03 / 05 / 2024

Türk müteahhit dünya ikinciliğine yükseldi

Türk müteahhit dünya ikinciliğine yükseldi

Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesinde Türkiye 31 firma ile Çin'den sonra ikinciliği aldı



Türkiye, bir önceki yıl yurtdışında yapılan işlerin esas alınarak hazırlanan listede, 50 firması bulunan Çin'in ardından 2'nci sıraya yükseldi. Türkiye Müteahhitler Birliği'nden (TMB) yapılan açıklamaya göre, ENR'nin her yıl yaptığı kıyaslamalı araştırmada, bir önceki yılda yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınıyor. Geçen seneki listede Türkiye'den 23 müteahhitlik firması bulunuyordu, rakam bu yıl 31'e çıktı. Listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının isimleri şöyle:

FIRSAT PENCERESİ VAR "
Enka, Gama, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa, TML.'' Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye'nin bu yükselişinde, yabancı rakiplerin önemli bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını belirterek, "Türk inşaat sektörünü etkisi altına alan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurt dışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde vatandaşlarımıza daha fazla iş yaratılması için yurt dışı müteahhitlik hizmetleri çok önemli bir fırsat penceresi
olmaya devam ediyor" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk müteahhitler dünya liginde ikinci oldu
Uluslararası alanda en fazla işi yapan 225 müteahhit firma listesinde geçen yıl 23 olan Türk müteahhit sayısı bu yıl 31'e yükseldi. Türkiye listede en fazla şirketi bulunan ikinci ülke oldu

Uluslararası inşaat sektörü dergisi “Engineering News Record (ENR)” tarafından bir önceki yıl yurtdışında yapılan işlerin esas alınarak hazırlandığı “Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi” listesinde bu yıl 31 Türk firması yer aldı. Türkiye, 50 firması bulunan Çin'in ardından listede ikinci sıraya yükseldi. İtalya, 26 firmayla Türkiye'yi izledi. Geçen yılın ikincisi ABD, bu yıl dördücü sıraya geriledi. Türkiye Müteahhitler Birliği'nden (TMB) yapılan açıklamaya göre, ENR'nin yaptığı araştırmada, bir önceki yılda yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınıyor. Geçen seneki listede Türkiye'den 23 müteahhitlik firması bulunuyordu, rakam bu yıl 31'e çıktı. Geçen yılki listede bulunan Yaşar Özkan ve Üstay İnşaat bu yılki listede yer almadı. Ant Yapı, Yapı Merkezi, Güriş, Polimeks, Kontek, Onur, Beta Tek, Çukurova, Eser ve Atlas Yapı ise geçen yıl listede olmayan ancak bu yıl yer alan firmalar olarak sıralandı.

‘Rekabet arttı'
TMB Başkanı Erdal Eren, Türkiye'nin bu yükselişinde, yabancı rakiplerin önemli bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını ifade ederek şöyle dedi:
“ABD, Kanada ve Çin gibi ülkeler krizin etkilerini bertaraf etmek ve istihdam yaratmak için kamu eliyle yürütülen altyapı çalışmalarına hız verdiler. Bu ülkelerin inşaat firmaları da yurtdışı yerine kendi ülkelerindeki işlere yöneldi. Çin'de bu eğilimin 2010'da daha da hızlanmasını bekliyoruz. Ayrıca kriz nedeniyle yurtdışı müteahhitlik pazarında rekabet arttı. Gelişmiş ülkelerin firmaları bu rekabete ayak uyduramadı.”

‘Fırsat var, destek gerek'
Türk firmalarının hem ülkelerindeki işlere yönelen firmalardan açılan boşluğu değerlendirdiğini hem de artan rekabet koşullarına ayak uydurabildiği için daha fazla iş aldığını anlatan Eren şunları söyledi:
“Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurtdışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde vatandaşlarımıza daha fazla iş yaratılması için yurtdışı müteahhitlik hizmetleri çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam etmektedir. Bu nedenle müteahhitlerimizin teminat mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır.”

‘2008'de 23.6 milyar dolarlık iş aldık'
TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerin 2007'de yurtdışında toplam 19.5 milyar dolarlık iş yaptığını, 2008'de ise bu tutarı yüzde 21 artırarak 23.6 milyar dolara yükselttiklerini bildirdi. Türk müteahhitlerin 2007'de en fazla işi 5 milyar dolarla Libya'da aldıklarını, 2008'de bu tutarın 2 milyar olduğunu kaydeden Eren şunları söyledi: “Libya bizim için bir okul. Son üç yılda yeni bir yatırım hamlesi başlatan bu ülkede Türk müteahhitlerin yaptıkları işlerin daha da artacağına inanıyoruz. Libya'nın yanı sıra Irak, K. Afrika, Rusya ve Körfez ülkeleri de müteahhitlerimizin hedef pazarları arasında yer alıyor.”

Çağlayan: Krizin fırsata çevrilebileceğini gördük
Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesine Türkiye'den 31 firmanın girmesini değerlendiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Müteahhitlik sektörümüz dünya sıralamasında ikinci sıraya yükselerek küresel kriz ortamında ülkemizin gurur kaynağı oldu” dedi.

Küresel krizden en az hasarla çıkma noktasında müteahhitlik sektörünün yurtdışında gerçekleştirdiği işler ve elde ettiği gelirlerin etkili olacağına işaret eden Çağlayan şunları kaydetti:
“Krizin fırsata dönüştürülmesi açısından müteahhitlerin bu başarısı önemli. Sektörün sorunlarının çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Milliyet

Müteahhitler, 23.6 milyar dolarlık iş aldı dünyada ikinci oldu
 
Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesinde, 2008'de 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı, bu yıl 31'e yükseldi. Uluslararası inşaat sektörü dergisi ‘Engineering News Record' (ENR) tarafından hazırlanan listede Türkiye, 50 firmayla lider Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşti.

Yurtdışında yapılan işler esas alınarak hazırlanan ‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesinde, 2008 yılında 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı, bu yıl 31'e yükseldi. Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi ‘Engineering News Record' (ENR) tarafından hazırlanan listede 31 şirketi bulunan Türkiye, dünya müteahhitler liginde bir basamak yükselerek, 50 firmayla lider olan Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk firmalarının bu başarısında, yabancı rakiplerin önemli bir bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin büyük rol oynadığını söyledi.

Çin liderliği bırakmadı

‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesi, ENR dergisinin tarafından bir önceki yıl yurtdışında yapılan işler esas alınarak hazırlanıyor. Her yıl açıklanan listede, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çin liderlik koltuğunu kimseye kaptırmadı. 2008'de 51 firmayla ilk sırada yer alan Çin, bu yıl ise 50 şirketle birinciliğini korudu. Türkiye ise geçen yıl 23 şirketle üçüncü sırada yer aldığı listede, bu yıl ABD'yi geride bırakarak, ikinci sıraya çıkmayı başardı. 2009 listesinde 31 şirketi bulunan Türkiye'yi de 26 şirketle İtalya izledi.

23.6 milyar dolarlık iş

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, ‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesiyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR tarafından her yıl dünyanın en büyük ilk 225 uluslararası müteahhitlik firmasını belirlemek üzere kıyaslamalı bir araştırma yapıldığı söyledi. Eren, bu araştırmada bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelirin esas alındığına işaret ederek, geçen yıl Türk müteahhitlerin ise yurtdışında toplam 23.6 milyar dolarlık iş yaptığını kaydetti.

Müteahhitler mutlu oldu

Bu yılki sıralamaya ülke dışında aldıkları işler sayesinde 31 Türk şirketin girdiğini belirten Eren, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl ilk 225 arasında 23 Türk firmasının yer alırken, ENR tarafından 27 Ağustos 2009'da yayınlanan yeni listede ilk 225'e giren Türk firması sayısı 31'e yükseldi. Son yıllarda Türkiye ilk 225'e giren müteahhitlik firması sayısı itibariyle ABD ve Çin'den sonra üçüncü geliyordu. Bu yıl ABD'nin önüne geçmiş ve Çin'den sonra ikinciliğe yükselmiş olmamız bizi ayrıca mutlu etti.”

Krizde yurtdışında iş fırsatları arttı

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk firmalarının bu başarısında, yabancı rakiplerin önemli bir bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını belirterek, şunları söyledi: “Böylelikle, kriz döneminde yurtdışındaki iş fırsatlarının çoğalacağını ve bunlardan en geniş ölçüde yararlanmak için müteahhitlerin rekabet gücünü azaltan sorunların çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini sıklıkla gündeme getirmiş olan Türkiye Müteahhitler Birliği'nin öngörüleri doğrulanmış oldu.”

Listeye giren 31 Türk şirket

‘DÜNYANIN En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesine 31 Tük şirket girdi. Listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının isimleri şöyle: “Enka, Gama, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa, TML.” Türk firmaları son dönemde Libya ve Irak pazarında çok sayıda iş aldı.

Teminat mektubu sorunu çözülsün

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurt dışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde Türk vatandaşlarına daha fazla iş yaratılması için yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam ettiğini söyledi. Eren, şöyle konuştu: “Bu nedenle, müteahhitlerimizin ‘teminat mektubu' konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır.”

ABD iki sıra gerileyerek dördüncü oldu

İLK 225'e giren firma sayısı esas alınarak yapılan listede, Çin 50 firmayla ilk sırada yer aldı. Geçen seneki listede 35 firmayla Çin'i takip eden ABD, 2009 yılı listesine 25 müteahhit sokabildi. ABD, bu yılki sıralamada iki basamak gerileyerek dördüncü oldu. Türkiye, 31 firmayla ABD'nin yerini aldı. İtalya, 26 firmayla Türkiye'yi izledi. 
Hürriyet

Türk müteahhitler, ABD'yi geçip dünya ikincisi oldu 
 
Dünya ekonomilerinde yaşanan durgunluğa rağmen Türk müteahhitlik sektörü önemli bir başarıya daha imza attı. Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidinin yer aldığı listede Türkiye, ABD'yi geçerek Çin'in ardından ikinci sıraya yükseldi

Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından her yıl düzenlenen ve bir önceki yıl yurtdışında yapılan işler esas alınarak hazırlanan "Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi'' listesinde bu yıl 31 Türk firması yer aldı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Müteahhitlik sektörümüz, dünya sıralamasında ikinci sıraya yükselerek küresel kriz ortamında ülkemizin gurur kaynağı olmuştur." dedi.
Zaman

Yurtdışında Türk deyince akla artık inşaatçı geliyor

Kimi Rusya'da konut, kimi Türkmenistan'da anıt inşa ediyor. Dünyada aranan marka haline gelen Türk müteahhitleri dünyanın en büyükleri listesine 31 isim sokarak ABD'lileri geçti

Türk inşaatçıları dünya markası oldu. Uluslararası inşaat sektörü dergisi ‘Engineering News Record' (ENR) tarafından yayınlanan “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi” listesinde geçtiğimiz yıl 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı bu yıl 31'e yükseldi. Böylece Türkiye bu sayı ile ABD'yi geride bırakarak dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada “Son yıllarda Türkiye ilk 225'e giren müteahhitlik firması sayısı itibariyle ABD ve Çin'den sonra üçüncü geliyordu. Bu yıl ABD'nin önüne geçmiş ve Çin'den sonra ikinciliğe yükselmiş olmamız bizi ayrıca mutlu etti” dedi.

MÜTEAHHİTLER KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Eren Türk firmalarının bu başarısında, yabancı rakiplerin önemli bir bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını ifade etti. Eren “Böylelikle, kriz döneminde yurt dışındaki iş fırsatlarının çoğalacağını ve bunlardan en geniş ölçüde yararlanmak için müteahhitlerin rekabet gücünü azaltan sorunların çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini sıklıkla gündeme getirmiş olan Müteahhitler Birliği'nin öngörüleri bir kez daha doğrulanmış oldu” dedi.

BAŞKAN EREN SEKTÖRE DESTEK İSTİYOR

Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurt dışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde Türk vatandaşlarına daha fazla iş yaratılması için yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam ettiğini belirten Eren, “Bu nedenle, müteahhitlerimizin teminat mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır” dedi.

Çağlayan: Küresel krizde gurur verici

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ENR'nin yaptığı araştırmayı değerlendirirken “Müteahhitlik sektörümüz dünya sıralamasında ikinci sıraya yükselerek küresel kriz ortamında ülkemizin gurur kaynağı olmuştur” dedi. Çağlayan yaptığı açıklamada, müteahhitlik sektörünün 1990 yılından itibaren yurt dışında aldığı işler ve gerçekleştirdiği projelerle  Türkiye'ye ciddi anlamda döviz kazandırdığını, bir taraftan istihdam yaratırken diğer taraftan da ülkeyi yurt dışında en iyi şekilde temsil ettiğini vurguladı.Küresel krizden en az hasarla çıkma noktasında müteahhitlik sektörünün yurt dışında gerçekleştirdiği işler ve elde ettiği gelirlerin etkili olacağına işaret eden Çağlayan, “Krizin fırsata dönüştürülmesi ve krizin beraberinde fırsatları getirdiğini göstermesi açısından müteahhitlik sektörümüzün bu başarısı önem arz etmektedir” dedi.  Çağlayan, müteahhitlik sektörünü “Türk bayrağını dünyanın pek çok coğrafyasında başarılı bir şekilde dalgalandırdıkları'' için tebrik etti.

Listede Rus pazarının yıldızları ağırlıkta

Listeye her yıl giren Enka, Gama, Rönesans gibi Rusya pazarının yıldızlarının yanında bu yıl 10 yeni şirket daha listeye dahil oldu. Moskova'nın en yüksek ikiz binalarını da içinde barındıran Moskow City projesini üstlenen Ant Yapı listeye 70'inci sıradan girmeyi başardı. Önceki yıl 68. sırada yer alan ve yine Rusya pazarının en önemli oyuncusu olan Rönesans İnşaat ise 85'inci oldu. Listeye bu yıl yeni giren şirketler arasında Yapı Merkezi, Güriş, Polimeks, Kontek, Onur, Beta Tek, Çukurova, Eser ve Atlas da yer aldı. Türkmenistan'da bugüne kadar Bağımsızlık Anıtı, National Park gibi 60'ı aşkın projeye imza atan Polimeks listeye 159'uncu sıradan girerken, Libya'nın en yüksek binası Burj Bulayla'ya imza atan Summa ise listede 171'inci oldu. Cezayir ve ABD pazarındaki konut prodjeleriyle bilinen Atlas Yapı ise listeye 207'nci sıradan girmeyi başardı. Dünyanın farklı bölgelerinde bugüne kadar 50'yi aşkın proje gerçekleştiren Orhun Kartal ve Coşkun Yılmaz'ın ortaklığındaki Kayı İnşaat ise bu yıl 126'ncı sıraya geriledi. 1995 yılında Arif Adıyaman tarafından kurulan ve daha sonra Haluk Nayman'ın katılımıyla Rusya'da gücünü pekiştiren Kontek İnşaat ise bu yıl 161'inci sıradan listeye girdi.
Star

Türk müteahhitlerinin büyük başarısı
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından her yıl düzenlenen ve bir önceki yıl yurt dışında yapılan işler esas alınarak hazırlanan ‘Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesinde bu yıl 31 Türk firmasının yer aldığını ve Türkiye'nin 50 firması bulunan Çin'den sonra listede 2. sıraya yükseldiğini bildirdi

Çağlayan, “Müteahhitlik sektörümüz dünya sıralamasında ikinci sıraya yükselerek küresel kriz ortamında ülkemizin gurur kaynağı olmuştur” dedi. Bakan Çağlayan yaptığı açıklamada, müteahhitlik sektörünün 1990 yılından itibaren yurtdışında aldığı işler ve gerçekleştirdiği projelerle Türkiye'ye ciddi anlamda döviz kazandırdığını, bir taraftan istihdam yaratırken diğer taraftan da ülkeyi yurtdışında en iyi şekilde temsil ettiğini vurguladı. Sektörün, Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi ENR'nin yaptığı değerlendirmelerde sürekli üst sıralara çıktığını, şimdi de ABD'nin müteahhitlik sektörünü geride bırakarak Çin'in ardından ikinci sıraya yükseldiğini belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu durumun, Türk işçilerinin, mühendislerinin ve mimarlarının da kabiliyet, eğitim ve yeteneklerini ortaya koyması bakımından önemli olduğuna işaret etti.
Radikal

Türk müteahhidi Çin'den sonra dünya ikincisi oldu

'Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesinde bu yıl 31 Türk firması yer aldı. Türkiye, listede 50 firması bulunan Çin'in ardından 2'nci sıraya yükseldi

Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi 'Engineering News Record (ENR)' tarafından hazırlanan 'dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesinde bu yıl 31 Türk firması yer aldı. Türkiye, bir önceki yıl yurt dışında yapılan işler esas alınarak hazırlanan listede, 50 firması bulunan Çin'in ardından 2'nci sıraya yükseldi. Türkiye Müteahhitler Birliği'nden yapılan açıklamaya göre; ENR'nin her yıl yaptığı kıyaslamalı araştırmada, bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınıyor. Geçen yılki listede Türkiye'den 23 müteahhitlik firması bulunuyordu, rakam bu yıl 31'e çıktı. Listedeki Türk müteahhitlik firmalarının isimleri şöyle: "Enka, Gama, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa, TML."

'Rakipler iç pazarlarına döndü'
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye'nin bu yükselişinde, yabancı rakiplerin önemli bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de rol oynadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Müteahhitlerimizin rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır." Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, "Müteahhitlik sektörümüz ikinciliğe yükselerek kriz ortamında ülkemizin gurur kaynağı olmuştur. Sektörümüzün sorunlarının çözümü noktasında çalışmaları sürdürmekteyiz" dedi.
Takvim

Türk müteahhitler dünya ikincisi oldu
Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesinde 31 Türk firması yer aldı. Türkiye listede 50 firmayla ilk sırada bulunan Çin'in ardından 2. olmayı başardı. TMB Başkanı Eren: Türk müteahhitleri 2008 yılında 23.7 milyar dolarlık iş yaptı

Yurtdışında yaptıkları işlerle dikkat çeken Türk müteahhitlik firmaları, sınır tanımıyor. Türk müteahhitler, dünyanın en iyi firmaları arasında ABD'yi geride bırakarak Çin'den sonra ikinci oldu. Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi 'Engineering News Record (ENR)' tarafından bir önceki yıl yurtdışında yapılan işler esas alınarak hazırlanan, 'Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesi yayınlandı. 31 Türk firması da dünyanın en iyi müteahhitlik firması arasına girdi. Listede, Çukurova Grubu'na bağlı Baytur İnşaat da yer aldı.

BAYTUR İNŞAAT LİSTEDE
İşte listedeki 31 Türk firması: Enka, Gama, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA,  Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP,  Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko,  Eser, Atlas Yapı, Mesa, TML. Türk firmalarının başarısını değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türkiye'nin bu yükselişinde, yabancı rakiplerin önemli bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin büyük  rol oynadığını kaydetti. Eren şöyle devam etti: 'Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan krizin en az  hasarla atlatılması ve yurtdışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde vatandaşlarımıza daha fazla iş yaratılması için yurtdışı müteahhitlik hizmetleri çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, müteahhitlerimizin Teminat Mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır.

ABD'Lİ FİRMALARI BİLE GERİDE BIRAKTIK
225 firmanın yer aldığı listede, 50 Çinli firma bulunuyor. Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığı listede, İtalya 26 firmayla üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl 35 firmayla ikinci sırada yer alan ABD ise 25 firmayla dördüncü sıraya düştü. Böylece Türk firmaları, ABD yanında, Japon, Koreli, İspanyol ve İngiliz rakiplerini geride bırakmış oldu.

Libya'ya teşekkür
KONUYA yönelik AKŞAM'a değerlendirmede bulunan TMB Başkanı Eren, Türk müteahhitlik sektörünün 2008 yılında 23.7 milyar dolarlık iş yaptığını belirterek, 'Son yıllarda uluslararası pazarlarda çok büyük iş hacmimiz oldu. Bu başarımız Libya pazarından kaynaklanıyor. Bize o ülkede büyük iş yapma imkanı verildi. Bizim için büyük önemi var. Libya'nın kalkınma hamlesinde Türk müteahhitlere öncelik verildi ve bu başarılı trendi yakaladık. Geldiğimiz noktada, Libyalı yetkililere, Türk müteahhitlerin önünü açmış olmalarından dolayı teşekkür ediyorum' dedi.
Akşam

İnşaatçı atağa kalktı
Dünyanın en büyük 225 müteahhidi listesinde 2008'de 23 olan Türk firması sayısı bu yıl 31'e çıktı.Türkiye dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya yükseldi. TMB Başkanı Eren, teminat mektubu sorununun çözülmesini istedi

Türk inşaat firmalarının uluslararası pazarlarda etkinliği giderek artıyor. Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi “Engineering News Record (ENR)” tarafından bir önceki yıl yurtdışında yapılan işlerin esas alınarak hazırlandığı “Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi'' listesinde bu yıl 31 Türk firması yer aldı. Türkiye, 50 firması bulunan Çin'in ardından listede 2. sıraya yükseldi. Türkiye Müteahhitler Birliği'nden (TMB) yapılan açıklamaya göre, ENR'nin her yıl yaptığı kıyaslamalı araştırmada, bir önceki yılda yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınıyor. Geçen seneki listede Türkiye'den 23 firma bulunuyordu, rakam bu yıl 31'e çıktı.

ÇİNLE FARK KAPANIYOR
İlk 225'e giren firma sayısı esas alınarak yapılan listede, Çin 50 firmayla ilk sırada yer aldı. Çin'in önceki yıl listede 51 firması yer alıyordu. Geçen seneki listede 35 firmayla Çin'i takip eden ABD, 2009 yılı listesine 25 müteahhit sokabildi ve listenin 4. sırasına geriledi. TMB Başkanı Erdal Eren, Türkiye'nin bu yükselişinde, yabancı rakiplerin önemli bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını söyledi. Eren, şöyle devam etti:

YÜKLERİMİZİ HAFİFLETİN
“Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurtdışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde vatandaşlarımıza daha fazla iş yaratılması için yurtdışı müteahhitlik hizmetleri çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, müteahhitlerimizin Teminat Mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır.”

İŞTE FİRMALARIMIZ
Enka
Gama
Ant Yapı
Tekfen
Rönesans
TAV
Nurol
Yüksel
STFA
Baytur
Kayı
Yapı Merkezi
Güriş
Yenigün
Polimeks
Kontek
Onur
GAP
Hazinedaroğlu
Summa
Makyol
Beta Tek l Rasen
Cengiz
Çukurova
Doğuş
Alarko
Eser
Atlas Yapı
Mesa
TML
Bugün


Geri Dön