulunabilen maddeyi arıyoruz, o da buz. Yeraltında bolca bulunuyor. Buz, güneş ışınlarını geçiriyor, fakat radyasyonu geçirmiyor. Aydınlık ortamı oluţturuyor ve çevreyle ilişki kurmamızı sağlıyor. Peki buzu nasıl temin edeceğiz? Yer altındaki buz tabakasına ulaşıp, buzu sıvılaştırıp yeryüzüne çıkaracağız. Donmamşi halini piramit iskeleye enjekte edip donmasını bekleyeceğiz. Hava zaten soğuk, ve hemen donacak. Böylece Mısırlıların kısıtlı imkanlarla inşaa ettikleri dev piramitleri biz de kısıtlı imkanlarla Mars'ta yapabiliriz.."

Türk Mimarlardan Mars ta yaşam arayışı!

Erdem Mimarlar Dünya genelinde geliştirdikleri sıradışı projeler ile tanınmaktadır. 5 kotada 50'den fazla ödüle sahip olan ekibin, Türkiye'de de en son Lüleburgaz için geliştirdikleri "Tarım Metropolü" fikri ile ses getirdiler.


Geri Dön