28 / 12 / 2024

Türk mühendislerin yurt dışında imza yetkisi olacak!

Türk mühendislerin yurt dışında imza yetkisi olacak!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yetkin Mühendislik Sınavının Türkiyedeki merkezi oldu. Amerikadaki NCEES ise sınava girme hakkını Türkiyede yalnızca İTÜ öğrenci ve mezunlarına verdi



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yetkin Mühendislik Sınavının Türkiyedeki merkezi oldu. Dünya çapında yapılan sınavla mühendislere, Yetkin Mühendislik Belgesi veren Amerikadaki NCEES (Mühendisler İçin Ulusal Sınav Merkezi), yaptığı denetim ve inceleme sonucunda sınava girme hakkını Türkiyede yalnızca İTÜ öğrenci ve mezunlarına verdi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, yetkin mühendislik uygulamalarının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Şahin, Amerikadaki Sınav Konseyinin incelemeleri sonucu İTÜ bu kuruluşun Türkiyedeki sınav merkezi oldu. Özellikle Van depreminden sonra ilk atılması gereken adımın yetkin mühendislik olduğunu bir kez daha gördük. Bu sınavla Türkiyede mühendislik uluslararası denetime açılmış olacak. Biz öğretim üyelerimize ve öğrencilerimize güveniyor, bu riski alıyoruz. Mezunlarımız bu unvanla yurt dışında artık sadece taşeron olarak çalışmayacak, imza yetkili mühendis olarak projeler alabilecek dedi.

Nasıl uygulanacak

Genellikle son sınıf öğrencilerinin katılacağı sınav 8 saat sürecek. Nisan ve ekim aylarında her ülkenin kendi mühendislik yasa ve kanunlarına göre uygulanacak sınavın sabah oturumunda 120, öğleden sonraki oturumunda ise 60 soru olmak üzere toplam 180 çok seçmeli soru yer alacak. Sınavın sabah oturumu matematik, mühendislikte istatistik ve olasılık, bilgisayar, temel kimya, iş etiği, mühendislik ekonomisi, mühendislik mekaniği, mukavemet, malzeme, akışkanlar mekaniği, elektrik ve magnetic alan, termodinamik konularını kapsıyor. Öğleden sonraki oturum ise kimya, inşaat, elektrik, çevre, endüstri ve makine mühendislikleri ve diğer disiplinleri içeriyor.

Sistemin şartları

Profesyonel yetkin mühendislik lisansını (PE Lisansı) alabilmek için öğrencilerin,

- ABET akreditasyonu almış bir üniversiteden mezun olması,

- Temel mühendislikte yetkinlik sınavını (FE) geçmiş olması,

- Mühendislik alanında en az 4 yıl iş tecrübesi olması,

- Derece aldığı mühendislik alanında Profesyonel Mühendislik (PE) yetkinlik sınavını başarıyla geçmiş olması gerekiyor.

Vatan


Geri Dön