29 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Afganistan'da 5,5 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi!

Türk müteahhitler Afganistan'da 5,5 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi!

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Türk müteahhitlik sektörü, Afganistan'da toplam tutarı yaklaşık 5,5 milyar dolar olan 608 proje gerçekleştirmiştir." dedi.



Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Afganistan'ın altyapısı güçlü, güvenli ve istikrarlı bir yatırım ve ticaret ülkesine evrileceğine inandığını belirterek, "Bu gerçekten hareketle devletimiz uzun yıllardır Türk yatırımcıları ve müteahhitlerini Afgan kardeşlerimizle iş yapmak konusunda yönlendirmekte ve teşvik etmektedir" dedi.


Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile CEO'ları bir araya getiren "Türkiye Afganistan Yatırım Toplantısı"na katıldı.


Toplantının açılışında konuşan Elitaş, Afgan halkının Türkiye için öneminden bahsederek, Eşref Gani'ye Cumhurbaşkanı olması dolayısıyla tebriklerini iletti. Elitaş, Gani'nin, ülkelerin geri kalmışlığına çözümler getiren kitabına atıfta bulunarak, bir ülkenin ayağa kalkabilmesi için dış dünyaya entegrasyonunun elzem hale geldiğini söyledi.


Elitaş, Kandahar Havaalanı'na yapılan saldırıda hayatını kaybeden Afgan vatandaşları için duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Gani'ye başsağlığı diledi.


Afganistan'ın geçen 14 yıllık dönemde, kurumsal, siyasi ve iktisadi anlamda önemli yol kat ettiğini anlatan Elitaş, bu kazanımların korunması ve üzerine Afgan halkı için güzel bir gelecek inşa etmenin, sadece Afgan hükümetinin sorumluluğunda olmadığını belirtti.


Elitaş, Afganistan'da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması adına diğer ulusların ve uluslararası kuruluşların da görev alması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:"Bizler Türkiye olarak, bu sorumluluğu Afgan kardeşlerimiz için ziyadesiyle hissediyoruz ve taşıyoruz. Türkiye olarak Afganistan tarafından ihtiyaç duyulduğu sürece, güvenlik, kalkınma ve kapasite oluşumu alanlarındaki desteğimizi devam ettirme kararlığımızı vurgulamak isterim. İnanıyorum ki Afganistan altyapısı güçlü, güvenli ve istikrarlı bir yatırım ve ticaret ülkesine evrilecektir. Afganistan'ın dönüşüm sürecinde başarıya ulaşmak için devletler ve milletler kadar iş adamlarının ve firmaların da önemli roller üstlenmesi gerek. Bu gerçekten hareketle devletimiz uzun yıllardır Türk yatırımcıları ve müteahhitlerini Afgan kardeşlerimizle iş yapmak konusunda yönlendirmekte ve teşvik etmektedir."


Afganistan'ın yeraltı zenginlikleri, genç nüfusu ve cömert insanları ile değerlendirildiğinde, mevcut yatırım ilişkilerinin var olan potansiyelinden uzakta olunduğuna dikkati çeken Elitaş, Afganistan'ın sunduğu fırsatların Türk iş adamları ve girişimcilere anlatılması adına Cumhurbaşkanı Gani'nin öncülük ettiği toplantıdan çıkacak sonuçlara inandığını aktardı.


Elitaş iki ülke arasındaki mevcut ticari ilişkileri genişletmek adına siyasi aktörlerin çabaları olsa da asıl yükü özel sektörün çektiğine ve çekmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Türk müteahhitlik sektörü, Afganistan'da toplam tutarı yaklaşık 5,5 milyar dolar olan 608 proje gerçekleştirmiştir. Türk firmaları müteahhitliğin yanı sıra enerji ve doğal kaynaklara yönelik alanlarda da Afganistan'da varlığını sürdürmektedir. Afgan coğrafyası lojistik anlamda da önemli bir değer barındırmaktadır. Bütün potansiyellere ek olarak ülkenin, kalkınma ve istikrara doğrudan güçlü katkı sağlayacak projelerine Türk iş adamları ve firmalarının eşsiz katkılar sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.


Yeni Şafak




Haber Dünya Sektörel Ek'inde şu şekilde yer aldı;


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 106 ülkede yaklaşık 320 milyar dolar değerinde 8 bin 700 proje üstlenen Türk müteahhitlik sektörünün Afganistan'da yatırımlarının 5.5 milyar dolar olduğunu ve 670 proje gerçekleştiğini söyledi. 


Türkiye-Afganistan Yatırım Toplantısı, Afganistan Cumhurbaşkan Eşref Gani, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'm katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Afganistan İş Konseyi Başkanı Sadi Yalçm'm ev sahipliğinde 23 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleşti. Bu toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Afganistan'ın zengin yeraltı kaynakları, genç nüfusu ve cömert insanları ile birlikte değerlendirildiğinde mevcut yatırım ilişkilerinin derin ve köklü olmak ile beraber halihazırda var olan potansiyelinden uzak olduğunu belirtti. 


Elitaş, "DEİK'in katkıları ile düzenlenen bu toplantının yeni projelere öncülük edeceğine inancım tamdır" diye konuştu. Özel sektörün asıl yükü çekmesi gerektiğini belirten Elitaş, 106 ülke de yaklaşık 320 milyar dolar değerinde 8 bin 700 proje üstlenen Türk müteahhitlik sektörünün Afganistan'da yatırımlarının beş buçuk milyar dolar olduğunu ve 670 proje gerçekleştiğini söyledi. Afganistan'ın lojistik anlamda da önemli bir değer olduğunu belirten Elitaş, "Afganistan'ın dünya ticaret örgütünün 164'üncü üyesi olarak kabul edümesinin Afganistan'da kat edilen yolun bir başarı göstergesidir" dedi. Elitaş, Türkiye'nin Afganistan'ın ihtiyaç duyulduğu sürece kalkınma, güvenlik ve kapasite oluşumunda desteklerine devam edeceğini söyledi. 


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise "Afganistan'ı bin yıllık kültür coğrafyamızın, medeniyetimizin bir parçası ve kardeş ülke olarak görüyoruz" dedi. Türkiye olarak Afganistan'ın ülke bütünlüğünün önemsendiğini belirten Vardan, savaş sonrasında Afganistan'ın imarı, modernleşmesi ve idari, askeri ve kültür, eğitim ve sağlık alanlarda tüm katküarı sağladıkları ve sağlamaya devam edileceğini söyledi. Türk müteaahhitlik firmalarının Afganistan'da bir çok başarılı projeye imza attığını ifade eden Vardan, Türk firmalarının bazen sıkıntı çektiklerini belirterek, yılmadan alt yapıların gelişmesi ile ilgili projelerin tamamlandığını söyledi. 


Afganistan'daki belirli kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Vardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yüında Afganistan'a yapmış olduğu ziyaret ile iki ülke ikili ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını belirterek, Türkiye'nin en büyük dileğinin Afganistan'ın kaynaklarını ekonomiye kazandırarak ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlanması olduğunu söyledi. Yapüacak yatırım alanlarında destek olmaya hazır olduklarını belirten Vardan, tarım, enerji ve madencilik alanlarında ciddi ekonomik işbirliği potansiyeli olduğunu vurguladı. 


'Girişimcilik konusunda Türkiye'nin deneyimlerine ihtiyacımız var'

Afganistan'ın son 14 senede bütçesinin yüzde 40'dan fazlasını harcayamadığını belirten Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan'da altyapı konusunda proje bazlı çalışıldığını ve projelerin bitirilmesine odaklanılması gerektiğini" ifade etti. Gani, Asya'nın merkezlerinin birleştiğini belirterek, Türkmenistan-PakistanAfganistan boru hattının önemli bir proje olduğunu söyledi. Gani, Afganistan'ın bir yandan Çin'e bir yandan da İran'a bağlantı sağladığını l ifade etti. Afganistan'da madenlerin üçte birinin araştırıldığını belirten Gani, demir ve bakır madenciliğinde dünyanın bir numaralı üreticisi olabileceklerini ifade etti. Kurumsal olarak girişimcilik, yatırım ve sermaye konusunda şirketlerin kurulmasında ve faaliyete geçmesinde Türkiye'nin deneyimlerine ihtiyaç duyduklarını belirten Gani, Türkmenistan sınırından Pakistan sınırına kadar demir yolu inşasının Türk firmalarınca yapılmasını istediklerini söyledi. Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın demiryolu ile birbirine bağlanacağını belirten Gani, Afganistan'da faaliyette bulunan Türk firmalarını risk yönetimi konusunda işbirliğine davet etti. Türk şirketlerinden fizibilite çalışması istediklerini belirten Gani, Afganistan'da demir yolu, madenciliğin geliştirilmesi, tarım, bankacılık alanlarında yatırım fırsatları olduğunu vurguladı. 


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön