28 / 04 / 2024

Türk müteahhitler 128 ülkede 10 bini aşkın proje üstlendi!

Türk müteahhitler 128 ülkede 10 bini aşkın proje üstlendi!

TMB Başkan Vekili ve Summa Turizm Yatırımcılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, "Türk müteahhitler 128 ülkede üstlendiği 10 binin üzerinde proje ile bugüne kadar yaklaşık 420 milyar dolarlık hacim yarattı" dedi.



Avusturya’nın Türkiye Büyükelçisi Johannes Wimmer, Türk Eximbank ile OeKB Gruppe arasında imzalanan anlaşmanın ikili ticari ilişkilerin üçüncü pazarlarda geliştirilmesi adına cesaret verici olduğunu dile getirdi. 

Dünya'dan Hüsniye Güngör'ün haberine göre; Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Advantage Avusturya, Türk Eximbank ile Avusturya’nın ihracat kredi kuruluşu OeKB Gruppe, inşaat sektöründe Afrika başta olmak üzere üçüncü pazarlardaki potansiyel iş birliklerinin konuşulduğu bir webinar gerçekleştirdi. Avusturya’nın Türkiye Büyükelçisi Johannes Wimmer, pandemi baskısı altındaki ekonomi ortamında ikili ticari ilişkilerin üçüncü pazarlarda geliştirilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Türk müteahhitler 128 ülkede 10 bini aşkın proje üstlendi!

‘Türk ve Avusturyalı Şirketler Ortak Finansman ile Üçüncü Pazarlarda Birlikte Daha Güçlü’ başlıklı webinarda açıklamalarda bulunan Wimmer, “Pandemi nedeniyle ekonomiler büyük baskılarla karşı karşıya. İşbirliğini güçlendirmek ve derinleştirmek bu ortamda çok önemli. Dolayısıyla ocak ayında iki ülke eximbankları arasında imzalanan anlaşma önemli ve çok cesaret verici” dedi. Avusturya istatistiklerine göre Avusturya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2020’de 3,8 milyar Euro olarak gerçekleştiğini söyleyen büyükelçi “Avusturya’nın Türkiye’ye ihracatı yüzde 8 artarken Türkiye Avusturya’ya ihracatını sabit tutmayı başardı. Ekonomik ilişkilerimizi üçüncü pazarlarda daha da geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, ‘olağanüstü’ olarak tanımladığı anlaşmanın iki ülkenin müteahhitleri arasında daha fazla iş birliğinin yolunu açacağının altını çizdi. Dünya çapında güçlü olan Türk inşaat sektörünün Avusturyalı şirketlerle ortaklıklar kurması için pek çok iyi nedeninin bulunduğuna vurgu yapan Karabaczek, "Avusturya iş dünyası güçlü ve ihracat odaklıdır. Örneğin, yeni bir havalimanı inşaatı, özel aydınlatma, özel çelik yapı, park yönetim sistemleri, hava trafiği için güvenli iletişim gibi Avusturyalı şirketlerin gerçekten iyi olduğu sistemlere ihtiyaç duyacaktır" şeklinde konuştu. 

Türk müteahhitler 128 ülkede 10 bini aşkın proje üstlendi!

25 Türk inşaatçı 350 Avusturyalı şirketle buluşacak 

Karabaczek, uluslararası bina konferansı ‘Future of Building’in 23-24 Mart tarihlerinde online olarak Viyana’da yapılacağı ve 25 Türk firmasını ağırlayacak olan etkinliğe şimdiden 350 Avusturyalı şirketin kayıt yaptırdığını ifade etti. Karabaczek, salgın şartlarının iyileşmesi durumunda Advantage Austria’nın Eylül ayında Avusturya’dan Türkiye’ye bir iş heyeti ziyareti düzenleyeceğini de belirtti. 

Türk müteahhitler 128 ülkede 10 bini aşkın proje üstlendi!

‘Afrika’da Çin modeline alternatif olabiliriz’

TMB Başkan Vekili ve Summa Turizm Yatırımcılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora ise, uluslararası inşaatın Türkiye’nin rekabet gücü yüksek ve dünya çapında varlık gösterdiği alanlarından biri olduğunu anımsatarak şu açıklamalarda bulundu:

“TMB üyeleri bu başarıda takdiri hak ediyor. TMB üyelerinin iş hacmi Türk şirketlerinin yurt içinde üstlendiği sözleşmelerin yaklaşık yüzde 70’ini ve tüm uluslararası sözleşmelerin yüzde 90’ını kapsıyor. Türk müteahhitler 128 ülkede üstlendiği 10 binin üzerinde proje ile bugüne kadar yaklaşık 420 milyar dolarlık hacim yarattı.”

Türk müteahhitlerinin son yıllarda yatırım, gayrimenkul yönetimi ve Kamu-Özel Ortaklığı projeleri gibi alanlarda da önemli tecrübeler edindiğini vurgulayan Bora, “Bu anlaşma ile Sahra altı Afrika’daki Çin modeline iyi bir alternatif olabiliriz” dedi.

Türk müteahhitler 128 ülkede 10 bini aşkın proje üstlendi!

TMB Genel Sekreteri Hasan Yalçın’ın yönettiği webinarda Türk Eximbank  Ankara  Bölge Müdürü Zehra Türköz Sayar ve OeKB Gruppe Uluslararası İlişkiler ve Analiz Yöneticisi Ferdinand Schipfer finansman şartlarına ilişkin bilgi paylaştı. Daha sonra Yapı Merkezi Finans Koordinatörü İbrahim Karahan ve Avusturyalı çelik üreticisi VoestAlpine’in Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Johann Kollman katılımcılara 20 yıllık iş birliklerinin üçüncü pazarlarda sağladığı avantajları paylaştı.

Türk müteahhitler, Ortadoğu ve Afrika'daki yeni projeleri üstlenecek!

Türk müteahhitler için Endonezya fırsatı!


Geri Dön