30 / 04 / 2024

Türk mutfağı inşaat malzemeleri yurtdışına açılıyor

Türk mutfağı inşaat malzemeleri yurtdışına açılıyor

Türk mutfağı inşaat malzemelerinin yurtdışında da satılabilmesi için inşaatçılar ve mutfak malzemesi üreticileri ele ele verdi



Türk inşaat firmalarının dünyada iki numaralı konumda olduğunu belirten İstanbul Demir Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki "Şimdi hem mutfak eşyaları hem de inşaat malzemelerine konsantre olduk" dedi. "Bütün birliklerle plastik, cam, inşaat, mutfak malzemeleri ihracatı toplamda 23 milyar dolara çıkıyor. Türk imalatçı ve inşaatçısı yaptığı inşaatın malzemelerini Türkiye'den alıyor. Biz onun da gelişmesini arzu ediyoruz" diye devam eden Öztiryaki, Almanya Frankfurt'ta düzenlenen züccaciye fuarı Ambiante'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'İŞİ BAŞINDAN TUTACAĞIZ'
Öztiryaki, proje çizen teknik müşavirler ile birlikte inşaatlarda Türk standartlarına uygun malzemelerin kullanımını kabul etmelerini sağlamak için çalışacaklarını dile getirdi. Öztiryaki, "Projeyi çizen İngiliz kendi ülkesinin firmasına göre çiziyor. Müşavirlik firmaları hangi markayı söylese onu kullanıyorlar. Biz şimdi işbirliği ile bu Türk standartlarını kabul ettirmeye çalışacağız. İşi başından tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu,

Öztiryaki, Dış ticaret Müsteşarlığının yüzde 10 daha fazla teşvik verdiği 'odak ülke yaklaşımı'na şimdi odak fuar yaklaşımının da eklendiğini belirterek, "Özellikle ambiante gibi dünyanın tüm satın almacılarının geldiği fuara da aynı teşvik getirilecek" dedi.

Fuar 200 milyon dolarlık iş bağlantısı getirecek
Ambiante fuarına dünya çapında 4 bin firma katılıyor. Türkiye'den geçen yıl 91 olan katılım bu yıl 96'ya çıktı. Öztiryaki, fuara katılan firmalarının çoğunluğunun bu fuar ile büyüdüğünü dile getirerek, bu yıl firmaların yaklaşık 200 milyon dolarlık iş bağlantısı yapmasını beklediklerini söyledi.
Öztiryaki İMMİB'in projesi olan buyfromturkey adlı internet sitesi aracılığıyla dünyadaki tüm alıcılara Türk firmalarına kolaylıkla erişip sipariş verebileceğini bu projenin de ihracata katkısının büyük olacağını kaydetti.

ÇEVRE ÜLKELER AVANTAJ
Mutfak malzemeleri ihracatının yaklaşık 1.7 milyar dolarlık ihracatı ve 300 milyon dolarlık da ithalatı olduğunu ifadeden Öztiryaki, ihraç ülkelerinin diğer ürünlerde olduğu gibi Avrupa ülkeleri ağırlıklı olduğunu kaydederek, "çevre ülkelerle olan ilişkilerin iyi gitmesi bize de avantaj yaratıyor" dedi.

Rahim Ak/Habertürk

 

 


Geri Dön