28 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Libya'da paralarını alamıyor!

Türk müteahhitler Libya'da paralarını alamıyor!

Türk müteahhitleri, Libya'da üstlendikleri işlerin parasını almakta sıkıntı yaşıyor. Ayrıca Libya hükümeti, müteahhitlerin sözleşme fiyatlarında indirim talep ediyor



Yaşanan ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek için başta Libya olmak üzere Kuzey Afrika'ya yüzünü dönen Türk müteahhitleri, bugüne kadar 20 milyar dolar iş üstlendikleri Libya'da paralarını almakta yine sıkıntı yaşıyor. Ayrıca Libya hükümeti, yürütülen işlerin sözleşmelerinin imzalandığı tarihten bu yana demir çimento, enerji maliyetlerinin düştüğü gerekçesiyle, müteahhitlerin sözleşme fiyatlarında indirime gitmek istiyor. Krizle birlikte enerji ve inşaat malzemesi fiyatlarında yaşanan düşüşü gerekçe gösteren Libya hükümetinin sözleşme fiyatlarında indirime gitmek istediğini ifade eden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon toplantısında Libyalı yetkililerin sözleşmesi devam projelerde indirime gitmek istediklerini ve bu konuda Türk hükümetinden destek istediklerini ifade etti. KEK toplantısında, Erdal Eren'in Libyalı yetkililere, "Bu işler sözleşmelerle bağlanmış, bu konuda hükümeti niye işe karıştırıyorsunuz?" tepkisine, Libyalı yetkililerin de, "Alacaklarınız konusunda Türk hükümetini devreye soktunuz. Alacaklar söz konusu olunca hükümet devreye giriyor da, indirim söz konusu olunca neden girmesin" yanıtını verdiği öğrenildi.

'ÖDEMEK İSTEMİYORLAR'
Gelişmeler üzerine Ankara'da geçen hafta Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile müteahhitlerin bir araya gelerek sorunları masaya yatırdıklarını anlatan Eren, şöyle dedi: "Sorunun çözülmesi için hükümeti harekete geçirmek istiyoruz. Libya'da yol, kamu binaları, altyapı işleri gibi konuları hükümet veriyor. Muhatap da Libya hükümeti. Petrol fiyatının düşmesi ve azalan petrol gelirleri nedeniyle, nereden nasıl kısıntı yaparız deyip, paraları ödemek istemiyorlar. Bazı konularda da sıkıntı var. Özellikle ihalelere giriş sürecinde." Eren, önümüzdeki günlerde Libya'dan gelecek bakan düzeyinde heyetle görüşerek sıkıntıları anlatacaklarını bildirdi.

Kamu Bakanı gelmişti
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye- Libya Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı için Temmuz ayında Türkiye'ye gelen Libya Kamu Hizmetleri Bakanı Muhammed Matuk ile yeni yüksek hızlı tren setinin test sürüşüne katılmıştı.

Libya indirimle rövanş alıyor
TÜRK Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla da Libya hükümetinin devam eden projelerde fiyat indirimi talep etmesini doğru bulmadığını belirterek, "Ancak bu sorun firmalarla Libyalı işverenler arasındaki bir sorundur. Bu sorunu firmalar kendileri oturup çözebilirler. Bu işe Türkiye Müteahhitler Birliği ya da hükümetin muhatap olması, taraf olması hem doğru değil hem hukuki değil. Geçmişte inşaat maliyetleri arttığında bazı Türk müteahhitleri Libya hükümetinden fiyat farkı talep etmişlerdi. Libya hükümeti de şimdi fiyat indirimi talep ederek rövanşı almak istiyor" dedi.

200 kişi ile Nisan 2009 çıkartması işe yaramadı
LİBYA hükümeti ile yaşanan bu kriz ilk değil. Nisan 2009'da Libya'ya dönemin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile beraberinde 200 kişilik Türk işadamı nükseden krizleri de masaya yatırmak için çıkarma yapmıştı. Görüşmelerde yaşanan kriz süreçlerinin çözümü için temaslarda bulunulmuştu. Libya Yatırım Bakanı Muhammed Ali al Hojew, Türkiye'ye serbest ticaret anlaşması yapılması önerisinde bulunmuştu.
Bülent Yoldaş/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Libya, kriz bahanesiyle Türk müteahhitleri parasız bıraktı

Türk müteahhitleri, önümüzdeki 6 yılda Libya'da 50-60 milyar dolarlık ihale almayı umarken; geçmiş yıllarda alınan milyarlarca dolarlık ihalelerin ödemelerinin bile aksatılması moral bozdu. Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri son dönemde Libya'da tamamlanan projelerin karşılığını alamadıkları için Dış Ticaret'ten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın kapısını çaldı. Krizle birlikte petrol ve gaz fiyatlarındaki düşüş bahane eden Libya Hükümeti'nin, Türk müteahhitlerinin ödemelerini aksatması, bakanlıkta, kapalı kapılar ardında görüşülüyor.

'Acil' toplantı yapıldı

Müteahhitler, sıkıntılarını Bakan Çağlayan'a aktarırken, çözüm için harekete geçilmesini istiyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Ankara'da konuyu 'acil' toplantı yaparak ele aldıklarını bildirdi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın şimdilik müteahhitleri dinlediği, kısa süre önce eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'İn Libya'ya çıkarma yapmış olmasına rağmen yeni bir Libya gezisinin gündeme gelebileceği ifade edildi. Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerinin, birkaç aldır paralarını alamadığını bildiren Erdal Eren, "Hükümete, sayın Zafer Çağlayan'a çıktık ve konuyu ilettik. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile şimdilik kendi içimizde görüş alışverişinde bulunuyor, kendi içimizde toplantılar yapıyoruz. Sorunun çözülmesi için hükümeti harekete geçirmek istiyoruz. İhalelere girişte de sıkıntılar var,bunları çözmek istiyoruz" dedi.

Geçmişte de sorun yaşandı

Libya Hükümeti ile yaşanan bu kriz ilk değil. Geçmişte de teminat mektupları konusunda Türk tarafından kaynaklanan sorunlar yaşanmıştı. Bu sorunu aşmak için eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Nisan ayında Libya'da temaslarda bulunmuştu. Libya tarafı da Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yapılmasına 'evet' demişti. Tüzmen, bu ülkede önümüzdeki 6 yılda 180 milyar dolarlık yatırım yapılacağına atıfa bulunarak, "Bizim bu süreçteki ticaretten de daha fazla pay almamız lazım" demişti.

Ali ÖZTÜRK/Hürriyet


Geri Dön