28 / 04 / 2024

Türk müteahhitler dünyada 20 milyar dolarlık iş yaptı!

Türk müteahhitler dünyada 20 milyar dolarlık iş yaptı!

En büyük pazar olan Libya'da iç karışıklık sebebiyle işlerin durmasına rağmen yurtdışında inşaat yapan Türk müteahhitlerin 2011 cirosu 20 milyar doları bulacak. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, 2012 hedeflerinin de 20 milyar dolar olduğunu



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, yurtdışında inşaat yapan müteahhitlerin 2011 yılını 20 milyar dolar ciro ile kapatacağını açıkladı. Bu yılın ilk 9 ayında 15 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik hizmetleri hasılatının 15 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Sazak, son üç aydaki 5 milyar dolarla rakamın 20 milyar doları bulacağını söyledi. Sazak, 2012 yılı ciro beklentilerinin de 20 milyar dolar olduğunu ifade etti. Emin Sazak'ın açıklamasına göre Türk inşaat firmaları için iç karışıklık öncesi en büyük pazar konumunda olan Libya'daki alacak miktarı ise 2,6 milyar. Bunun 1,5 milyar doları hak edişi kesinleşmiş, Libya hükümetinin ödemesi gereken meblağ. 1 milyar doları iç karışıklık sırasında zarar gören inşaat malzemeleri. 100 milyon doları ise nakit olarak Libya'daki bankalarda duran para. Sazak, Birleşmiş Milletler aracılığıyla hak edilmiş bu paranın tahsilinin hızlandırılmasını beklediklerini ifade etti. Arap Baharı'nın Türk müteahhitler için pazar kaybına sebep olduğunu belirten Sazak, "Bu ülkelerde, özellikle Libya'da seçilmiş hükümetler geldiğinde, işler normale döndüğünde yine en fazla iş yapan Türk müteahhitler olacaktır." şeklinde konuştu. Emin Sazak yurtiçinde ise konut sektöründe bir yavaşlama olsa da hastane, yol ve köprüler gibi kamu özel sektör ortaklığı projeleri ile inşaat sektörünün büyüyeceğini kaydetti.
 
İşte yıkılan binaların sorumluları

Türkiye Müteahhitler Birliği başkanı olarak yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 2011 yılını değerlendiren Emin Sazak, 'depremle yıkılan şehirler' konusunda özeleştiri yaptı. Depremde yıkılan binalardan sadece müteahhitlerin değil bu süreçte yer alan herkesin sorumlu olduğunu söyleyen Sazak, 'sorumlular listesini' açıkladı. Emin Sazak'ın açıkladığı "depremde yıkılan binalardaki sorumlu ve suçlular" listesi şöyle:
 
Bilimsel ve teknik verileri görmezden gelerek kentsel planlama yapanlar.

Rant yükseltici ve yapı yoğunluğunu artırıcı plan revizyonları için merkezi ve yerel yönetimler üzerinde baskı kuran iş dünyası.
 
Bu tür plan değişikliklerini meslek etiğini bir tarafa bırakarak hazırlayan veya onaylayan kent plancıları. Zemin etüdü, mimari, statik, elektrik, tesisat vb. projeleri gerektiği gibi hazırlamayan mimar ve mühendisler ve bunları onaylayan görevliler.
 
Deprem güvenliği kriterlerini yerine getirmeyen yapılara inşaat veya iskan ruhsatı veren makamlar.
 
Standart dışı üretim yapan yapı malzemesi üreticileri.

Standart dışı yapı, malzeme ve imalatı görmezden gelen denetim mekanizmaları.

Mesleki yetkinlikten ve/veya vicdan ve etik değerlerden yoksun müteahhitler.

Kamu ihale sisteminde, kaliteden ödün vermek pahasına aşırı düşük teklifleri kabul edenler.
 
Kent varoşlarındaki kaçak yapılaşma alanlarını 'siyasi sit alanları' olarak gören, buralardaki çarpık yapılaşmayı oy kaygısıyla görmezden gelerek imar aflarıyla yasallaştıranlar.
 
En büyük bedeli ödediği halde bu durumları sorgulamayan ve yeterince tepki göstermeyen vatandaşlar.
Zaman


Geri Dön