Sektörel

Türk müteahhitlerinin yurtdışında artan iş hacmi istihdama yaradı!

Kariyer.net verilerine göre Türk müteahhitlerinin yurtdışında gerçekleştirdiği projelerin değeri 2013 yılı ilk yarısında 10 milyar dolara ulaşması, istihdama da olumlu yansıdı. Toplam bin 683 yeni iş ilanı ile yaklaşık 6 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu..

Bu dönemde Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışı projelerinde görevlendirilmek üzere yayınlanan toplam bin 683 yeni iş ilanı ile yaklaşık 6 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu. Irak, üstlenilen iç hacmi ile en çok istihdam yaratılan ülke olurken; mühendislik en çok aranan pozisyon oldu.


Türkiye’nin en çok tercih edilen insan kaynakları platformu Kariyer.net, Türk müteahhitlik şirketlerinin yurtdışında yarattığı istihdam rakamlarını açıkladı. Yurt dışında iş yapan Türk inşaat şirketleri, döviz girdisi ve ihracata katkısı ile ekonominin can suyu olarak kabul edilirken, istihdama da önemli katkı sağlıyor.


Kariyer.net’in verilerine göre Haziran 2013 itibariyle Türk inşaat şirketlerinin yurtdışı istihdam rakamlarında Haziran 2012’ye göre yüzde 25 artış yaşandı. Ocak-Haziran 2013 döneminde Türk firmalarının yurtdışı projelerinde istihdam edilmek üzere toplam bin 683 yeni iş ilanı yayınlandı. Bu ilanlarla yaklaşık 6 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu.


Türk müteahhitlik firmaları Ocak-Haziran 2012 döneminde yurtdışı için toplam bin 338 yeni iş ilanıyla yaklaşık 4 bin 683 kişi için yeni iş fırsatı yaratmıştı.


Beyin takımı Türkiye’den gidiyor


Yusuf Azoz, yabancı ülkelerde yatırım yapan şirketlerin yönetim kadrolarında ve kritik beyaz yaka pozisyonlarında yine Türk profesyonelleri görevlendirmeyi tercih ettiğini, mavi yaka kadrolarda ise yerel iş gücünden faydalandıklarını belirtiyor. Azoz, “Yurt dışında iş yapan firmaların özellikle yönetici, mühendis ve mimar kadrolarını Türkiye’den oluşturmaya gayret ettiklerini gözlemliyoruz. Bu da giderek daha fazla beyaz yaka çalışanın yurt dışında görev yapamaya başlaması anlamına geliyor ” şeklinde konuştu.


Irak, en çok istihdam yaratılan ülke oldu

Kariyer.net verilerine göre Türk inşaat firmaları Ocak-Haziran 2013 döneminde en çok üstlendikleri projeler ile en çok Irak’ta elemana ihtiyaç duydu. Bu dönemde Irak’ta istihdam edilmek üzere toplam 288 yeni iş ilanı yayınlandı ve yaklaşık bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu.

 

Türk inşaat firmalarının en çok iş yaptığı ilk üç ülkeden biri olan Türkmenistan’da çalıştırılmak üzere Ocak-Haziran 2013 döneminde toplam 217 yeni iş ilanı yayınlandı. Bu ilanlar ile yaklaşık 760 kişi yeni iş fırsatı yakaladı. Türk müteahhitlerinin en çok iş yaptığı pazarlardan biri de Rusya. Ocak-Haziran 2013 döneminde bu ülkede görevlendirilmek üzere toplam 180 yeni iş ilanı yayınlandı ve yaklaşık 630 kişiye yeni iş fırsatı doğdu.  

Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışı projelerde görevlendirilmek üzere yayınlanan yeni iş ilanları diğer ülkelere göre şöyle sıralandı; KKTC (149), Suudi Arabistan (114), Belçika (107),Libya (85), Cezayir (73), Azerbaycan (71) ve Afganistan (50).


En çok iş imkânı mühendis, mimar ve teknikerlere

Ocak-Haziran 2013 döneminde Türk inşaat firmalarının yurtdışı projelerinde istihdam edilmek üzere en çok ihtiyaç duyulan ilk üç pozisyon mühendislik, mimarlık ve tekniker oldu. Mühendislik pozisyonu için toplam 541 yeni iş ilanı yayınlandı. 2012 yılının ilk yarısında Türk inşaat firmalarının yurtdışı projelerinde istihdam edilmek üzere toplam 452 yeni iş ilanı yayınlanmıştı.

 

Ocak-Haziran 2013 döneminde yurtdışında görevlendirilmek üzere toplam 74 mimar ilanı yayınlandı. Aynı dönemde mimar ilanlarını toplam 63 yeni iş ilan ile tekniker pozisyonu takip etti. Ocak-Haziran 2012 döneminde mimarlık pozisyonu için 53, tekniker pozisyonu için ise 69 yeni iş ilanı yayınlanmıştı.

 

Ocak-Haziran 2013 döneminde Türk inşaat firmalarının yurtdışı projelerinde istihdam edilmek üzere ihtiyaç duyulan diğer pozisyonlarda ilan sayıları ise şöyle sıralandı: “Proje müdürü (42), muhasebe elemanı (33), teknik ofis şefi (31), şantiye şefi (29), tercüman (25), topoğraf (19), teknisyen (16), ince işler şefi (13), dizayn ofis şefi (13), kalite kontrol müdürü (11), teknik ofis müdürü (10), kalite kontrol şefi (10), teknik ressam (8), satış temsilcisi (6), akademisyen (5), ambar şefi (7).