28 / 04 / 2024

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, Türkiye’nin hizmet ihracatında önemli bir yere sahip. Türk müteahhitler yurt dışına açıldıkları 1972'den Temmuz 2021'in sonuna kadar 129 ülkede 428.5 milyar dolar değerli 10 bin 803 projeyi üstlendi.



Rusya, önümüzdeki 2 senede altyapı yatırımlarına 2 trilyon ruble (27.4 milyar dolar) harcama yapacağını açıkladı. Ayrılan bütçeyle yollar, konut projeleri, sosyal tesisler gibi büyük yatırımların yapılmasının planlandığı aktarıldı. İTO Haber'den Şeref Kılıçlı'nın haberine göre; Türk müteahhitlik sektörü hizmet ihracatında yüzde 19.7’lik pay ile birinci sırada bulunan Rusya’da oluşan yeni pazarı, önemli bir fırsat şeklinde nitelendiriyor. Sektör, ‘Müteahhitlik Heyeti Ziyaretleri’ ile ticari diplomasi gerçekleştirecek. 

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü, Türkiye’nin hizmet ihracatında önemli bir yere sahip. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre; Türk müteahhitler yurt dışına açıldıkları 1972'den Temmuz 2021'in sonuna kadar 129 ülkede 428.5 milyar dolar değerli 10 bin 803 projeyi üstlendi.

BÜTÇE 27.4 MİLYAR DOLAR

Geçen ay, Rusya’da Türk müteahhitleri çok yakından ilgilendiren dikkat çeken bir açıklama gerçekleştirildi. Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin, Rusya’nın önümüzdeki 2 senede altyapı yatırımlarına 2 trilyon ruble (27.4 milyar dolar) harcama yapacağını açıkladı. Yollar, konut projeleri, sosyal tesisler gibi yatırımların planlandığını dile getirdi. Khusnullin, “Varlıklarımızda 2 trilyon rubleden fazla var. Bu, birçok ulusal projeden daha büyük olan devasa bir miktar. İnsanların gelişimi gerçekten hissedebilmeleri için bu parayı şehirlerin altyapısına yatırmalıyız” diye konuştu. 

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

KALKINMA LOKOMOTİFİ

Marat Khusnullin’in inşaat-altyapı yatırımlarına ilişkin açıklamasıyla ilgili İstanbul Ticaret’e değerlendirmelerde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, şunları kaydetti: 

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

“Rusya Federasyonu, sektörümüzün lider pazarı olup, ülkede bugüne kadar son derece başarılı işlere imza atmış olan Türk müteahhitleri özel bir yere sahip. Müteahhitlerimiz yüksek kalite ve uygun maliyet faktörlerinin yanında iletişim kurma ve sosyal hayata entegrasyon becerisi ile Rusya’da öne çıkıyor. Covid-19 salgınının kısıtlayıcı etkilerine rağmen müteahhitlerimiz Rusya’da havalimanı, stadyum, petrokimya ve petrol depolama tesisleri gibi büyük çaplı projeler üstlenmeye devam etti. Ülkede kitlesel aşılama faaliyetlerine geçiş ve salgın sonrasında inşaat sektörünün ekonomik kalkınmanın lokomotifi olabileceği yönündeki bakış da çok önemli. Bu kapsamda Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin tarafından yapılan açıklamayı önemli bir fırsat olarak görüyoruz.”

Rusya Federasyonu’nun sektör için önemini korumayı sürdüreceğine dikkat çeken TMB Başkanı Erdal Eren, Rusya pazarında yapacakları çalışmalara ve hedeflerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 
“Salgının ardından gerçekleştirmeyi planladığımız ‘Müteahhitlik Heyeti Ziyaretleri’ kapsamında Rusya’ya ayrı bir önem atfediyoruz. Bu yeni açılımla Rusya’da bölge bazında da temaslarımızı artırmayı hedefliyoruz. Anılan çalışmalar doğrultusunda; Rusya Federasyonu’nun geniş coğrafyası ve yerel yönetimlerinin gücünün, bizlere öncelik verdiğimiz bu coğrafyada faaliyetlerimizi yaygınlaştırma ve derinleştirme imkânı sunacağı kanısındayız. Sektörümüz, Rusya’da 2019 yılında yakaladığı 5.8 milyar dolarlık proje hacmine tekrar ulaşacaktır. Bu çerçevede salgının seyri ve küresel ekonomideki etkilerinin yanı sıra özellikle enerji fiyatları ve Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlar Rusya ekonomisi üzerinde etkili olabilecek, bu doğrultuda projelerimiz üzerinde dolaylı etkiler görülebilecektir.”

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

2020’DE 4.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENİLDİ

Türk müteahhitlerinin, geleneksel pazarlarından Rusya’da son derece başarılı işlere imza atmasına ek olarak ülkede olumlu bir imaja sahip olduğunun da altını çizen Erdal Eren, mevcut durumla ilgili şunları söyledi: 
“Firmalarımız, bugüne kadar Rusya’da kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi çeşitli altyapı projeleri; enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler ve depolama tesisleri gibi muhtelif sanayi tesisi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi ulaşım projeleri; konut, iş merkezi, idari bina, askeri tesisler, sağlık tesisi, turizm tesisi ve sosyal-kültürel tesisler gibi çeşitli bina projeleri üstlendi. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, Kasım 2015’te yaşanan talihsiz uçak kazasıyla sıkıntılı bir döneme girdi fakat sorunun aşılmasıyla 2018 yılında Rusya, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizde yeniden lider pazar konumuna döndü. 2020 yılında küresel inşaat pazarının da Covid-19 salgınının kuşatması altına girmesi nedeniyle Rusya’da yıllık üstlendiğimiz yeni iş tutarı 4.5 milyar dolar seviyesinde kaldı. Bu rakam, 2019 yılında 5.8 milyar seviyesinde gerçekleşmişti. Bu yılki rakamlara bakıldığında; 2021 yılı temmuz ayı itibarıyla Türk müteahhitleri ülkede 407 milyon dolar büyüklüğünde toplam 4 proje üstlendi.”

TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerinin Rusya nezdinde neden diğer ülkelerin müteahhitlerinden daha farklı değerlendirildiğiyle ilgili de konuştu. Eren, “Firmalarımız Rusya pazarında sadece müteahhit değil, aynı zamanda yatırımcı olarak da faaliyet gösteriyor. Nitekim ülkedeki büyük ölçekli birçok üstyapı projesinde Türk müteahhitlik firmalarının yatırımları dikkat çekiyor. Bu durum, müteahhitlerimizin Rusya nezdinde diğer ülke müteahhitlerinden daha farklı değerlendirilmesine neden oluyor. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimiz açısından öne çıkan Rusya, inşaat malzemeleri ihracatımız açısından da önemli bir potansiyel oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 

Türk müteahhitlere Rusya fırsatı!

2020’DEKİ PAZAR PAYI YÜZDE 30.1

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitlik firmaları tarafından 2020'de yurt dışında üstlenilen projelerin toplam bedeli 15 milyar 217 milyon dolar seviyesinde oldu. Türk müteahhitlik firmalarınca yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ise en önemli yurt dışı pazarı olan Rusya Federasyonu yüzde 30.1’lik oranla ilk sıraya yerleşti. Rusya’yı yüzde 5.9 ile Cezayir, yüzde 5.5 ile Kuveyt, yüzde 4.9 ile Romanya, yüzde 4.7 ile Ukrayna takip etti.

Türk müteahhitler dünyada 3. sırada!


Geri Dön